Elanders: Inkjet-investering er en konkurrencemæssig fordel

PUBLICERET: 1 December 2020
OPDATERET: 1 December

Tekst og billeder: Claes Nordström

Et af de største digitaltrykkerier i Sverige er Elanders i Vällingby med 65 ansatte. Elanders er en international koncern med logistik og emballage blandt deres kernekompetencer, og globalt set med mere end 6.000 ansatte. De har netop valgt, som de første i Norden, at investere i to Canon Varioprint iX3200.

Mattias Olofsson, administrerende direktør for Elanders Sweden.

– Da leasingaftalerne var ved at udløbe på fabrikkens trykmaskiner, var det en oplagt mulighed at gennemgå og genforhandle hele maskinparken. Det gav os en mulighed for at modernisere og få en mere tidsvarende omkostningsstruktur, fortæller Mattias Olofsson, administrerende direktør for Elanders Sweden.
Som et resultat valgte de at investere i to inkjet-arkmaskiner. Canons nyeste, Varioprint iX3200.

– Prisen var afgørende for vores valg, men tæt fulgt af hastighed og kapacitet. Når det kommer til kvalitet, er det vores vurdering, at inkjet giver os en højere kvalitet hvad angår punkt- og farvegengivelse, siger han.

Varioprint iX3200 printer mere end 9.000 SRA3 sider i timen eller 320 dobbeltsidede A4’er pr. minut på en bred vifte af medier, inklusive offsetpapir fra 90 til 350 gram/m2. Printeren dækker forskellige typer kommercielle applikationer såsom direct mail, marketingmaterialer, kataloger, magasiner og bøger.

Har fundet nye forretningsområder

2017 var et skidt år for Elanders Sverige. Mattias Olofsson, trådte ind som ny administrerende direktør i slutningen af samme år. Han fortæller, at de var i en situation, hvor de var nødt til at reagere på de faldende offsetvolumener. Beslutningen blev at investere i forsyningskæden og logistikområdet og blandt andet udvide emballageområdet for ikke udelukkende at være afhængig af traditionelt tryk.

– Vi kunne se, at vi ikke længere havde behov for offsettryk i Sverige. I stedet kunne bruge vores produktionsfaciliteter i Østeuropa og investere i vores digitale produktion i Sverige for at få kortere leveringstider. Så vi lukkede hele vores offsetproduktion og åbnede et logistiklager i Viared, Borås.

I forbindelse med nedlukningen underskrev Elanders en samarbejdsaftale med et lokalt offsettrykkeri for at kunne imødekomme enkeltstående behov. I dag står Elanders Sverige med et ben i tryksegmentet og et ben i forsyningskæden og logistik.

– Vi er leverandør af grafiske tryksager, og vi arbejder meget med bilindustrien i Sverige. Vi har en masse logistik og værdiskabende tjenester forbundet med vores grafiske tryksager.

Manualer og marketingmaterialer

På tryksiden er den største produktgruppe instruktionsmanualer. For eksempel printer de alle manualer til Volvo Cars, Volvo Trucks, Scania og medicinsk teknologivirksomhed Baxster Gambro. Forskellige typer af markedsføringsmateriale er en anden stor del. For eksempel brochurer til ejendomsmæglere. De er også en trykkerileverandør til flere statslige institutioner. Størstedelen af al trykning er på klassisk 80-90 gram papir med 200-240 gram omslag. Noget limet, noget hæftet.

Det overordnede produktmix gør, at de nye Varioprintere passer perfekt ind, siger Olofsson, der understreger en anden fordel ved Canons forretningsmodel: Der vil ikke være en klikpris for hvert ark, der printes. Omkostningerne er i stedet den mængde blæk, der påføres pr. ark.

Han er fuldstændig overbevist om, at behovet for tryksager fortsat vil vise negativ vækst. Nøglen til fremtiden vil være at kompensere og tilpasse sig den måde, hvorpå markedet ændrer sig.

– Nu investerer vi i digitaltryk og i de værdistrømme, hvor vi har besluttet os for at være. Vi vil være eksperter og de bedste inden for disse områder.

Skal udvikle nye nicher og forretningsområder

På spørgsmålet om, hvad hans store fokus fremadrettet vil være som administrerende direktør for Elanders Sweden, svarer han prompte:

– Først og fremmest at få virksomheden til at vokse, at finde områder og nicheprodukter, som vi er gode til. Vi ser det som en stor konkurrencemæssig fordel for os, at vi foretager denne investering i Stockholm. Vi kan være mere aggressive med at imødekomme markedspriserne og tage større markedsandele.
Den anden del er vores logistikside i Viared. Der ser vi efter opgaver, der ikke er knyttet til tryksager, men mere knyttet til lager og logistik.

