Kolind Bogtrykkeri opgraderer offsettrykmaskine til højeste standard

PUBLICERET: 31 March 2022
OPDATERET: 31 March

Med en opgradering af deres 10 år gamle trykmaskine har Kolind Bogtrykkeri fået en løsning der rækker længere frem end de havde turde drømme om. – Siden det gik op for os, at det kunne lade sig gøre, har vi været fyr og flamme, siger bogtrykker Flemming Andersen.

De har ellers været umådeligt glade for deres Komori 529 H-UV hos Kolind Bogtrykkeri. Det er en af de relativt få offsetmaskiner i Danmark med UV-tørring. Det betyder blandt andet, at farven er tør, og arkene efterbehandlingsklar, når de kommer ud af maskinen. De slipper også for det pulver og lak, man ellers må ty til i traditionelle offsetmaskiner.

– Men det har i det hele taget været en utrolig god og stabil maskine, og som stadig kører som var det en ny maskine, fordi den er passe og plejet, den har krævet meget lidt service i den tid vi har haft den, siger Flemming Andersen.

De har overvejet om de skulle op i en nyere model. Det ville der være tre større gevinster ved. Den første var at de kunne få in-line farvestyring, de kunne få et videreudviklet fugteværk som ville reducere valsestriber og skyggeeffekter til et minimum og så kunne de få hurtigere pladeskifte. Gevinsten ved pladeskiftet var marginal. Men de to andre ting, viste det sig, kunne de få ved en opgradering af den eksisterende maskine – og til en meget mere attraktiv pris.

Kamerasystemet, der aflæser farverne, sidder umiddelbart efter fjerde farveværk.

In-line farvestyring og nyt fugteværk

Det er firmaet Lithec der har udviklet et in-line farvestyringssystem som nu også kan bruges i en Komori. Oprindeligt er udstyret udviklet til KBA, men nu er systemet altså også blevet tilgængeligt til Komori-maskiner. Det består groft sagt af et in-line kamera, der sidder efter sidste farveværk, og så en arbejdsstation, der samler data op. De opsamlede data sendes lynhurtigt videre til Komori-arbejdsstationen, som så regulerer farveindstillingen.

Trykker Henrik Hougaard forklarer:
– Vi har et automatisk densitometer tilkoblet styrepulten, og skulle løbende tage ark ud til kontrol og justering af farveføringen. Med Lithec-systemet laver vi en kalibrering mellem Lithecs kamerasystem og Komoriens densitometer for den pågældende papirtype. Herefter sender Lithec’en løbende data til Komorien, som så justerer farverne.

Den store gevinst er, ifølge Henrik Hougaard, at når først maskinen er i gang, så passer den sig selv, som var det bare en stor printer. Imens kan han hente papir til næste opgave, skære ark til, pakke færdige opgaver m.m.

Det nye fugteværk krævede en del mekaniske udskiftninger, da valsediameteren er anderledes.

Den anden forbedring de fik lavet ved samme lejlighed, var en opgradering af fugteværket. Opgraderingen består nye valser med større diameter samt en ændret overflade, der laver en endnu bedre fordeling af fugtevandet.

For at kunne lave denne opgradering var de nødt til at udskifte alt omkring fugteværker. Det gjaldt fx beslag og gearing. Det skete kort tid før installationen af farvestyringssystemet. Samlet set tog det en produktspecialist fra Lithec og to tekniker fra Custmo 2 x 2 dage at gennemføre den samlede opgradering, og så var de kørende igen hos Kolind Bogtrykkeri.

Fantastisk samarbejde med leverandører

– De var meget effektive og lydhøre i hele processen siger Henrik Hougaard og Flemming Andersen samstemmende.

Omkring softwaren til farvestyringen havde Henrik nogle ønsker, som blandt andet, at kunne sende målingerne hurtigere til trykmaskinen, end det var tilfældet i standard set-uppet. De gik til opgaven og løste den til Henriks tilfredshed. Det samme gjaldt det visuelle skærmbillede, som viste afvigelser i alt for store intervaller til Henriks smag. Dem fik han reduceret, så selv små udsving blev meget tydelige, og farveføringen meget mere stabil, takket være Lithec-programmørens positive indstilling.

Kolind Bogtryk fik tilpasset softwaren under installationen, så den tydeligere viste farveafvigelser.

Om samarbejdet med Kenneth og Claus fra Custmo siger Flemming Andersen:
– Det bliver vist ikke meget bedre. Det er ikke fordi vi har brug for service ret tit, men når vi har, så er de her. Og der er ingen tvivl om, at de er halve verdensmestre i Komori, men omvendt er de ikke bundet af, at skulle sælge Komoris forbrugsvarer. De vælger det, der fungerer bedst for os brugere. De følger også hele tiden op på, om der er noget der kan forbedres. Det er professionelt og ret betryggende.

Så. nu står Kolind Bogtrykkeri med en opgraderet trykmaskine, som kan det meste af det de nyeste maskiner kan, og er klar til fremtiden. Og kvaliteten og servicen er i top.

– Det er vi meget godt tilfredse med, siger Flemming Andersen og tilføjer, at det var betragteligt billigere end at købe en hel ny maskine.

Med denne opgradering er Komori’en på højde med det bedste man kan opnå, siger Flemming Andersen (på billedet ses trykker Henrik Hougaard).

Læs videre

Servicevirksomhed i stabil udvikling

– En serviceaftale er billigere end et nødudkald og så medvirker den til færre produktionsstop samt længere levetid på dit udstyr, fortæller Lars Notlev.
grafiskrep_01

Rizon 10-robotten vinder Red Dot designpris

"Adaptive robotter!" Hvad er nu det? Det er intelligente robotter, som anvender kunstig intelligens (AI) og andre nye Industri 4.0 teknologier til både at se og føle omgivelserne og på basis af opsamlede input træffe de rigtige beslutninger.
Den adaptive Rizon 10 robot skriver med et konstant tryk på en touchscreen, som løbende bevæges

Print og Medier går sammen med Sign&Print

Efter at have arbejdet tæt sammen i syv år har Print og Medier og selskabet bag Sign&Print, AGI Publishing House, besluttet at lægge sig sammen. Så fremover kommer nyhedsbrevet, hjemmesiden og magasinet Print og Medier til at hedde Sign Print & Pack.
po

Beckhoff Automation viser ny modulær cobot på Automatica 2022

På Automatica 2022 i München i sidste uge tog Beckhoff det ret utraditionelle skridt at vise sin egen cobot - Beckhoff Atro - stadig på et prototype stadium. Det interessante ved Atro er, at det er en modulært opbygget cobot, så brugeren vælger selv - naturligvis afhængig af applikationen - om man vil anvende en 4-, 5-, 6- eller 7-akset robot og om man vil have længere eller kortere arme i hvert led. Det er virkelig noget nyt.
Beckhoffs nye modulære Atro cobot, vist som prototype på Automatica 2022

De seneste nyheder

Dansk virksomhed vil vinde Packnorth Award med nyt emballageprodukt

Den danske virksomhed Grathwol oplyser, at de, som den første i verden, kan fremstille en PET-dåse med et låg af samme materiale.
Grathwol_01

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01