Ny bog om de grafiske fags historie i Danmark

En veloplagt Bjarne Nielsen fortæller om tilblivelsen af bogen for de mange fremmødte til bogreceptionen i HK Københavns lokaler.

Det er forlaget Turbine der har valgt at udgive en serie om fag, der havde deres storhed i det 20. århundrede. Den første bog, om De Grafiske Fags Historie, lægger et ambitiøst niveau for hele serien.

Typograf Bjarne Nielsen blev bedt om at skrive bogen, da han med mere end 30 år på ledende poster i Typografforbundet og HK Privat, har en omfattende viden om faget og et stort netværk at trække på.

De Grafiske Fags Historie er et digert værk, som nok skal finde sit publikum.

Resultatet er imponerende. Det er blevet til en bog på 300 sider i et spændende format på 26 x 26 cm i hard cover. Bogen er rigt illustreret med billeder af markante personligheder og situationer fra utallige virksomheder op gennem historien. Bare som billedværk er den spændende at bladre i.

Vi har talt med forfatteren Bjarne Nielsen om tilblivelsen af bogen.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, da du blev bedt om at skrive bogen?

– Jeg var fra starten tændt på opgaven. Alt andet lige har jeg været i branchen siden 1964, hvor jeg som 14-årig blev typograflærling. Jeg vidste med det samme, hvordan snittet skulle være, men må indrømme, at jeg undervurderede, hvad det ville fylde. Så jeg måtte skære voldsomt ned på materialet i redigeringen. F.eks. havde jeg et meget stort afsnit om Sønderjylland, som blev noget mindre i den endelige udgave. Jeg må se, om jeg kan bruge det en anden gang.

Hvad har været sværest i forbindelse med tilblivelsen af bogen?

– Det har egentlig ikke været svært. Jo, én ting. Jeg undervurderede, hvor omfattende og svært det var at fremskaffe billedmateriale. Vi er beriget med mange fine arkiver, men jeg har hverken overblik over eller nem adgang til de mange arkiver. Mine primære kilder har været arbejdermuseet, Aller og Egmont. Det har været et større arbejde, men de har alle tre været meget behjælpelige. Vi endte med 290 billeder i blandet kvalitet. Ikke alle var brugbare, men det blev de, ikke mindst takket være en stor indsats af Mads Wolff fra Eks-Skolens Grafisk Design og Tryk, som også har stået for designet af bogen.

Er der en særlig historie du har glædet dig over?

– Dem er der flere af. En af de sjovere er historien om ”Den omstillingsparate trykmaskine” som den nazistiske avis Fædrelandet blev trykt på under krigen. Den havde tidligere stået i Hamborg og trykt den kommunistiske avis Rote Fahne, som blev stiftet af Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht. Den havde nazisterne i Tyskland konfiskeret og skænket til de danske nazister. På befrielsesaftenen blev produktionslokaler og maskine ”erobret” af en dansk modstandsgruppe med Børge Outze i spidsen. Og dagen efter producerede den modstandsavisen Information.

Forfatteren, Bjarne Nielsen, måtte signere mange bøger på udgivelsesdagen.

Hvad har du selv fået ud af at skrive den?

– Jeg er blevet klogere. Mange ting skulle researches og det er altid berigende. Jeg har et helt fantastisk netværk både blandt kollegaer og arbejdsgivere, som alle har hjulpet til. Det har været dejligt at få det reaktiveret. Alle har været superhjælpsomme.

Du har tidligere skrevet bl.a. Striden om Grafisk Forbund. Har du flere bøger i ærmet?

– Et andet projekt er under opsejling, men det er desværre ikke noget jeg kan sige mere om. Men jeg tager gerne ud og holder foredrag om fagets historie. Jeg har allerede været ude et par gange og har lavet aftale om yderligere 13 arrangementer rundt om i landet.

Bogen er fremstillet med støtte fra 3F’s Medie- og Kulturfond, Augustinusfonden og Grafisk Almenvelgørende Fond, og er produceret af Eks-Skolens Grafisk Design & Tryk, LaserTryk og Centrum Bogbinderi.

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.