Produktionschef Magnus Jönsson og driftsleder Martin Skogmar, er de ansvarlige for beslutningsgrundlaget vedrørende valget af de nye Canon-maskiner. De er enige om, at den nye arkbaserede maskine vil supplere de eksisterende rulle-printere fra Canon i produktionsmiljøet. Frem for alt kan de arbejde i det samme system, Canons Prisma-workflow, hvor alle job kommer ind.

En ideel løsning til et gradvist ændret produktmix

Skogmar fortæller, at de altid har set sort/hvid og firefarvetryk som to helt adskilte processer. Men denne gang blev fleksibiliteten i sort/hvid- og farvetrykningen udslagsgivende ud over de øvrige kriterier, de søgte, som var økonomi, miljø, service, automatisering og kvalitet.

– Vi så, at denne 4-farvemaskine også kan være en fuldgyldig back-up til vores sort-hvide maskiner, og at den det gør det i en rimelig hastighed til en rimelig pris. Vi tror på, at inden for 2-4 år vil efterspørgslen efter sort/hvid falde markant mere end efterspørgslen efter farveprint. Og på det digitale område ser vi også en mulighed for at øge farveproduktionen, hvis vi producerer til den rigtige pris.

Det digitale trykkeri i Vällingby kører mange ordrelinjer og produktioner i en arbejdsgang, og der investeres meget i automatisering. Ordren ankommer, pdf downloades og placeres mere eller mindre direkte i trykpressen. Det er vigtigt at være i stand til at koordinere job i samme format på samme papir for at kunne producere alle ordrer i en produktionsgang. Magnus Jönsson siger:

– Vi kan uden problemer producerer mindst 500 ordrer om dagen. De fleste af disse producerer vi den ene dag og leverer den næste dag.

Ifølge Skogmar vil de større printjob også øges:

– Vi har oplag på op til mellem 700-1.000 eksemplarer. Med iX-maskinen tror vi, at break-even punktet mod offset stiger.

Ikke brug for specialpapir

Selve kernen i maskinen er den såkaldte iQuariusiX-teknologi. Ifølge Canon inkluderer teknologien et tørresystem, der kombinerer luft og varme med befugtning for at beskytte papiret. Resultatet bliver stabile udskrifter på mange forskellige medier, perfekt flade og klar til øjeblikkelig efterbehandling. Canons forgænger, Varioprint i300, kunne udskrive op til 250 gram papir. Med ix3200 har Elanders mulighed for at gå på både lavere og højere gramvægte.

Inkjetpressen kræver ingen forbehandling med en primer af ubestrøget eller bestrøget papir, som er nyt for virksomheden. Derudover kan den printes på offsetpapir.

– Det er en stor ting for os. Hvis vi kører et job inden for offset- eller digitaltryk, kan vi nu bruge samme papir og har ikke brug for specialbehandlet papir, slutter Skogmar.

Elanders har installeret Canons seneste arkprinter, VarioPRINT iX3200.

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Papirmarkedet er stadig i opbrud

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.
maxau

Mercoprint og BEMRK går sammen

Pr. 1 februar samler Mercoprint og Bemrk kræfterne til én større og stærkere reklamevirksomhed med lokationer i Næstved og Glostrup.
mercoprint-bemrk

De seneste nyheder

UPM lukker papirfabrik i Tyskland

UPM fortsætter med at tilpasse sin papirkapacitet til kundeefterspørgslen og planlægger derfor permanent at lukke sin papirfabrik i Ettringen i Tyskland.
upm-ettringen

Totalt KAOS

Hvis man forsøger at finde et godt navn til en nystartet virksomhed og sætter små post-it-lapper med alle ideerne op på en tavle, kan det godt ende i totalt kaos.
kaos_01

Filip Sørensen vinder atter DM i bilindpakning

Det var på flere måder en gentagelse af sidste års mesterskab, da Filip Sørensen fra Profolie endnu engang vandt den danske afdeling af FESPA World Wrap Masters hos Audi i Fredericia.
WWP2025_01

Konica Minolta hæver barren på tonerprint

AccurioPress C14010/S og C12010/S fra Konica Minolta leverer særdeles høj ydeevne med printhastigheder på henholdsvis 140 og 120 A4-sider pr. minut.
KM C14010S