På trods af at 2020 alle steder har været et år med udfordringer, så kommer Zünd Skandinavien i Odder flot ud af året.
2020 startede med Sign & Print-messen i Finland. En fin messe for Zünd. Udover mange besøgende på deres stand, solgte de også to løsninger. Men så lukkede Corona både Norden og Europa, og det blev svært at rejse rundt mellem landene. Det lykkedes dog at få de to solgte løsninger installeret.

Det blev årets sidste messe, og salget gik lidt i dvale. Men efter et par uger begyndte der igen at komme gang i interessen for at investere i udstyr. Så alt udstyr fra lageret og demorummet i Odder blev installeret ude hos kunder, og de stod med et tomt lager. Det gav så mulighed for at få lavet et nyt tag og et nyt stort demorum, inden der igen kom maskiner hjem til Odder.
Nyt imponerende showroom – og salget fortsætter
Så når man i dag træder ind i virksomheden, mødes øjet af et stort, lyst, indbydende – og imponerende – showroom, fyldt med skæreborde i forskellige størrelser, og med både Cobots og større industrielle robotter tilsluttet.
Selv om der kom en del maskiner på lager, så er der allerede solgt godt ud af dem.

– Vi fornemmer, at mange også har brugt Corona-tiden til at stoppe op og undersøge, hvordan der kunne effektiviseres, fortæller Martin Roed Nielsen, Sales Manager i Zünd Skandinavien.
Modulært udstyr, der løbende kan opgraderes
Alle Zünd-løsningerne er opbygget modulært, så selv om de holder i mange år, så forældes de nødvendigvis ikke. De kan løbende opgraderes – også med software og automation.
Selve Zünd skærebordene udvikles og produceres på Zünd-fabrikken i Schweiz. Men softwareløsningerne udvikles af Zünd Skandinavien, som er et selvstændigt firma, der forhandler Zünd skærebordene i hele Norden. Virksomheden har omkring 20 ansatte. De 13 arbejder i Odder.
Effektivisering er ikke nødvendigvis lig med hastighed
Når man taler om effektivisering, tænker mange på, at udstyret skal kunne køre hurtigt. Men ifølge Martin Roed Nielsen, er det ofte vigtigere at tænke på, at udstyret ikke står stille. Derfor kan en tilbygning med forlængerborde betyde så meget mere for produktionseffektiviteten end selve skærebordets hastighed. Mens skærebordet arbejder, gøres næste job klar på forlængerbordet.
Effektivisering er mange ting, og det kan være forskelligt fra virksomhed til virksomhed og fra branche til branche, hvad der betyder mest.
Eye in the Sky (EIS) kameraløsningen, som identificerer skærejobbet, er udviklet i Odder. Det er en af de løsninger, der er blevet ret populær – også i Danmark. Og der er også et EIS kamerabord, der kan detektere printet nedefra, hvis der arbejdes med plader, hvor der skal skæres på bagsiden af printet.
– Kameraløsningen, som blev udviklet for et par år siden, er blevet rigtig populær, men den øger også effektiviteten betydeligt, fortæller Martin Roed Nielsen, og forsætter – Anvendes kamerabordet identificeres job og registermærker mens maskinen skærer. Herefter fødes det færdige ark ud på et forlængerbord, mens det nye ark fødes ind i maskinen og skæres. Maskinen holdes således i gang hele tiden. Dette i kombination med at fil-åbning og kameraregistrering sker sideløbende med skæringen, giver en særdeles effektiv og fleksibel produktion.
Cobots og robotter programmeres i Odder

Tilslutning af Cobots og robotter til Zünd skærebordene er ikke noget nyt, men det er nyt, at de i Odder er begyndt selv at programmere robotterne til forskellige opgaver.
– Det, at vi selv kan programmere robotterne til kundernes specifikke løsninger, gør hele processen meget lettere at styre, fortæller Jacob Hansen.
Der er solgt løsninger med både cobots og robotter, fx til emballagebranchen, men også til skiltebranchen.
Der sælges flere brede løsninger i Norge og Sverige end i Danmark
Omkring 50 procent af omsætningen hos Zünd Skandinavien kommer fra skiltebranchen. I Sverige og Norge er det mest de store 3,20 meter brede løsninger, der installeres, hvorimod der i Dannmark ikke er helt så mange af de helt brede borde.
Selv om de oplever et godt salg hos Zünd Skandinavien, så præger Corona-krisen også virksomheden. De plejer fx at deltage i mange messer, de er aflyst. De plejer også at have mange demonstrationer i huset med besøgende fra hele Norden. De er blevet afløst af online demoer.
Og selv om deres nye flotte showroom indbyder til fysiske besøg, så fungerer det også med online demoer målrettet den enkelte kunde. Kunderne kan også få kørt testopgaver, som videofilmes, så kunderne kan følge med under produktionen. De kan spørge ind til arbejdsgangen, få stoppet processen og justeret noget, hvis det ønskes. Så selv om Jacob Hansen og Martin Roed Nielsen gerne vil vise deres nye lækre showroom frem, hvor der er plads til både store og mindre maskiner med forskelligt udstyr tilkoblet, så er de også glade for at kunne vise det online, indtil det igen bliver muligt at rejse lidt mere rundt mellem landene – og også til at kunne få mange besøg på en messe.