EU bør stoppe eksporten af papirfibre til resten af verden

PUBLICERET: 11 March 2022
OPDATERET: 11 March

Der er massiv papirmangel i Europa. På trods af dette eksporterer Europa både papirmasse og papir indsamlet til genanvendelse til resten af verden. Papirfibre vi mangler i Europa. Derfor opfordrer GRAKOM til et stop af eksporten af papirmasse og brugt papir.

Det seneste halve år er der sket massive prisstigninger på papir i et tempo, der aldrig er set før. Priserne på grafisk papir er i gennemsnit steget med 45 pct., og det er gået helt galt med priserne på magasin- og avispapir, som er steget op mod 80 pct.

Stigningerne skyldes en massiv mangel på grafisk papir i Europa på grund af faldende produktion af papir. Samtidig er efterspørgslen på papirfibre til emballa-ge stigende. Ud over at påvirke energipriserne og dermed papirpriserne mindsker krigen i Ukraine også udbuddet af træ og papirmasse til de europæiske papirfa-brikker. Manglen på papir vil derfor vokse yderligere.

Derfor opfordrer GRAKOM og den europæiske organisation Intergraf til, at EU lukker for eksporten af papirmasse og papir indsamlet til genanvendelse til lande uden for Europa:
– Det er uholdbart, at vi i Europa eksporterer papirmasse og vores brugte papir til lande uden for EU, når vi selv står og mangler det. Derfor opfordrer vi til, at EU i denne helt ekstraordinære situation sætter en stopper for eksporten af papirmas-se og af brugt papir. Vi har selv brug for det, siger Thomas Torp, administrerende direktør i GRAKOM

I 2020 eksporterede Europa næsten 5,4 mio. ton papirmasse og 6,7 mio. ton papir brugt papir til resten af verden. Klart størstedelen af både papirmassen og det brugte papir sendes til Asien.
Produktionen af grafisk papir i Europa faldt med hele 25,8 pct. fra 2016 til 2021. Samtidig har de stigende energipriser forværret papirmanglen yderligere, idet nogle papirfabrikker har valgt at lukke produktionen midlertidigt, da papirproduktionen med de højere energipriser – navnlig prisen på gas – simpelthen ikke er rentabel

Papir er en vigtig del af infrastrukturen i Europa – både til deling af viden i form af bøger, aviser og magasiner, men også til emballage.
– På den lidt længere bane bør vi arbejde for, at vi bliver selvforsynende med hensyn til træ-, papirmasse- og papirforsyninger i Europa, så risikoen for at situationer, som den nuværende, mindskes, siger Thomas Torp

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

GRAKOM inviterede til KOMM-Dagen

Flere end 220 deltager havde tilmeldt sig det årlige arrangement, som i år havde ændret navn fra GRAKOM-Dagen til KOMM-Dagen.
Komm-dagen_05

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Papirmarkedet er stadig i opbrud

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.
maxau

De seneste nyheder

PR Offset køber From Grafisk

Der er gang i butikken hos PR Offset, som på Drupa skrev under på en aftale om en ny Heidelberg offsettrykmaskine, og nu annoncerer købet af From Grafisk i Kolding.
PR_01

HP lover nyt på storformatfronten i efteråret

På HPs stand på Drupa var det nyheder i Indigo- og PageWide-serierne, der var mest i søgelyset. Men snart loves der nyt i storformatsegmentet.
HP-Paula

Konica lancerede deres B2-UV inkjet

Konica Minolta havde premiere på deres nye B2+ UV inkjet, AccurioJet 60000 på Drupa samt deres nye high chroma tonerprinter med et udvidet farverum.
Konica_Druopa_01

Horizon demonstrerede den smarte fabrik på Drupa

Målet for Horizon er at vise, hvordan printleverandører kan skabe en "smart fabrik"
horizon_drupa_01