Stine Gry Juul Nielsen har netop været til svendeprøve som mediegrafiker. Hun kunne forlade prøven med bevis på at den er en sølvmedalje værdig. Selve medaljeoverrækkelsen finder først sted i 2022. Men det sensationelle er ikke at Stine leverede en svendeprøve, der gav sølv. Det sensationelle er, at det er anden gang Stine har præsteret en svendeprøve, der opnår sølv. Første gang er tilbage i 2016, hvor Stine blev færdiguddannet som grafisk tekniker.
Det er måske ikke så unormalt, at en person tager flere uddannelser. Men det er absolut ikke hver dag, at samme person præsterer så flot to gange, at der kommer to sølvmedaljer i hus. Da Stine tik til sin anden svendeprøve, havde hun medbragt sin første sølvmedalje som en lykkeskilling. Medajle nummer to skal dog ikke tilskrives lykkeskillingen, men derimod Stines flotte arbejde.
Stort TILLYKKE til Stine Gry Juul Nielsen – og held og lykke fremover.
Nedenfor kan du læse mere om Stine Gry Juul Nielsen vej ind i den grafiske branche.
Hvorfor valgte du i sin tid at blive grafisk tekniker?
Jeg har altid haft skabertrang. Min grafiske karriere startede tilbage i 2013, hvor jeg som 17-årig var til infomøde på HANSENBERG i Kolding for at høre om uddannelserne Mediegrafiker og Grafisk Tekniker. Faktisk med selvsamme lærere, som er på uddannelsen den dag i dag, Jørn Hansen og Brian Dupont. Begge uddannelser virkede interessante og lige noget for mig. Dog fik jeg et indtryk af, at man som mediegrafiker skulle være ufattelig god til at tegne, og der må jeg desværre indrømme, at jeg på daværende tidspunkt kun kunne tegne tændstikmænd. Grundet min tvivl fik jeg en udvidet rundvisning af en faglærer for grafisk teknikeruddannelsen, Gitte Kolb. Her blev jeg enormt overrasket over, hvor meget man alligevel får lov til at udvikle sin kreativitet og skabe noget, folk bliver eksponeret for hver eneste dag.
i 2014 blev uddannelsen lukket i Kolding, og det var nu op til eleverne, om de ville tage resten af uddannelsen i Aalborg eller København. Jeg endte med at færdiggøre min uddannelse på Tech College Aalborg.
Man må sige, at det var det rette valg, for jeg gik ud med en sølvmedalje til min grafisk tekniker svendeprøve i 2016. I sommeren 2017 var jeg til medaljeoverrækkelse på Brandts Museum for kunst og visuel kultur i Odense, hvor Brian Dupont ankom med sine elever fra mediegrafiker holdet. Uden at vide om han kunne huske mig lige så godt, som jeg kunne huske ham, gik jeg over og lykønskede ham med elevernes flotte præstationer og rundede kækt af med sætningen: det kan være vi ses igen.
Og hvorfor valgte du efterfølgende at uddanne dig til mediegrafiker?
Det blev til tre års elevtid og to års svendetid, under den vise mester Kjeld Trane hos Bording Link. På mit sidste år stod jeg i en position som Key Operator på en splinterny maskine, som kunne det hele, hvilket fik mig til at indse, at min faglige stolthed var blevet reduceret til at trykke start på en knap. Jeg holdt ufattelig meget af både min arbejdsplads og mine kolleger, men med digitaliseringen og automatiseringen blev arbejdet ensformigt for mig og trangen til at læse videre for stor. Med fem års erfaring inden for den grafiske branche tog jeg springet, sagde mit arbejde op og søgte ind på mediegrafiker uddannelsen på HANSENBERG i Kolding. Da uddannelsen er med kvoteplads, skulle jeg til optagelsesprøve, hos Brian Dupont, som jeg bestod.
Hvor er du ansat i dag og i hvilken stilling?
Jeg er ansat i et firma, som specialiserer sig i vægkunst og indretning, lokaliseret i Esbjerg. Jeg sidder i grafisk afdeling, som både sørger for at være opdateret på de nyeste trends og farver, produktudvikle, messeudstille, opslag på de sociale medier, styrer webshops, opsætter katalog og meget mere.
Hvordan har de to forskellige uddannelsesforløb været? Hvad har betydet mest for dig under uddannelsen?
