Kodak lancerer verdens hurtigste inkjet-printer

PUBLICERET: 23 June 2022
OPDATERET: 23 June

Intet på markedet slår Kodaks nye højhastigheds-inkjet, lover virksomheden. Prosper 7000 Turbo når printhastigheder på op til 410 meter i minuttet.

En helt ny roll-to-roll topmodel blev afsløret for kunder og presse i Dayton, Ohio. Det er hertil, Kodak i stigende grad har flyttet udviklingen af deres digitale trykmaskiner de seneste år. Den nye højvolumen maskine bruger Kodak Stream Technology, som udvikles parallelt med deres Ultrastream-teknologi.

Med Stream-teknologien hævder Kodak nu, at de har hævet barren for, hvilke hastigheder der kan nås med en inkjet. Prosper 7000 Turbo printer 410 meter i minuttet, hvilket svarer til 5.523 A4-ark. Med maskinen ønsker Kodak at vise, at de effektivt kan konkurrere med offset om volumenjob.

200 millioner sider om måneden

Prosper 7000 Turbo-pressen har en kapacitet til at producere 200 millioner sider om måneden.

– Hvis man skulle køre syv dage om ugen og 24 timer i døgnet, har man en kapacitet på op til 200 millioner sider om måneden. Vælger man in-line efterbehandling, kan volumen være lavere, men i forhold til hastighed og produktivitet ved vi, at maskinens oppetid er meget høj, siger Randy Vandagriff, senior vice president for Kodaks forretningsområde Digital Print og ansvarlig for R&D udvikling i inkjet.

Maskinens maksimale banebredde er 648 millimeter. Foto: Claes Nordström

Bredt udvalg af medier

Ifølge Kodak er den nye maskine den hurtigste på markedet – 35 procent hurtigere end den konkurrent, de nu slår ned fra førstepladsen. Den maksimale banebredde er 648 millimeter, og den trykte rulle har en variabel skærelængde op til 1.374 millimeter. Det er muligt at skifte mellem forskellige papirkvaliteter, fra 42 til 270 gram per kvadratmeter. Bestrøget og ubestrøget papir, avispapir, specialpapir og genbrugspapir m.m.

Tre kvalitetsindstillinger

For operatøren er der tre forskellige printindstillinger og opløsninger at vælge imellem. Kvalitetsindstillingen, der ifølge Kodak kan sammenlignes med trykkvaliteten i offset, anvendes fx til fremstilling af Direct Mail-forsendelser, kataloger og magasiner. De to andre indstillinger er til tryksager, der kræver henholdsvis mindre og meget mindre farvedækning, såsom transaktionstryk, lærebøger og aviser. Højeste kvalitet har en opløsning på 600 x 900 dpi, mellemste kvalitet er på 600 x 600 dpi og turbotilstanden 600 x 450 dpi.

Prosper 7000 Turbo-pressen er udstyret med Kodaks Stream-teknologi. Teknologien gør det muligt, med luft, at modificere hver enkelt farvedråbe. Nogle afvises og genbruges i systemet, og andre ender på papiret. Kodaks anden teknologi Ultrastream, også et kontinuerligt farveforsyningssystem, er baseret på samme princip med den forskel, at udvælgelsen af dråberne sker ved elektrisk opladning.

Automatisk overvågning og infrarød tørring

CMYK blækket i maskinen er vandbaseret og udviklet i en sammensætning af pigment og nanopartikler. Tørreenheder er monteret mellem hver farvestation. Tørringen foregår med elektromagnetisk stråling, nær infrarød (NIR), som får vandet i farven til at fordampe.

For at sikre, at kvaliteten af printprocessen opretholdes, fra den ene rulle til den anden, er maskinen udstyret med Kodak Intelligent Print System. Det er Kodaks patenterede system til automatisk overvågning og optimering af tryk, selv under lange serier. Dette omfatter blandt andet registrering af for- og bagside af papiret, farvekontrol og kontrol af tusindvis af dyser i hver farvestation.

Kodak CEO Jim Continenza siger, at den høje hastighed, som Prosper 7000 Turbo tilbyder, vil hjælpe printproducenter med at øge effektiviteten og give dem valgfrihed, da lange serier nu kan flyttes fra offset til inkjet. Det hjælper kunderne med at blive mere konkurrencedygtige.

Hvad betyder dette trin for dig med Prosper 7000 Turbo til Kodak som virksomhed?

