GRAKOM inviterede til KOMM-Dagen

PUBLICERET: 26 March 2023
OPDATERET: 1 April
Thomas Torp byder de mere end 220 deltager velkommen til KOMM-Dagen 2023. Foto: Søren Winsløw

Flere end 220 deltager havde tilmeldt sig det årlige arrangement, som i år havde ændret navn fra GRAKOM-Dagen til KOMM-Dagen. Det skyldes den succes som organisationen har haft med at involvere stadigt flere forskellige kommunikationsbrancher, så det nu er mere repræsentativt at kalde det kommunikationsbranchens brancheorganisation end bare branchen for Grafisk Kommunikation.

Formand Thomas Torp lagde ud med at fortælle, at organisationen nu har rundet 700 medlemmer. Det er en del år siden, at det sidst var tilfældet. Senest har Dansk Fotografisk Forening (DFF) meldt sig ind. Han kunne også fortælle, at man har fokus på at skabe branchefællesskaber i foreningen og blandt andet har oprettet en Grafisk Branche-gren som erstatning for de forskellige geografiske kredse, der tidligere eksisterede.

– Men engang i mellem skal man mødes på tværs af faglige interesse for at skabe nye relationer, ny viden og ikke mindst synergi mellem de forskellige specialbrancher i kommunikationsindustrien, sagde Thomas Torp. Det er det, KOMM-Dagen er til for. Dagen havde et spændende program som havde tre hovedtemaer: Nye arbejdsformer; bæredygtighed og verdensmål samt kunstig intelligens.

Ørnulf Johnsen, direktør fra det internationalt anerkendte bureau &Co, fortæller, at kreativitet er en god forretning og det vigtigste og mest værdifulde, et bureau kan levere til sine opdragsgivere.
Kreativitet og gode historier er god foretning

Men inden man blev overgivet til sine interesser indenfor de forskellige temaer, havde man inviteret Ørnulf Johnsen, direktør fra det internationalt anerkendte bureau &Co, til at komme med et indlæg om, at kreativitet er en god forretning og det vigtigste og mest værdifulde, et bureau kan levere til sine opdragsgivere. I deres verden er det rationelt at være emotionel og professionelt at være kreativ.

En af hans vigtigste pointer er, at langt de fleste beslutninger (95%) træffes på baggrund af følelser, og at vi husker langt bedre med følelserne end med vores mere rationelle jeg. Vi tror ofte, at det forholder sig anderledes, fordi vi gerne vil opfattes som rationelt tænkende, men virkeligheden er altså en anden.

En anden 95%-pointe var, at vi alle gerne vil se resultater af vores kampagner og ofte forventer en respons inden for kort tid (måske to uger). Men igen siger han, at når vi går ud med en kampagne, så er måske højst 5% der er reaktionsmodne. De andre 95% er ikke. Der betyder ikke, at man skal ignorere dem, men at de skal stille og roligt bearbejdes til at komme i reaktionsmode. Det sker ikke ved at invitere dem til at købe, men ved at aktivere deres følelser med gode historier, holdninger, billeder m.m. For når folk begynder at være købsmodne og søger information på fx Google, så er de tilbøjelig til at klikke på det, de kender i forvejen. Det handler kort sagt om branding – eller mere præcist – emotionel branding. Al forandring kræver kreativitet og gode historier.

Kreativ direktør Tao Thomsen ser kombinationen menneske + maskine som en fantastisk mulighed.
Menneske + maskine = uovervindelig

På et af tema-sporene havde man inviteret kreativ direktør Tao Thomsen fra bureauet Virtue til at fortælle om sine erfaringer med kunstig intelligens (AI). Det blev en på en gang spændende og samtidig meget ”nede på jorden” oplevelse.
Han indledte med at tale om, hvad kreativitet egentlig er, og hentede den gamle definition om, at kreativitet er nye måder at sammensætte kendte ting på. Og er der noget en computer er god til, så er det det. Den er god til at lave alle mulige kombinationer, men ikke ret god til at se, hvad der egentlig er en god idé. Ikke endnu i hvert fald.

En af hans vigtigste pointer var, at det handler meget om kvaliteten af de spørgsmål/opgaver man stiller den kunstige intelligens. Hvis man stiller meget åbne og ikke særligt præcise spørgsmål og ikke præciserer rammerne særlig godt, så får man middelmådige eller intetsigende svar. Det er i virkeligheden helt på linje med, hvad der sker, hvis man gør det samme over for et menneske. Dog vil nogle mennesker være i stand til at komme op med kreative svar alligevel.

Men AI kan blive en interessant sparringspartner, når det handler om at starte en proces. Han sagde direkte: – Prøv dine instruktioner og briefinger af på robotter. Hvis resultatet er skuffende, er det sikkert fordi, du ikke selv er skarp nok.

Tao Thomsen mener, at værktøjet er kommet for at blive og, at hvis man bruger det rigtigt, så bliver kombinationen: menneske + maskine en næsten uovervindelig størrelse. Han siger:

– Vi kan med AI ved hånden komme med en uendelig bunke af kreative ideer. Kunsten er at raffinere inputtet og så bruge tiden på, at vælge. Computerne ved ikke, hvad en god idé er, men det gør de bedste bureaufolk. Ved rigtig brug af Ai kan vi nå uanede højder.

Stor tilslutning til KOMM-Dagen.

De seneste nyheder

Mohrdieck Tryk har startet rejsen mod mere automatisering

Mohrdieck Tryk A/S i Aabenraa lever af at kunne det, de andre ikke er så gode til.
mo_01
Mohrdieck Tryk har startet rejsen mod mere automatisering

Et kig ind i en mere automatiseret printverden

Konica Minolta bød på åbent hus, hvor kunder og andre interesserede kunne se, hvad fremtiden kan byde på af mere automatik og intelligent produktion.
km1
Et kig ind i en mere automatiseret printverden

Sarah Schumacher: ”Få din egen entusiasme ud over rampen”

Trykbranchen har et stort behov for generationsskifte. Men at finde nye medarbejdere er en udfordring.
Sarah-Schumacher2
Sarah Schumacher: ”Få din egen entusiasme ud over rampen”

Akustikplader er sagen

Lars Petersen har haft mange projekter i sin karriere. Nu har han fuld fokus på akustikplader.
aq_01
Akustikplader er sagen

Læs videre

Landa skærer kraftigt ned

Landa Digital Printing (LDP) står til at gennemgå en smertefuld effektiviseringsproces ved at afskedige over 100 medarbejdere.
Landa_01
Landa skærer kraftigt ned

Faller Packaging starter produktionen af æsker i Horsens

I sensommeren 2025 begynder Faller Packaging at producere æsker på den nye fabrik i Horsens.
faller
Faller Packaging starter produktionen af æsker i Horsens

UPM Raflatac skifter navn

UPM Raflatac skifter navn til UPM Adhesive Materials fra og med den 12. juni.
tim-kirchen
UPM Raflatac skifter navn

Julekalender med bilplejeprodukter konkurrerer i Packnorth Award 2025

En spændende julekalender med bilplejeprodukter deltager i årets Packnorth Award.
ds-smith
Julekalender med bilplejeprodukter konkurrerer i Packnorth Award 2025