Trykt – eller printet – elektronik åbner for nogle helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles direkte ud fra CAD-tegninger på stort set alle materialer. Det gælder også de bøjelige såsom folie, papir og tekstiler, fortæller sektionsleder Zachary James Davis fra Teknologisk Institut til mediet ElektronikFokus.
Teknologiske Institut har i flere år arbejdet intensivt med at udvikle produktionsmetoder til blandt andet trykte kredsløb. De har udviklet betydelig viden om, hvordan trykt elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion. De tilbyder nu at give danske virksomheder direkte adgang til viden og faciliteter, og dermed accelerere implementeringen af trykt elektronik i dansk erhvervsliv.
Markedet for trykt elektronik forventes at runde 75 milliarder amerikanske dollars i 2030, men er en stort set endnu ukendt teknologi i Danmark, ifølge mediet ElektronikFokus.
– Vi har været i kontakt med 56 danske virksomheder, som vi betegner som teknologiske frontløbere, for at undersøge, hvorfor trykt elektronik ikke er mere udbredt i Danmark. Det viser sig, at der er stor interesse for teknologien. Men virksomhederne bliver bremset af manglende viden, kompetencer og udstyr, siger Leif Jakobsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut.
Dansk industri risikerer at blive overhalet af udenlandske konkurrenter, som er hurtigere til at implementere printet elektronik i deres produkter og dermed vinder markedsandele. Derfor er det vigtigt, at erhvervslivet begynder at tage teknologien til sig, inden det er for sent.
Du kan læse hele artiklen i ElektronikFokus her.
Du kan kontakte sektionsleder Zachary James Davis på Teknologisk Institut på følgende e-mail: zjd@teknologisk.dk