Papirmarkedet er stadig i opbrud

PUBLICERET: 1 February 2023
OPDATERET: 1 February
Stora Ensos papirfabrik i Maxau, Tyskland, som nu sælges til ejerne af Lidl – Schwarz Group.

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.

Stora Enso sælger og beholder

Stora Enso har fundet en køber sit papirproduktionsanlæg i Hylte i Sverige. Køberen er Sweden Timber, der tilsyneladende vil fortsætte og videreudvikle driften.

Handlen forventes gennemført i første halvår af 2023. Stora Enso har tidligere meddelt at de også agtede at sælge papirfabrikken Anjala i Finland. Den beslutning har Stora Enso ændret og vælger nu at beholde fabrikken.

Dermed afslutter Stora Enso den plan, som blev annonceret i marts 2022, om at frasælge fire af deres fem papirproduktionssteder. I overensstemmelse med sin strategi er Stora Ensos fokus på langsigtet vækst for sine vedvarende produkter inden for emballage, byggeløsninger og biomateriale-innovationer.

Stora Enso bevarer Anjala- og Langerbrugge-anlæggene og vil fortsætte papirproduktionen og betjene deres respektive kunder. Aftalen om at afhænde Hylte papirfabrikken til Sweden Timber får ingen umiddelbar indflydelse på produktionen eller kundeleverancerne. Den tidligere offentliggjorte aftale om at frasælge Maxau papirfabrikken i Tyskland til Schwarz Produktion forventes indgået i begyndelsen af dette år. Salget af papirfabrikken Nymölla i Sverige blev afsluttet den 2. januar hvor ejerskabet blev overdraget til Sylvamo.

Crown van Gelder erklæret konkurs

Retten i Holland har erklæret specialpapirproducenten Crown Van Gelder B.V. konkurs. På trods af gode økonomiske resultater i 2021 og 2022 indså virksomheden, at den ikke længere ville være i stand til at opfylde betalingsforpligtelser i 2023 og blev tvunget til at indgive en konkursbegæring.

– På trods af det positive driftsresultat for regnskabsåret 2022 og ihærdige bestræbelser på at fortsætte denne udvikling, har Crown Van Gelder ikke været i stand til at løse et likviditetsunderskud forårsaget hovedsageligt af øgede omkostninger (især energi og råvarer) og et pludseligt fald i ordrer, hvilket resulterede i usædvanligt lang stilstand i produktionen, siger virksomheden i en pressemeddelelse. For det andet er virksomheden usikker på markedsudviklingen i den nærmeste fremtid.

Crown Van Gelder driver en papirfabrik i Velsen-Noord i den hollandske provins Nordholland. Møllen har to papirmaskiner og producerer specialpapir til fødevareemballage og luksusindkøbsposer samt forskellige kvaliteter af inkjet-papir. Virksomheden har omkring 250 ansatte. Over 90 % af værkets papir sælges til kunder uden for Holland.

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

Prinfo får ny partner

Som et led i eksekveringen af deres strategi udvider Prinfo kæden med en ny partner.
tarm_prinfo

Fujifilm ekspanderer inden for Print-on-Demand

Fujifilm ekspanderer til flere markeder med en voksende produktportefølje inden for print on demand.
Jet Press

UPM planlægger kraftig kapacitetsreduktion

UPM planlægger at neddrosle sin kapacitet på ubestrøget trykpapir for at tilpasse til en langsigtet efterspørgsel.
UPM_Schongau

De seneste nyheder

Store træsko og indtryk fra FESPA

FESPA-messen er ved at fortone sig og forventningen til DRUPA er under opbygning. Jeg havde kort snak med Kim Harris om FESPA, og hvad han så på messen.
Fespa

Marlene skal til Skills

Det kom som noget af en overraskelse, da mediegrafikerlærling Marlene Westfall Sørensen blev indstillet til DM i Skills 2024.
Mediegrafiker Marlene

Mekoprint køber Metalwo

Den danske industrikoncern Mekoprint har indgået en aftale om overtagelse af aktiviteterne i Metalwo.
mekoprint-metalwo

Elitron er på plads hos NIZE equipment

Efter 14 dages installation og intensiv træning er NIZE equipment klar til at vise den seneste tilføjelse til deres produktportefølje frem.
nize_elitron_02