Bliver manglen på mikrochips et problem for grafisk produktion?

PUBLICERET: 15 September 2021
OPDATERET: 15 September

Corona-krisen får, og med god grund, skyld for meget. Forsyningskæderne af mange forskellige råvarer er påvirket. Årsagerne er primært nedsat produktionskapacitet og begrænset fragtkapacitet. Det viser sig i stigende priser, hvor vi allerede har hørt om prisstigninger på farve, papir og trykplader.

I nogle tilfælde tales der ligefrem om varemangel. Papirleverandørerne fortæller, at udover prisstigninger, så kommer kunderne til at vænne sig til længere leveringstider. Lagrene har i lang tid været holdt på et lavt niveau, og bliver hurtigt tømt når efterspørgslen stiger. Og så er det ikke let at komme op i fuld produktion efter en længere periode i lavere gear. Derudover har mange papirproducenter valgt at flytte produktionen over på blandt andet emballageprodukter, da både efterspørgslen og avancen på almindeligt papir længe har været nedadgående. Den situation og konsekvenserne heraf vil formentlig vare langt ind i 2022.

Sætter manglende mikrochips en stopper for produktionen?

Nu melder manglen på mikrochips sig også. Det har blandt andet ramt bilindustrien hårdt. Flere bilproducenter har måtte indskrænke produktionen markant. Men i vores moderne verden er der efterhånden mikrochips i alt der bruger elektricitet. Det gælder også printere og ikke mindst farvepatroner. Betyder det, at vi står vi over for et potentielt problem i den grafiske verden med mangel på blandt andet printere og farvepatroner?

Et trykkeri fortæller, at de har bestilt en ny tonerprinter, men at leveringen er udskudt på grund af manglende mikrochips. Det samme trykkeri fortæller også, at de er begyndt at få problemer med tonerleverancerne. De manglende mikrochips får skylden for dette også. Mikrochips i inkjet- og tonerpatronerne skal blandt andet sikre, at der bruges original farve, at den sidder det rigtige position i printeren og at restmængden kan måles og rapporteres.

En rundringning til en række leverandører fortæller, at problemet er kendt. Der forekommer forsinkelser, blandt andet på grund af situationen med mikrochipsene, men også på grund af andre udfordringer med fx containerfragt, hvor priserne er 5-10 gange højere i dag end før corona-krisen.

Problemet er aftagende

Men ingen af de leverandører jeg har talt med mener, at problemet er så stort, at kunderne vil mærke det som andet end lejlighedsvise forsinkelser. Det kan selvfølgelig være slemt nok, hvis man står og mangler. Derfor er rådet i øjeblikket at være lidt på forkant med bestillingen af farver til printeren.

Der er flere grunde til, at leverandørerne mener, at branchen ikke vil blive ramt så hårdt. Først og fremmest sælges der relativt få produktionsmaskiner i fx forhold til kontorprintere, hvor problemet faktisk er reelt. Sagt på en anden måde vil leverandørerne hellere bruge mikrochipsene i en maskine til 500.000 kroner end en til 10.000. En anden grund er, at problemet efter sigende er aftagende. Vi har oplevet de værste konsekvenser og nu går det fremad. Lad os håbe, at det er rigtigt, og giv endelig lyd, hvis I oplever noget andet.

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Papirmarkedet er stadig i opbrud

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.
maxau

Mercoprint og BEMRK går sammen

Pr. 1 februar samler Mercoprint og Bemrk kræfterne til én større og stærkere reklamevirksomhed med lokationer i Næstved og Glostrup.
mercoprint-bemrk

De seneste nyheder

PR Offset køber From Grafisk

Der er gang i butikken hos PR Offset, som på Drupa skrev under på en aftale om en ny Heidelberg offsettrykmaskine, og nu annoncerer købet af From Grafisk i Kolding.
PR_01

HP lover nyt på storformatfronten i efteråret

På HPs stand på Drupa var det nyheder i Indigo- og PageWide-serierne, der var mest i søgelyset. Men snart loves der nyt i storformatsegmentet.
HP-Paula

Konica lancerede deres B2-UV inkjet

Konica Minolta havde premiere på deres nye B2+ UV inkjet, AccurioJet 60000 på Drupa samt deres nye high chroma tonerprinter med et udvidet farverum.
Konica_Druopa_01

Horizon demonstrerede den smarte fabrik på Drupa

Målet for Horizon er at vise, hvordan printleverandører kan skabe en "smart fabrik"
horizon_drupa_01