3D-print kan give inspiration til helt nye forretningsmodeller. Indtil videre har forbavsende få grafiske virksomheder udforsket mulighederne, selvom flere dele af processerne er mere eller mindre identiske med de grafiske.
Det virker mere oplagt for en værktøjsvirksomhed, men selvom vejen synes mere åbenlys, så viser erfaringen, at blot det at udforske ny teknologi kan føre helt nye ting med sig.
Thürmer Tools A/S, som er beliggende på Hammerholmen på Avedøre Holme, har i mere end et århundrede været specialister i skærende værktøjer.
I 2013 begyndte de at kigge på 3D-produktion af skærende specialværktøjer. Udviklingschef og innovationsstrateg Ingeborg Rosenvinge fortæller, at de havde en forestilling om, at de i løbet af et års tid ville være i stand til at 3D-printe skærende værktøjer. Det kom ikke til at holde stik.
Fokus på nye forretningsideer
Men de har siden starten i 2013 opnået en betydelig erfaring med både design, teknikker og materialer. Sideløbende hermed er de meget fokuserede på forretningsideerne og hvor der kan opstå helt nye behov. Det har blandt andet ledt til et meget omtalt projekt (blandt andet vist på TV2) med fremstilling af 3D-modeller af ufødte børn på baggrund af ultralyds-scanninger, så svagtseende forældre eller pårørende kan dele glæden ved at mærke en en-til-en fysik model af barnet.
De har ikke sluppet fokuseringen på 3D-printede værktøjer. For få måneder siden etablerede de en helt ny virksomhed – TwentySeven – hvis mål er at fungere som inkubator for virksomheder, der vil i gang med 3D-print. Den primære kunde er naturligvis Thürmer Tools, men TwentySeven leverer rådgivning, sparring, kurser, workshops og såmænd også 3D-print på bestilling til virksomheder, som vil i gang med 3D-print.
Tiden er den store forskel
– TwentySeven er tæt på at være en selvbærende forretning. Vi har stor efterspørgsel på kurser og workshops, og så leverer vi faktisk en del 3D-printede objekter til forskellige virksomheder. Det, der gør den store forskel, er tiden. Vi kan lave test og prototyper på ingen tid, og hvis der er behov for en ny variant i morgen, så laver vi det. Udviklingshastigheden er gået eksponentielt i vejret, siger Ingeborg Rosenvinge.
TwentySeven-teamet består i dag af fire personer. Udover Erick Thürmer og Ingeborg Rosenvinge er det produktionsteknolog og management ingeniør Marnus Du Toit og specialist i additiv fremstilling Greta D’Angelo. Men mens interviewet til den artikel foregik, var de i fuld gang med ansættelsessamtaler med nye kandidater, så udviklingen går den rigtige vej for Thürmer Tools og TwentySeven.