Rizon 10-robotten vinder Red Dot designpris

PUBLICERET: 13 July 2022
OPDATERET: 13 July
Den adaptive Rizon 10 robot skriver med et konstant tryk på en touchscreen, som løbende bevæges

“Adaptive robotter!” Hvad er nu det? Det er intelligente robotter, som anvender kunstig intelligens (AI) og andre nye Industri 4.0 teknologier til både at se og føle omgivelserne og på basis af opsamlede input træffe de rigtige beslutninger. Derfor passer de fortrinligt ind i applikationer, hvor der er et tæt samarbejde mellem robotter og mennesker. Man kunne sige, at adaptive robotter er de rigtige, samarbejdede robotter – cobots – men det begreb er jo allerede optaget af robotter, som ikke behøver sikkerhedsafskærmning, så vi må jo håbe, at nogen finder på et endnu bedre navn til dem.

Ret Dot er en tysk organisation fra Essen, som hvert år uddeler priser for imponerende god design. Rizon 10 robotten får prisen med følgende begrundelse:

“Med sit diskrete design tilbyder Rizon 10 sine ydelser på en venlig og fremkommelig måde, og med den perfekt forarbejdede overflade i en aluminiumslegering bryder den med andre robotters ofte overvejende industrielle udseende.”

Rizon 10 får altså Red Dot prisen for sit smukke ydre og slet ikke for sine helt fantastiske indre værdier, som det absolut er værd at studere nærmere.

Nøgleordet er “adaptive” som betyder “tilpasningsdygtig”, hvilket betyder, at robotten tilpasser sig til den samarbejdende operatør’s bevægelser – i modsætning til nuværende situation hvor operatøren må tilpasse sine bevægelser til de konventionelle robotters og cobotters bevægelsesmønstre.

Rizon 10 er en 7-akset robot med en nyttelast på 8 kg og en rækkevidde på 1 meter. Den har et vision system hvor kameraet styrer robotarmens position i forhold til det emne, som kameraet er programmeret til at fokusere på. Desuden har Rizon 10 et avanceret føle/tryk-system, som dynamisk måler det moment, som robotarmen udsættes for. Som billedet og videoen viser, ser kameraet f.eks. den skærm, som der skal skrives på og tilpasser skrivetrykket, så den ikke ødelægger skærmen ved trykke for hårdt. Når operatøren flytter skærmen flytter robotarmen med. Rizon 10 er naturligvis samtidig en cobot, som kan arbejde uden afskærmning.

Rizon produceres af Flexiv Ltd, som blev startet i 2016 af en række forskere fra Stanfort University i Palo Alto i Californien. I 2019 introducerede man for første gang Rizon robotten og fik samtidig $ 22 millioner i finansiering og man har netop nu fået yderligere $ 100 millioner i finansiering og deltaget i Automatica udstillingerne i både Detroit og München.

Sign, Print & Pack vender snarest tilbage med mere om adaptive robotter.

Her er et link Flexivs hjemmeside:

Her kan du se en video om Rizon robotterne:

Læs videre

Servicevirksomhed i stabil udvikling

– En serviceaftale er billigere end et nødudkald og så medvirker den til færre produktionsstop samt længere levetid på dit udstyr, fortæller Lars Notlev.
grafiskrep_01

Exoskeletter kan aflaste kroppen

På Sign Print & Pack er det muligt at se bl.a.exoskeletter og hvad de kan gøre for at undgå skader og nedslidning af kroppen. Kig ind i robothjørnet.
Exoskelet gør det tunge let

Heidelberg fokuserer på software i skyen

Heidelberg udvider produktprogrammet med mindre, digitale trykmaskiner, og drejer virksomheden i en ny retning med fokus på mere digitalisering og software.
Heidelberg_web

Beckhoff Automation viser ny modulær cobot på Automatica 2022

På Automatica 2022 i München i sidste uge tog Beckhoff det ret utraditionelle skridt at vise sin egen cobot - Beckhoff Atro - stadig på et prototype stadium. Det interessante ved Atro er, at det er en modulært opbygget cobot, så brugeren vælger selv - naturligvis afhængig af applikationen - om man vil anvende en 4-, 5-, 6- eller 7-akset robot og om man vil have længere eller kortere arme i hvert led. Det er virkelig noget nyt.
Beckhoffs nye modulære Atro cobot, vist som prototype på Automatica 2022

De seneste nyheder

Visutech får ny direktør

Efter mere end tre årtier overdrager grundlægger og administrerende direktør, Jan-Olof Jungersten, ledelsesrollen til Johan Lidström.
visutech_lidstrom

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

Metsä Board har nu den største kartonmaskine i Europa

Med moderniseringen af kartonmaskinen (BM1) vil Metsä Boards årlige produktionskapacitet af falsekarton stige fra 400.000 tons til 600.000 tons.
MetsäBoardHusum

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6