Martin Degn: Bogbinder for livet

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 21 May 2021
OPDATERET: 21 May
Martin Degn slap ikke fascinationen af processen med at indbinde bøger, selv om han tog en uddannelse som lærer

Martin Degn bor i Skanderborg. Han er gået på pension, efter mange års virke som skolelærer. Et fag og job han har været glad for. Men drømmen for år tilbage, da han skulle vælge en uddannelse var at blive fotograf. Det var bare ikke muligt at finde en læreplads. Så var han kort inde over en trykker-uddannelse, men syntes heller ikke det var helt det rigtige. Efter et sabbatår fandt Martin Degn til gengæld det helt rigtige. Han fik en læreplads som håndbogbinder på Statsbiblioteket i Aarhus.

– Det var en fin arbejdsplads, og jeg blev meget glad for uddannelsen. Jeg blev fastansat efter læretiden og blev sendt til Norge, for at lære noget om konservering, fortæller Martin Degn.

Siden blev han ansat i Arkivæsenet, der består af Rigsarkivet og Landsarkiverne for de forskellige landsdele. Martin Degn blev ansat i Aabenraa. Det var et job, han var glad for, men de små værksteder, som alle havde både bogbinder- og konserveringsafdeling,blev efterhånden lukket, og Martin Degn ville ikke flytte med familien til København.

– Jeg indså, at håndbogbind måske ikke var det mest sikre fag. Derfor besluttede jeg, at tage en læreruddannelse, og det fag blev jeg også glad for, forklarer Martin Degn.

Interessen for bøger forsvandt ikke med en ny uddannelse

Men kærligheden og interessen for bogbind forsvandt ikke, så Martin Degn fortsatte også med at

En bog, der har deltaget i en udstilling i Estland. Den er ”tvillinge-indbundet”. Den ene side er på engelsk, den anden på estisk. Bogen modtog en udmærkelse.

binde bøger ind i sin fritid, og han fortsatte også med at være en del af en svensk/dansk bogbindergruppe, der hvert år arrangerede en sammenkomst. Og Martin Degn fortsatte også med at deltage i såvel indenlandske som udenlandske udstillinger og konkurrencer med sine håndindbundne bøger. Han har også gennem årene selv arrangeret mange konkurrencer. Det er også blevet til både diplom og priser.

– Det at kunne skabe noget ud fra bogens ramme (indhold) fascinerer mig. Man kan skabe en bog selv ved at skrive indholdet, eller man kan give bogen et udtryk, når den bliver indbundet, forklarer Martin Degn.

– I Skandinavien laver vi generelt meget enkle og fine bogbind. I Amerika derimod er der meget mere ”fyld” på bindet. Heller ikke i England regner de papirbind for noget. Jeg kan godt lide enkelhed og at lade papiret fortælle, fortsætter Martin Degn.


Arbejder meget med papir

Til en udstilling i Thy, hvor temaet var ”ø’er”, deltog Martin Degn med sin helt egen bog med tre små essays, han selv havde skrevet. Bogen er forsynet med et plastomslag yderst. Det giver en fin effekt

Martin Degn er generelt fascineret af papir, og arbejder i sit værksted meget med farve på tapetklister, men hvordan er lidt af hans hemmelighed. Man fornemmer tydeligt interessen for papiret, når Martin Degn forklarer og viser rundt i værkstedet med det fine gamle udstyr.

Et arbejde for livet

Nu er Martin Degn godt nok gået på pension som folkeskolelærer, men han har stadig ikke lagt bøgerne på hylden. Man fornemmer, at arbejdet med at give bøgerne udtryk, er et arbejde for livet.

– Men det er da lidt af en udfordring, at det ikke er mit daglige virke. Det tager tid at komme i gang med en opgave. Arbejdsrytmen skal findes frem hver gang. Det er derimod ikke ideerne til opgavens udtryk. De kommer hurtigt, fortæller Martin Degn, og han fortsætter:

– Det er processen med at give bogen sit udtryk, jeg finder så spændende. Men når opgaven er løst, har jeg ikke noget mod at sælge bogen. Det er processen, der er så fascinerende, fortæller Martin Degn.

I Danmark er der måske små 30 håndbogbindere tilbage, og der uddannes ikke flere. I Sverige, Tyskland og England er det dog fortsat muligt at blive uddannet i det fine gamle håndbogbinderfag.

De seneste nyheder

Mohrdieck Tryk har startet rejsen mod mere automatisering

Mohrdieck Tryk A/S i Aabenraa lever af at kunne det, de andre ikke er så gode til.
mo_01
Mohrdieck Tryk har startet rejsen mod mere automatisering

Et kig ind i en mere automatiseret printverden

Konica Minolta bød på åbent hus, hvor kunder og andre interesserede kunne se, hvad fremtiden kan byde på af mere automatik og intelligent produktion.
km1
Et kig ind i en mere automatiseret printverden

Sarah Schumacher: ”Få din egen entusiasme ud over rampen”

Trykbranchen har et stort behov for generationsskifte. Men at finde nye medarbejdere er en udfordring.
Sarah-Schumacher2
Sarah Schumacher: ”Få din egen entusiasme ud over rampen”

Akustikplader er sagen

Lars Petersen har haft mange projekter i sin karriere. Nu har han fuld fokus på akustikplader.
aq_01
Akustikplader er sagen

Læs videre

Behøver vi opmålte profiler i posterproduktionen?

Har man blot en enkelt printer, men mange medier, er det allerede vanskeligt at få samme farver og udtryk på tværs af de forskellige medier. Har man forskellige printsystemer og RIP'er kombineret med forskellige medier bliver det kaos.
rune_01
Behøver vi opmålte profiler i posterproduktionen?

Flest ville læse om Scandinavian Print Group

Årets julekonkurrence gik ud på at gætte den mest læste historie på Sign Print & Pack i 2024.
årets mest læste 2024
Flest ville læse om Scandinavian Print Group

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta
Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01
Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly