Kodak lancerer verdens hurtigste inkjet-printer

Intet på markedet slår Kodaks nye højhastigheds-inkjet, lover virksomheden. Prosper 7000 Turbo når printhastigheder på op til 410 meter i minuttet.

En helt ny roll-to-roll topmodel blev afsløret for kunder og presse i Dayton, Ohio. Det er hertil, Kodak i stigende grad har flyttet udviklingen af deres digitale trykmaskiner de seneste år. Den nye højvolumen maskine bruger Kodak Stream Technology, som udvikles parallelt med deres Ultrastream-teknologi.

Med Stream-teknologien hævder Kodak nu, at de har hævet barren for, hvilke hastigheder der kan nås med en inkjet. Prosper 7000 Turbo printer 410 meter i minuttet, hvilket svarer til 5.523 A4-ark. Med maskinen ønsker Kodak at vise, at de effektivt kan konkurrere med offset om volumenjob.

200 millioner sider om måneden

Prosper 7000 Turbo-pressen har en kapacitet til at producere 200 millioner sider om måneden.

– Hvis man skulle køre syv dage om ugen og 24 timer i døgnet, har man en kapacitet på op til 200 millioner sider om måneden. Vælger man in-line efterbehandling, kan volumen være lavere, men i forhold til hastighed og produktivitet ved vi, at maskinens oppetid er meget høj, siger Randy Vandagriff, senior vice president for Kodaks forretningsområde Digital Print og ansvarlig for R&D udvikling i inkjet.

Maskinens maksimale banebredde er 648 millimeter. Foto: Claes Nordström

Bredt udvalg af medier

Ifølge Kodak er den nye maskine den hurtigste på markedet – 35 procent hurtigere end den konkurrent, de nu slår ned fra førstepladsen. Den maksimale banebredde er 648 millimeter, og den trykte rulle har en variabel skærelængde op til 1.374 millimeter. Det er muligt at skifte mellem forskellige papirkvaliteter, fra 42 til 270 gram per kvadratmeter. Bestrøget og ubestrøget papir, avispapir, specialpapir og genbrugspapir m.m.

Tre kvalitetsindstillinger

For operatøren er der tre forskellige printindstillinger og opløsninger at vælge imellem. Kvalitetsindstillingen, der ifølge Kodak kan sammenlignes med trykkvaliteten i offset, anvendes fx til fremstilling af Direct Mail-forsendelser, kataloger og magasiner. De to andre indstillinger er til tryksager, der kræver henholdsvis mindre og meget mindre farvedækning, såsom transaktionstryk, lærebøger og aviser. Højeste kvalitet har en opløsning på 600 x 900 dpi, mellemste kvalitet er på 600 x 600 dpi og turbotilstanden 600 x 450 dpi.

Prosper 7000 Turbo-pressen er udstyret med Kodaks Stream-teknologi. Teknologien gør det muligt, med luft, at modificere hver enkelt farvedråbe. Nogle afvises og genbruges i systemet, og andre ender på papiret. Kodaks anden teknologi Ultrastream, også et kontinuerligt farveforsyningssystem, er baseret på samme princip med den forskel, at udvælgelsen af dråberne sker ved elektrisk opladning.

Automatisk overvågning og infrarød tørring

CMYK blækket i maskinen er vandbaseret og udviklet i en sammensætning af pigment og nanopartikler. Tørreenheder er monteret mellem hver farvestation. Tørringen foregår med elektromagnetisk stråling, nær infrarød (NIR), som får vandet i farven til at fordampe.

For at sikre, at kvaliteten af printprocessen opretholdes, fra den ene rulle til den anden, er maskinen udstyret med Kodak Intelligent Print System. Det er Kodaks patenterede system til automatisk overvågning og optimering af tryk, selv under lange serier. Dette omfatter blandt andet registrering af for- og bagside af papiret, farvekontrol og kontrol af tusindvis af dyser i hver farvestation.

Kodak CEO Jim Continenza siger, at den høje hastighed, som Prosper 7000 Turbo tilbyder, vil hjælpe printproducenter med at øge effektiviteten og give dem valgfrihed, da lange serier nu kan flyttes fra offset til inkjet. Det hjælper kunderne med at blive mere konkurrencedygtige.

Hvad betyder dette trin for dig med Prosper 7000 Turbo til Kodak som virksomhed?

– Jeg har en stærk tro på, at vi skal være størst og hurtigst. Hvis man kan være det, kan man også alle de andre ting, begynder han og trækker analogien om, at han hellere vil vælge at udvikle en Ferrari end en Toyota Prius:

– Vi fortsætter med at innovere og slå vores konkurrenter. De er større virksomheder end os, men teknisk set slår vi dem. Så det er vigtigt, at vi fortsætter med at udvikle, innovere og virkelig viser, at vi kan tage vores teknologi på markedet.

Eastman Kodaks bestyrelsesformand og administrerende direktør Jim Continenza og Randy Vandagriff, Senior Vice President for Kodaks digitale printforretning foran den nye topmodel Prosper 7000 Turbo. Foto: Claes Nordström

”Vi er 15 år foran os selv”

Med sin forgænger i produktfamilien, Prosper 6000, samt med den nye topmodel, er Kodak ifølge Jim Continenza helt i front. Det er lykkedes dem at nå længere i udviklingen, end de selv først troede var muligt.

– Vi er 15 år foran os selv, og det har vi været længe, siger han og Randy Vandagriff indskyder.

– Rent printmæssigt var Prosper 6000 virkelig en af de første maskiner, der tog kampen op med offsets blanke tryk og høje farvedækning på det kommercielle printmarked.

På spørgsmålet om, hvor meget de forventer at ”æde sig ind på” offsettryk, når den nye maskine nu kommer på markedet, siger administrerende direktør Jim Continenza, at han ikke ser det som, at offset- og digitaltryk afløser hinanden. Han er overbevist om, at mange trykkerier vil fortsætte med at bruge begge teknologier. Den nye inkjet-presse vil derfor være et godt supplement og skabe nye muligheder og en mere fleksibel produktion. Samtidig, siger han, tyder både tendenser og statistik på, at de digitale mængder vil fordobles inden for 5-10 år.

Offsetplader – og inkjet?

Jim Continenza gemmer sig dog ikke bag, at de i praksis konkurrerer med sig selv, fordi Kodak er en stor producent af de kemikaliefrie trykplader Sonora. Samtidig peger han på verdenssituationen lige nu, som fører til usikre leverancer. Aluminiumspriserne er skudt i vejret på materialesiden og derudover skal alt fremstilles, pakkes og fragtes.

– At få det hele til at gå op er svært. Det ved jeg, fordi vi er en af verdens største pladeproducenter, hvis ikke den største lige nu. Og for at mindske den risiko er der brug for andre produkter. Det handler ikke så meget om at fjerne pladerne. Men skulle det eliminere plader, fjerner jeg faktisk mine egne plader. Men jeg beskytter og hjælper mine kunder og det indebærer at levere en maskine der kan erstatte offset.

Tekst og foto: Claes Nordström

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.