Indehaveren af Carl Jensen A/S, Paul Henrik Müller, var på FESPA for bl.a. at vise deres agentur på laminerings- og arbejdsbordet EWS fra svenske Moditech. Et laminerings- og arbejdsbord, hvis mål er at være det mest ergonomiske i verden.
Bordet er udviklet af Patrick Johansson, der ifølge Moditech er en af branchens mest erfarne udviklere. Han har mere end 30 års erfaring og har medvirket i udviklingen af både RollsRoller, CWT og Roll-X, og står nu bag Moditechs Electronic Work Station (EWS) borde.
Elektronisk trykstyring
Næsten alt er elektronisk styret på EWS-bordene, der kommer i to størrelses varianter (X2 og X4 på henholdsvis 3 og 5,3 meter) og som hver kan fås i tre udstyrsniveauer (Essential, Advanced og Performance Heat). Arbejdsbredden er den samme for alle borde, nemlig 163,5 cm.
Fælles for alle borde er, at trykket på valsen er elektronisk styret og dermed ens over hele bredden. Det betyder bl.a. at man snildt kan placere sit medie i tæt ved bordkanten, hvor det er nemt at håndtere, og samtidig få et jævnt tryk. På hydrauliske systemer skal man typisk placere mediet midt på lamineringsbordet for at få et jævnt tryk. Den elektroniske styring sikrer også, at valsen ikke går i bordet med et brag, hvis man kører for langt under lamineringen af et i højt emne. Det sikrer mod både skader på medarbejdere, bord og materiale.
For at beskytte lamineringsbordets dyreste del – selve valsen – vil elektronikken automatisk sørge for, at trykket tages af efter otte minutter, hvis man fx er blevet optaget af noget andet. På den måde undgår man, at der kommer mærker i valsen.
Ergonomisk tilgang
Udover den elektroniske styring af valsetrykket, kan elektronikken styre en række andre funktioner for at sikre et ergonomisk arbejdsmiljø. Det gælder lysstyrken i bordet der kan varieres i en antal niveauer, bordet kan tiltes op til 25 grader og højden kan justeres fra 80 til 110 cm.
Valsen og valsebommen kan desuden fjernbetjenes, så man kan hæve/sænke og køre frem og tilbage uden at skulle gå rundt om bordet.
Af andre ergonomiske tiltag kan nævnes at valsen kan slås ned for enden af bordet, så den ikke er i vejen ved af- og pålægning af fx meget store og faste materialer. På siden af bordet er monteret ”lommer” til materialer som er flytbare og fx gør det muligt at sidde ved bordet og arbejde. Skal selve bordet flyttes kan benene løftes op og bordet kommer i stedet til at stå på hjul, der gør det nemt at flytte rundt.
Varmelaminering på topmodellen
Topmodellen – Performance Heat – kan udstyres med en rulle der kan opvarmes til mellem 30 og 60 grader. Det er en fordel ved laminerings af UV-print, hvor farven typisk ligger oven på mediet. Det kan skabe lidt luftlommer omkring fx skrift, der giver et lidt diffust udtryk, som man undgår ved varmelaminering.
– Det er virkelig et virkelig gennemtænkt, veludviklet og robust arbejdsbord som både udvikles og fremstilles i Sverige, fortæller Paul Henrik Müller. Han har store forventninger til salget på det danske marked.