Hvor blev alt papiret af?

PUBLICERET: 22 June 2022
OPDATERET: 22 June

Priserne er stukket helt af og det kan være svært at få præcis det papir man ønsker eller til den ønskede tid. En stor del af problemet var den nu afsluttede strejke i Finland. Men allerede inden den satte i gang, havde vi gennem de sidste tre år oplevet et papirmarked, der vendte sig væk fra det grafiske papir.

Årsagen hertil har ligget i et konstant vigende marked, hvor kapaciteten var for høj og papirfabrikkerne har forsøgt sig med en strategi om at underbyde hinanden. Det har været dårlige forretningsmodeller. Med corona’en gik det så helt galt. De sidste tre år har de så taget konsekvensen og skåret ind til benet. Nedenfor ses en liste over de papirmængder der er taget ud af det europæiske marked de sidste tre år – og de vender næppe tilbage. Dertil er det for omstændeligt og dyrt at starte/genstarte en grafisk papirproduktion, på en efterspørgsel, der, trods en kort opblomstring, nok vil fortsætte med at falde.

Listen er udarbejdet af Jo Francis, Printweek

 • Februar 2019: Det tyske Scheufelen erklærer sig insolvent for anden gang på to år. De havde indtil da produceret 140.000 tons premium bestrøget papir om året.
 • Marts 2019: Arjowiggins største papirmølle, Bessé-sur-Braye med en kapacitet på 320.000 tons om året af genbrugt bestrøget og ubestrøget papir går konkurs.
 • Marts 2019: Lecta lukker produktionen på PM 8 (200.000 tons) på sin Condat-mølle med den hensigt at omdanne den til etiket- og emballagepapir.
 • Maj 2019: Stora Enso bekræfter sin exit fra markedet for bestrøget træfrit papir, hvilket fjerner mere end en million tons af denne papirtype fra markedet. Oulu-møllen i Finland, som producerer godt 1 million tons om året bliver omstillet til emballagekarton.
 • Februar 2020: Sappi Europe meddeler, at det vil lukke PM2 på sin Stockstadt-mølle, som producerer 240.000 tons bestrøget træfrit papir.
 • Juli 2020: UPM lukker sin Chapelle avispapirfabrik i Frankrig. Den producerede 240.000 tons avispapir om året.
 • August 2020: UPM meddeler, at de vil lukke Kaipola-møllen i Finland inden årets udgang og nedlægge sine tre papirmaskiner, en årlig reduktion på 450.000 tons avispapir og 270.000 tons grafiske kvaliteter.
 • August 2020: SCA meddeler, at de vil forlade markedet for publikationspapir
 • Februar 2021: SCA laver sin sidste rulle med publikationspapir på sin Ortviken papirfabrik (756.000 tons om året), hvor tre papirmaskiner blev lukket, og går i stedet over til at producere kemisk forbehandlet termomekanisk pulp (CTMP).
 • April 2021: Stora Enso planlægger at lukke sine fabrikker, Veitsiluoto i Finland og Kvarnsveden i Sverige, som producerer henholdsvis 790.000 tons træfrit ubestrøget papir og 565.000 tons SC magasinpapir.
 • Maj 2021: Zanders Paper går i likvidation. De havde to papirmaskiner og kapacitet til at fremstille 325.000 tons pr. år højglans, kalandreret og bestrøget papir, etiketpapir og karton
 • Juni 2021: Stora Enso sælger sin Sachsen avispapirfabrik i Tyskland (310.000 tons pr. år). De nye ejere vil konvertere det til containerboard
 • September 2021: Produktionen af avispapir ophører med en kapacitet på 250.000 tpa UPM Shotton. Den nye ejer er ved at ombygge møllen til at producere pap.

Kilde: https://www.printweek.com/briefing/article/navigating-the-paper-supply-crisis

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Visutech får ny direktør

Efter mere end tre årtier overdrager grundlægger og administrerende direktør, Jan-Olof Jungersten, ledelsesrollen til Johan Lidström.
visutech_lidstrom

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

Metsä Board har nu den største kartonmaskine i Europa

Med moderniseringen af kartonmaskinen (BM1) vil Metsä Boards årlige produktionskapacitet af falsekarton stige fra 400.000 tons til 600.000 tons.
MetsäBoardHusum

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6