Hvis vi sætter de to uddannelser op imod hinanden, så ligner forløbene meget hinanden. De kaldes faktisk søsteruddannelser, og det er også grunden til, at jeg har fået seks måneders merit på mediegrafiker uddannelsen. Begge uddannelser varer ca. fire år, starter med 20 ugers grundforløb og derefter 3,5 års elevtid. De to uddannelsesforløb har dog indholdsmæssigt været meget forskellige. Under grafisk teknikeruddannelsen foregår en stor del af undervisningen ude ved de maskiner skolen har stående, og er derfor en smule udfordret af, at de ikke kan have alle elevers print- og trykmaskiner tilgængelige. Dette betyder, at skoleforløbene er meget teoretiske, og vi skal selv kunne binde teori og praksis sammen, når vi kommer tilbage i virksomhederne. Jeg vil gerne pointere, at uddannelsen grafisk tekniker på Tech College Aalborg ikke ville være det samme uden faglærerne Tom Gregersen og Carsten Kristiansen. De har begge været med til at skubbe mig i den rigtige retning og åbnet mine øjne for mulighederne inden for den grafiske branche. En mediegrafikers maskine er derimod en computer, samt Adobe-pakken og andre programmer. Jeg har samtidig følt en stor kontrast i den praktiske del, hvor grafisk tekniker er meget håndværkspræget, og hvor mediegrafiker uddannelsen først handler om idéudvikling, innovation, kreativitet og så udførelse.
Har du forslag til eventuelle ændringer i uddannelsesforløbet?
Jeg ved ikke, hvordan uddannelsesforløbet for grafisk tekniker fungerer nu, så jeg føler ikke, at jeg kan kommentere på det, da det nu er 5 år siden, jeg afsluttede. Mht. mediegrafiker fungerer selve forløbene fantastisk. Mine faglærere består af et rigtig stærkt team, hvor den faglige stolthed stråler ud af dem. Igennem alle hovedforløb bliver vi klædt på til at brillere til den endelige svendeprøve. Et mere personligt ønske ville være mindre kodning. Jeg føler, at kodning hører til uddannelsen web-integrator, hvoraf man kan tage grundforløbet på HANSENBERG.
Havde du en forventning om at kunne tage endnu en medalje, da du var til svendeprøven som mediegrafiker?
Jeg vil ikke bruge ordet forventning, men i stedet ordet forhåbning. Jeg har arbejdet på min svendeportfolio i over et år, hvor jeg endte med at præsentere et 60 siders katalog, samt en inspiration- og shopping-app med alle mine egne designs.
Hvordan var følelsen, da du fik besked om at du havde sikret dig endnu en sølvmedalje?
Det var en fuldstændig ubeskrivelig følelse, og jeg kunne ikke tro det til at starte med. Jeg blev ved med at spørge Brian Dupont, som var min eksaminator, om det var rigtigt, mens glædestårene løb ned ad mine kinder. I en lykkerus sprang jeg op og omfavnede Brian, og begge censorer fik også et kæmpe kram og et endnu større tak.
Hvad er dine planer for fremtiden?
Jeg skal ud og finde drømmejobbet. Jeg afslutter 3,5 spændende år hos min virksomhed d. 23 marts 2022, og vil være klar på nye udfordringer lige efter. Min nuværende læremester Agnieszka Christensen kan jeg takke for at have givet mig så stor en viden i bagagen, som jeg nu tager med mig videre. For det rette job, vil jeg være flytbar fra min lokation i Esbjerg. Karrieremæssigt lever jeg efter to mantraer: Den der siger, at man er ”færdigudlært ikke udlært, men bare færdig” – citat Kjeld Trane og “sigt lidt højere, så når du lidt længere”.
Hvordan ser dit ønskejob ud?
Jeg ved så meget, at jeg gerne vil indgå i et grafisk team, hvor vi alle spiller en rolle for at udføre opgaverne. Jeg er selv en kreativ arbejder-bi og mine to sølvmedaljer er blot et symbol på, at når jeg sætter mig noget for, så gør jeg, hvad der står i min magt for at nå målet. Jeg har kun berørt en lille del af den meget brede branche, og vil derfor ikke udelukke nogle aspekter. Jeg har gennem min elevtid stiftet bekendtskab med kunst, indretning og messeopstilling, hvilket jeg finder meget interessant og har nydt at se mine motiver både udstillet og købt af forskellige indretningskæder. På skolen har jeg berørt både reklame-, emballage- og videobranchen samt mange andre, hvilket også tiltaler mig. Jeg kunne sagtens se mig selv arbejde i fx et reklamebureau med kundekontakt.
Varm anbefaling
Jeg kan varmt anbefale mediegrafiker uddannelsen på HANSENBERG, hvis der gemmer sig en lille kreativ person inde i dig. Du vil blive mødt af en flok engagerede undervisere, som brænder for hver deres fagområde. Jeg vil gerne slutte af med at sige TAK for rejsen til Brian, Jørn, Anna, Jack, Kim, Morten og Per. Det har været en absolut fornøjelse og jeg håber, at vores veje krydses igen.