– Jeg har en stærk tro på, at vi skal være størst og hurtigst. Hvis man kan være det, kan man også alle de andre ting, begynder han og trækker analogien om, at han hellere vil vælge at udvikle en Ferrari end en Toyota Prius:

– Vi fortsætter med at innovere og slå vores konkurrenter. De er større virksomheder end os, men teknisk set slår vi dem. Så det er vigtigt, at vi fortsætter med at udvikle, innovere og virkelig viser, at vi kan tage vores teknologi på markedet.

Eastman Kodaks bestyrelsesformand og administrerende direktør Jim Continenza og Randy Vandagriff, Senior Vice President for Kodaks digitale printforretning foran den nye topmodel Prosper 7000 Turbo. Foto: Claes Nordström

“Vi er 15 år foran os selv”

Med sin forgænger i produktfamilien, Prosper 6000, samt med den nye topmodel, er Kodak ifølge Jim Continenza helt i front. Det er lykkedes dem at nå længere i udviklingen, end de selv først troede var muligt.

– Vi er 15 år foran os selv, og det har vi været længe, siger han og Randy Vandagriff indskyder.

– Rent printmæssigt var Prosper 6000 virkelig en af de første maskiner, der tog kampen op med offsets blanke tryk og høje farvedækning på det kommercielle printmarked.

På spørgsmålet om, hvor meget de forventer at ”æde sig ind på” offsettryk, når den nye maskine nu kommer på markedet, siger administrerende direktør Jim Continenza, at han ikke ser det som, at offset- og digitaltryk afløser hinanden. Han er overbevist om, at mange trykkerier vil fortsætte med at bruge begge teknologier. Den nye inkjet-presse vil derfor være et godt supplement og skabe nye muligheder og en mere fleksibel produktion. Samtidig, siger han, tyder både tendenser og statistik på, at de digitale mængder vil fordobles inden for 5-10 år.

Offsetplader – og inkjet?

Jim Continenza gemmer sig dog ikke bag, at de i praksis konkurrerer med sig selv, fordi Kodak er en stor producent af de kemikaliefrie trykplader Sonora. Samtidig peger han på verdenssituationen lige nu, som fører til usikre leverancer. Aluminiumspriserne er skudt i vejret på materialesiden og derudover skal alt fremstilles, pakkes og fragtes.

– At få det hele til at gå op er svært. Det ved jeg, fordi vi er en af verdens største pladeproducenter, hvis ikke den største lige nu. Og for at mindske den risiko er der brug for andre produkter. Det handler ikke så meget om at fjerne pladerne. Men skulle det eliminere plader, fjerner jeg faktisk mine egne plader. Men jeg beskytter og hjælper mine kunder og det indebærer at levere en maskine der kan erstatte offset.

Tekst og foto: Claes Nordström

Læs videre

Servicevirksomhed i stabil udvikling

– En serviceaftale er billigere end et nødudkald og så medvirker den til færre produktionsstop samt længere levetid på dit udstyr, fortæller Lars Notlev.
grafiskrep_01

Rizon 10-robotten vinder Red Dot designpris

"Adaptive robotter!" Hvad er nu det? Det er intelligente robotter, som anvender kunstig intelligens (AI) og andre nye Industri 4.0 teknologier til både at se og føle omgivelserne og på basis af opsamlede input træffe de rigtige beslutninger.
Den adaptive Rizon 10 robot skriver med et konstant tryk på en touchscreen, som løbende bevæges

Print og Medier går sammen med Sign&Print

Efter at have arbejdet tæt sammen i syv år har Print og Medier og selskabet bag Sign&Print, AGI Publishing House, besluttet at lægge sig sammen. Så fremover kommer nyhedsbrevet, hjemmesiden og magasinet Print og Medier til at hedde Sign Print & Pack.
po

Beckhoff Automation viser ny modulær cobot på Automatica 2022

På Automatica 2022 i München i sidste uge tog Beckhoff det ret utraditionelle skridt at vise sin egen cobot - Beckhoff Atro - stadig på et prototype stadium. Det interessante ved Atro er, at det er en modulært opbygget cobot, så brugeren vælger selv - naturligvis afhængig af applikationen - om man vil anvende en 4-, 5-, 6- eller 7-akset robot og om man vil have længere eller kortere arme i hvert led. Det er virkelig noget nyt.
Beckhoffs nye modulære Atro cobot, vist som prototype på Automatica 2022

De seneste nyheder

Visutech får ny direktør

Efter mere end tre årtier overdrager grundlægger og administrerende direktør, Jan-Olof Jungersten, ledelsesrollen til Johan Lidström.
visutech_lidstrom

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

Metsä Board har nu den største kartonmaskine i Europa

Med moderniseringen af kartonmaskinen (BM1) vil Metsä Boards årlige produktionskapacitet af falsekarton stige fra 400.000 tons til 600.000 tons.
MetsäBoardHusum

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6