Nyt magasin trykt på varioPRINT iX 2100 i Kolind

PUBLICERET: 30 August 2022
OPDATERET: 2 September
Det nye Sign Print & Pack magasin er trykt på Canons varioPRINT iX2100 i Kolind.

De har aldrig været bange for at gå nye veje hos Kolind Bogtrykkeri. De var først i Danmark med den nye h-UV-offset-teknologi og nu også først med Canons high-end inkjet printer varioPRINT iX 2100.

De investerede for at få den bedst mulige digitale printkvalitet. Blandt deres første opgaver er trykningen af magasinet Sign, Print & Pack som kommer på gaden i disse dage.

Brødrene Flemming og Robert Andersen, som ejer Kolind Bogtrykkeri, har gjort deres forarbejde grundigt. I halvandet år har de undersøgt markedet, og de har løbende set forbedringer på varioPRINT iX’en. Robert fortæller, at de fra starten var imponeret af skarpheden og den ro, der er i trykket på specielt de ubestrøgne papirkvaliteter, som de finder helt uovertruffen. De opfordrer til at sende en fil og se hvad de kan tilbyde.

Robert Andersen viser, at der absolut ingen forskel er på første og sidste ark i en produktion, og han lover, at det samme gælder, hvis kunden skal have genoptrykt på det samme papir.
Umådelig stabil

– Vi er lige vendt tilbage fra 14 dages sommerferie. Så starter vi maskinen, kører en kort test og nu producerer vi bare derud af igen. Og hvis du tager første og sidste ark i den netop overståede produktion på 2.500 ark, så er der ingen – som i absolut ingen – forskel på første og sidste ark, og det vil også gøre sig gældende, når kunden spørger om et genoptryk om et halvt eller helt år, siger Robert Andersen.

Robert Andersen fortæller, at de en dag havde besøg af en sælger fra en anden leverandør som bemærkede, at de havde en opgave liggende, som åbenbart var cirkuleret rundt i branchen. Sælgeren sagde ”nå, har I også fået lov til at teste, om I kan printe den?”. Men Robert kunne tørt svare, at det skam ikke var en test, men en produktion. De havde nemlig testet – og vundet opgaven, på grund af den høje kvalitet.

Undgår papirstress

Selvom det er en SRA3-printer, så fylder den stort set det samme som deres 5-farve Komori h-UV-offsetmaskine (3 meter bred, 10,5 meter lang og 2,5 meter høj) og så vejer den hele 7,5 tons. En af årsagerne er, at Canon, i konstruktionen af maskinen, har gjort alt hvad de kunne, for at stresse papiret mindst mulig. Det vil blandt andet sige, at man bøjer papiret så lidt som muligt. Det kræver plads og giver nogle meget lange papirgange. Faktisk er papirgangen så lang, at når det første stykke papir kommer ud af maskinen er ark nummer 28 på vej ind.

Der er selvstændige motorer til de fleste valser og ruller, og vakuumbåndet, der holder papiret fast under print, er fremstillet i rustfrit stål. Alt emmer af at være fremstillet med kvalitet for øje.

Skærer selv papiret

Derudover er printeren udstyret med en scanner, der med et 3D-kamera scanner hvert eneste ark for at se om størrelsen er korrekt, om papiret buer og om der er bøjede hjørner. Hvis der er problemer, spyttes arket ud før print. Dette for at højne kvaliteten og passe godt på de dyre printhoveder

Robert fortæller, at man skal være helt skarp, når man håndterer papiret. Arkene skal være 100 % i orden, så papiret renskæres altid til den korrekte størrelse og uden æselører. Hvis arkene ikke er i orden, er der kontant afregning med mindre præcis pasning fra for- til bagsiden af papiret.

Robert demonstrerer styrken i et af deres limindbundne magasiner.
Vil være en del af den digitale vækst

Kolind Bogtrykkeri er en lille spiller, når det gælder digitaltryk, men det skal købet af varioPRINT iX’en lave om på. Digitaltryk er i vækst og den vækst skal Kolind Bogtrykkeri være en del af. Ifølge Flemming Andersen kan de med den nye investering i varioPRINT iX’en levere suveræn kvalitet til markedspris. Noget af det den er rigtig god til, er print på ubestrøget papir, til bøger, hæfter, kraftige reklamekort osv. fordi farverne ligger så roligt på det ubestrøgne papir, og farverne forbliver matte som papiret, men stadig kraftfulde. Papirets glans bevares i farvernes fremtoning.

I november 2021 har de investeret i en limbinder med feeder, for at effektivisere og forbedre kvaliteten af bogproduktionen. Limbinderen er udstyret med den stærke PUR-lim. Den tiltrækker digitalprintede opgaver fra oplandet, men i kombinationen med den nye iX’er forventer Flemming, at mange flere vil se fidusen i, at de tager sig af både print og færdiggørelsen.

– Om det er en vild investering? Ja, det er det da. Men vi slår ikke større brød op end vi kan bage. Vi har sparet sammen i nogle år. Vi er altid åbne for samarbejde, og vi er vant til at være underleverandør til reklamebureauer og trykkerier. Vi sætter en ære i at levere flotte tryksager. Så… kom til Kolind og se noget, du indtil videre ikke kan se andre steder i Danmark, slutter Robert og Flemming. De lover, at du ikke bliver skuffet.

Med sin længde på 10,5 meter og en vægt på 7,5 tons er varioPRINT iX nok verdens største SRA3-printer. Men den kan levere en uovertruffen kvalitet.
FAKTA om trykningen af magasinet

Trykmaskine: Canon varioPRINT iX
Bogbind: Bourg Binder 3002 (PUR)
Papir: Munken Kristal fra Arctic Paper Munkedal Cradle Certified® på bronzeniveau.

Du vil kunne se magasinet og formentlig også andre eksempler på Canons stand på Sign, Print & Pack-messen i Odense den 14.-15. september. Du kan gratis tilmelde dig her.

Læs videre

Prinfo får ny partner

Som et led i eksekveringen af deres strategi udvider Prinfo kæden med en ny partner.
tarm_prinfo

Fujifilm ekspanderer inden for Print-on-Demand

Fujifilm ekspanderer til flere markeder med en voksende produktportefølje inden for print on demand.
Jet Press

UPM planlægger kraftig kapacitetsreduktion

UPM planlægger at neddrosle sin kapacitet på ubestrøget trykpapir for at tilpasse til en langsigtet efterspørgsel.
UPM_Schongau

Fem nye platesettere fra Fujifilm

Fujifilm lancerer en ny serie Luxel termiske platesettere til offsetpladeproduktion.
Fuji_Luxel

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01