Om et år taler vi ikke mere om AI, der bruger vi det bare

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERET: 19 February 2024
OPDATERET: 26 February
Kåre Bjørn Jensen ejer og driver konsulent- og undervisningsvirksomheden Intellia Consulting, hvor han blandt meget andet underviser i AI og grafiske applikationer.

Vi har talt med konsulent og underviser Kåre Bjørn Jensen fra Intellia om, hvordan AI (kunstig intelligens) optræder i de grafiske produktionsprogrammer og om, hvordan det vil påvirke arbejdet fremover.

Kåre Bjørn Jensen har siden 2009 ejet og drevet konsulent- og undervisningsfirmaet Intellia Consulting. Det tog sit udgangspunkt i applikationer og workflows til den grafiske branche, men i dag favner hans konsulent- og undervisningsvirksomhed meget bredere og har i dag kunder i flere andre brancher, der omfatter både offentlige og private virksomheder.

Vi har bedt Kåre give sit bud på, hvordan de grafiske applikationer står i dag, hvordan de vil udvikle sig og hvordan den udvikling vil påvirke det grafisk orienterede arbejde. Han siger:

– Retter vi blikket mod Adobe, så har de været fantastisk dygtige købmænd, der har fået os alle med på vognen, når vi taler om grafisk produktion. Men selv om de har anvendt AI i flere år, så sidder man ikke med fornemmelsen af, at det er dem, der løber forrest i udviklingen. De har en lidt defensiv tilgang, hvor de hele tiden tilføjer nok nyheder til, at vi bliver hængende i vores abonnement. Det er ikke Adobe, der har skabt hypen omkring AI.

Adobe i årevis har haft nogle AI-baserede funktioner i Photoshop. Det gælder fx Neurale Filtre og Content Awareness Fill. Nogle supersmarte funktioner som sparer meget tid og i høj grad er baseret på AI. Senest er så kommet den generative billeddannelse, som fungerer ret okay, når det gælder viderebearbejdning på eksisterende billeder.

– Men de er langt fra flere af de nye generative billedprogrammer som fx Dall·E når det kommer til at skabe helt nye billeder, siger Kåre og tilføjer:

– I modsætning til fx Dall·E, der lige som Chat GPT er udviklet af OpenAI, har Photoshop ikke en særlig god tekstforståelse. Det er ikke den verden de kommer fra. De kommer fra en billedverden og har til gengæld styr på billeder og rettigheder. Det kan godt kan blive en udfordring for mange af de nye generative billedbehandlingsprogrammer, for hvor har de deres data fra?

Han mener ikke, at Adobe endnu har lavet nogen særlige AI-integrationer i InDesign og at integrationen i Illustrator er ret basal. Af denne og andre grunde mener han, at Adobe er truet på to fronter:

– Den ene er den altdominerende brug af telefonen som optage- og redigeringsværktøj. Kvaliteten er overraskende god og efterhånden kan du lave rigtig mange billedbehandlingsfunktioner direkte på telefonen inklusive fritlægning. Den anden udfordring hedder Canva. Det er en online-service, hvor du med et abonnement kan lave næsten alt hvad du kan lave i Adobes Creative Tools-pakke, og så er det i langt højere grad baseret på AI. Du kan fx vælge et skabelonunivers og beskrive hvilket udtryk du gerne vil have, og så tilpasser programmet layoutet.

En fordel som Canva, og andre nye programmer har er, at nye brugere finder de traditionelle desktop-programmer alt for indviklede og med alt for mange funktioner, som de ikke har brug for. De nye brugere er i den grad tiltalt af, at det er nemt og intuitivt.

Hvad kommer det til at betyde for fremtidens arbejdsplads?

Kåre Bjørn Jensen er ikke i tvivl om, at AI kommer til at fylde meget i fx mediegrafikerens verden. Flere og flere funktioner kan udfyldes af AI, både når det gælder design og billedbehandling.

– Men der skal være nogen, der kan tage styringen. Derfor tror jeg, at fremtidens mediegrafiker i højere grad bliver en slags projektleder, der styrer et antal programmer og maskiner. Det bliver endnu vigtigere at kunne formulere sine tanker i ord, for det er ordene der skal sætte AI i gang.
Jeg talte på et tidspunkt med en underviser på en af fagskolerne, der selv gav udtryk for, at der fremover nok kun vil være plads til dem, der også behersker AI.

Kåre Bjørn Jensen mener dog også, at traditionel faglighed er nødvendig dels fordi, at en høj faglighed øger sandsynligheden for, at man kan kommunikere værdifuldt med AI, og dels fordi AI faktisk er ret god til at lave fejl. På det punkt simuleres den menneskelige hjerne ret godt, siger han med et smil. Så der er brug for nogen, der kan overvåge og korrigere.

Men selv om AI er vældig hypet i øjeblikket, så tror han, at det er faldet til ro om et års tid. Han siger:

– AI har faktisk været her i et stykke tid. Lige nu er det ved at blive allemandseje, og alle skal have kurser og konsulentbistand for at komme med på vognen. Men det glider ind som et værktøj i software og maskiner, som relativt hurtigt vil vænne os til. Så om et år eller to skal vi ikke længere have kurser i AI. Der er vi vendt tilbage til de gamle programmer, som har fået nye funktioner, eller vi har fundet os nogle nye programmer, hvor AI allerede er integreret og som kan løse de opgaver vi arbejder med.

De seneste nyheder

HP med nye løsninger til små og mellemstore virksomheder

HP udvider nu sin Latex-portefølje med lanceringen af de nye HP Latex 730 og HP Latex 830-printere – den nyeste generation af HP’s vandbaserede storformatløsninger.
HP Latex

Paul Jenkins og adventskalendere er blandt nyhederne i Packnorth Award

Dørene er åbne for tilmeldinger til Nordens største emballagekonkurrence, Packnorth Award.
Screenshot

Epson øger produktiviteten med 23%

Epson lancerer SureColor S7100, som er den seneste tilføjelse til deres nye generation af storformatprintere.
SC-S7100

Ricoh præsenterer stor alsidighed på FESPA

Industrielle løsninger og viden i fokus på årets branchemesse.
RICOH-Pro-D1600-FESPA

Læs videre

– Du har bare kunderne til låns

Zealand Packaging har eksisteret siden 2012, hvor Poul Erik Dahl startede virksomheden som en broker-virksomhed inden for emballageproduktion.
zealand_01

Industriprint tager Doming op

Doming er et vigtigt image-produkt for en række industrikunder, fortæller Christian Strøyberg, som ejer og driver Industriprint i Nørresundby.
doming

Smadremanden på besøg i Classic Car House

Endnu engang bød Sign Service på åbent hus, hvor gæsterne blev inviteret til at prøve selv. Her blev der blandt andet smadret glas med sikkerhedsfilm.
benny

Stor investeringslyst hos PR Offset

– Tidspunktet var bare rigtigt, siger indehaver og daglig leder Rene Vestergaard om investeringerne i både offset og storformatprint.
PROffset_01