De sidste år har vi oplevet flere lukninger inden for bogbinderibranchen, og der er ikke mange tilbage. Trykkerierne får mere og mere in-house efterbehandlingsudstyr, men der er fortsat opgaver, som ikke kan løses in-house. Og efter at JVM sidste år blev solgt til Centrum Bogbinderi og Gramo, og sidstnævnte selv senere på året gik konkurs, er der opstået et behov i markedet for at få løst opgaver i Danmark.
Det oplevede Svend Dinesen, der er uddannet bogbinder tilbage i 2004. De seneste fem år har han været selvstændig og arbejdet med at flytte bogbinderi-udstyr og instruere nye brugere i anvendelsen af udstyret.
– Jeg har leget med tanken om at starte et bogbinderi, siden JVM stoppede, og da så også Gramo lukkede, kunne jeg føle, at der skulle ske noget. Mange trykkerier klagede over, at de ikke kunne få løst opgaverne i Danmark, så de måtte sende dem til udlandet. Derfor ringede jeg til min gamle kollega René Jørgensen, og spurgte om han var frisk på at høre mere om min idé, fortæller Svend Dinesen.
De har været kolleger i mange år, nu bliver de partnere
René Jørgensen, der er uddannet trykker og Svend Dinesen har været kolleger gennem mange år hos Rosendahls i Esbjerg, hvor de begge arbejdede ved falsemaskinerne.
– Ja, alt hvad jeg ved om bogbind, ved jeg fra Svend, så jeg har haft en god læremester. Jeg stoppede selv hos Rosendahls efter 22 års ansættelse i 2018. Jeg følte, at nu trængte jeg til nye udfordringer. Jeg kom til Jysk/Fynske Medier som leder i produktionen. Men da Svend ringede, var jeg ikke i tvivl. Vi skulle starte et bogbinderi sammen, og jeg stopper som produktionschef den 30. juni efter nogle gode år hos Jysk /Fynske, fortæller René Jørgensen.
De to nye virksomhedsejere er ligeværdige partnere i virksomheden Fyns Bogbind, der har fået til huset i Ryslinge. At det netop blev Ryslinge skyldes, at huslejen er rimelig, og der var strømnok i lokalet til at klare alle maskinerne.
Nu er produktionshallen ved at være fyldt op med udstyr
Det er Svend Dinesen, der de seneste måneder har stået for indkøb af udstyr. Det er også ham, der har tjekket udstyret inden, der er indgået en handel, men der er også et par maskiner, der er købt ubeset.
– Men heldigvis sidder hænderne godt på os begge to, og vi er gode til at fikse maskiner, lyder det fra René Jørgensen.
De er ved at have et fuldt udstyret bogbinderi, og alle maskinerne er kørt ind. Deres limbinder kommer dog først om en måneds tid. Den skal de selv hente i Sverige. Og den ser de frem til at få installeret. Efterspørgslen på limbind er i markedet, og de fleste lægger vægt på, at opgaverne kan løses om ikke nationalt, så nordisk.
Større oplag og specielle opgaver
– Ja, miljø og ”dansk produceret” betyder mere og mere. Og vi fornemmer, at Norden hellere vil placere en opgave her frem for at skulle sende den til fx Polen, fortæller Svend Dinesen.
Selv om de mangler deres limbinder ligger de ikke stille. For udover at de har haft travlt med at få opstillet alle maskinerne, så har de også kørt deres første opgaver. Den allerførste var et friluftkort over Nationalpark Thy. Kortet, som skulle kunne tåle at blive brugt udendørs, er trykt på stenpapir, så det var en lidt speciel opgave. Både på grund af papiret, som kørte langsomt gennem maskinerne, men også på grund af formatet. Hos Fyns Bogbind kan de klare formater op til 82 x 120 cm.
– Vi har allerede flere forespørgsler på kort. Der er ikke så mange, der kan klare de store formater. Vi satser generelt på opgaver i lidt større oplag og lidt specielle og udfordrende. Det der ikke kan løses in-house, eller opgaver, de andre enten ikke kan løse eller ikke synes passer ind i deres produktion, forklarer Svend Dinesen.
Hvor er I så om et par år?
– Så står vi ved hver vores falsemaskine, og måske er der en eller to medarbejdere mere. Vi kunne fx godt bruge lidt assistance på kontoret, fortæller René Jørgensen. Og Svend Dinesen uddyber: – Vi vil også have fundet ud af prisniveauet for vores ydelser. Vi skal hverken være for billige eller dyre, og vi skal tjene penge på alle opgaver.
Hvad så om fem år?
– Så står vi stadig i produktionen, og selv om vi ikke skal blive en stor virksomhed, så er der nok et par ansatte mere. Vi har fået et godt ry for de lidt mere specielle opgaver, og vi har fået oparbejdet nogle gode kundeforhold, både i Danmark og i Norden, slutter Svend Dinesen samtalen.