Trykt elektronik står over for en eksplosiv vækst – hvor står de danske trykkerier?

PUBLICERET: 12 June 2020
OPDATERET: 12 June

Trykt – eller printet – elektronik åbner for nogle helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles direkte ud fra CAD-tegninger på stort set alle materialer. Det gælder også de bøjelige såsom folie, papir og tekstiler, fortæller sektionsleder Zachary James Davis fra Teknologisk Institut til mediet ElektronikFokus.

Teknologiske Institut har i flere år arbejdet intensivt med at udvikle produktionsmetoder til blandt andet trykte kredsløb. De har udviklet betydelig viden om, hvordan trykt elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion. De tilbyder nu at give danske virksomheder direkte adgang til viden og faciliteter, og dermed accelerere implementeringen af trykt elektronik i dansk erhvervsliv.

Markedet for trykt elektronik forventes at runde 75 milliarder amerikanske dollars i 2030, men er en stort set endnu ukendt teknologi i Danmark, ifølge mediet ElektronikFokus.

– Vi har været i kontakt med 56 danske virksomheder, som vi betegner som teknologiske frontløbere, for at undersøge, hvorfor trykt elektronik ikke er mere udbredt i Danmark. Det viser sig, at der er stor interesse for teknologien. Men virksomhederne bliver bremset af manglende viden, kompetencer og udstyr, siger Leif Jakobsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
Dansk industri risikerer at blive overhalet af udenlandske konkurrenter, som er hurtigere til at implementere printet elektronik i deres produkter og dermed vinder markedsandele. Derfor er det vigtigt, at erhvervslivet begynder at tage teknologien til sig, inden det er for sent.

Du kan læse hele artiklen i ElektronikFokus her.

Du kan kontakte sektionsleder Zachary James Davis på Teknologisk Institut på følgende e-mail: zjd@teknologisk.dk

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Papirmarkedet er stadig i opbrud

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.
maxau

Mercoprint og BEMRK går sammen

Pr. 1 februar samler Mercoprint og Bemrk kræfterne til én større og stærkere reklamevirksomhed med lokationer i Næstved og Glostrup.
mercoprint-bemrk

De seneste nyheder

Dansk virksomhed vil vinde Packnorth Award med nyt emballageprodukt

Den danske virksomhed Grathwol oplyser, at de, som den første i verden, kan fremstille en PET-dåse med et låg af samme materiale.
Grathwol_01

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01