Et skoleforløb skal give en grundlæggende viden om et fag. Det gælder også for grafisk tekniker-uddannelsen på TechCollege i Aalborg, hvor eleverne får et bredt indblik i de mange forskellige elementer, der indgår i den grafiske trykverden.
Faglærerne er selv uddannede inden for faget, og de får ofte ros af eleverne. Senest var det Stine Gry Juul Níelsen, der netop havde taget sin anden sølvmedalje. Først som grafisk tekniker, og senest som mediegrafiker. Stine gav i sin udtalelse her på printogmedier.dk blandt andet stor ros til sine faglærere Tom Gregersen og Carsten Kristiansen fra TechCollege Aalborg.
Men undervisere i så omfattende et fag som grafisk tekniker kan ikke være eksperter på alle områder. Det gælder fx flexo. Derfor allierer de sig med virksomheder, der arbejder med flexo, således at deres elever også kan få et grundlæggende indblik i flexo-teknologien.
I år skete det bl.a. ved et besøg hos Tresu, der producerer store flexo-maskiner til hele verden. Men også deres pumper og kammerrakel systemer er noget Tresu, er blevet kendt for internationalt.
– Vores pumpe og kammerrakel systemer erstatter ofte de eksisterende systemer i fx offsetmaskiner, men mest på eksisterende flexo-maskiner. Vores er meget mere effektive og tidsbesparende, ikke mindst i afvaskning af Aniloxer og hele pumpesystemet, forklarer Jesper Aagaard, der er Printing Manager.
Jesper Aagaard har ansvar for showroom, undervisning og tests/demoer for kunder. Han løser også specielle trykproblemer på Tresu-udstyr rundt omkring i verden.
Tresu deler gerne ud af deres flexo-viden
Det er ikke første gang Tresu åbner dørene for eleverne fra TechCollege i Aalborg.
Det er Jesper Aagaard, der tager imod de elever, der har valgt flexo som et af deres ”områder”.
– Skolen har ikke selv flexo-udstyr stående. Så vi forsøger at give dem en grundlæggende viden om teknologien. Men det kan ikke forventes, at de kan huske det hele, så det er mere at betragte som en introduktion til flexo, fortæller Jesper Aagaard.
Flere af de elever, der deltog i undervisningen hos Tresu, kommer fra flexo-virksomheder.
”Danmarks mest hemmelige uddannelse”
Ovenstående udtalelse kommer fra tre af TechCollege-deltagerne, der var på besøg hos Tresu. De tre, Mathias Lauridsen, Christian Fynbo og Stefan Jespersen er enige om, at uddannelsen som grafisk tekniker ikke er den, man hører mest om. Og de er alle tre havnet på uddannelsen lidt ved en tilfældighed
Alle tre mener, at det har været spændende at besøge Tresu.
– Vi får kendskab til andet end det, vi støder på i hverdagen, forklarer de tre, der alle kommer fra en flexo-virksomhed, og de fortsætter:
– Det giver en bredere indsigt, vi kommer mere i dybden, end til hverdag.
Dagen efter besøget hos Tresu, skal eleverne videre til Reproflex, hvor de glæder sig til at se, hvordan filer kan rettes, og hvordan den digitale proces foregår.
Hvordan ser de tre fremtiden?
Mathias Lauridsen og Christian Fynbo ser frem til at bruge deres uddannelse en række år frem, men de ser ikke sig selv i branchen resten af deres tid på arbejdsmarkedet. Mathias forestiller sig fx at han skal beskæftige sig med dyr. Men Stefan, som er voksenlærling, kan godt se sig selv blive i branchen, men synes også det kunne være spændende måske at komme videre inden for fx kvalitetskontrol og miljø.