Spændende perspektiver for Nova-Print

PUBLICERET: 8 June 2021
OPDATERET: 8 June

Omkring årsskiftet blev etiketproducenten Nova-Print overtaget af H. Emballage og Tryk Team Svendborg. Den nyetablerede fynske trojka har store planer for fremtiden.

Uffe Malmos Jeppsen var fabrikschef på Nova-Print inden overtagelsen og er i det nye ejerskab ansat som direktør. Vi har besøgt fabrikken, der ligger centralt i Odense, for at høre mere om, hvad planerne er for Nova-Print. Uffe Malmos Jeppesen fortæller:

En ganske særlig konstellation

– Der er to grunde til, at denne konstellation er noget helt særligt. Den ene er, at det ikke er en kapitalfond der har købt fabrikken, men derimod to ildsjæle som brænder for at lave forretning. De er begge dygtige til at drive virksomhed inden for deres speciale og så har de begge fødderne solidt plantet i den fynske muld. Det sidste betyder blandt andet, at vi kan fastholde et betydeligt antal grafiske arbejdspladser på Fyn, som ellers har mistet en del på det sidste.
Den anden er, at vi er tre virksomheder som komplementerer hinanden utrolig godt. Vi dyrker alle tre salg til industrien og er specialister på hver vores område. Tryk Team og vi er specialister i etiketter til henholdsvis tobaks- og drikkevaremarkedet, mens H-Emballage leverer sekundær emballage til de selvsamme produkter.

Uffe Malmos Jeppesen mener, at der er store muligheder for at udvikle fabrikken ved blandt andet at have fokus på de mange små detaljer.

Fokus på detaljen

Fabrikken i Odense har ca. 30 ansatte og producerer vådlims-etiketter til blandt andre Carlsberg og Bryggerigruppen på to Manroland 700 arkmaskiner, begge med 6 farver plus lak. Der kan være flere hundrede etiketter på et ark. Udfordringen er, ifølge Uffe Jeppesen, at sikre at arkene ligger fuldstændig snorlige oven på hinanden, inden de skal skæres. Derfor har de en mand bundet hele dagen med ”ligestødning”, hvor arkene rystes på plads og kontrolleres.

– Hvis ikke arkene ligger helt præcis ovenpå hinanden vil du kunne få en rund etiket med hvid kant rundt om motivet, som ikke er lige bred hele vejen rundt. Den slags spotter det menneskelige øje med det samme, og det duer bare ikke, siger Uffe Jeppesen.

Efter ”ligestødningen” skæres etiketterne op inden de kommer op i den skæremaskine, der føder kanonstansemaskinen, hvor etiketterne presses op igennem det etiketformede skærehoved. Herefter samles i de i stød, som lægges i en æske. 32.000 tryksager som du kan have under armen – Sådan!

Små og store investeringer

En af de første nye investeringer de har valgt at undersøge, er et nyt skærebord til kanonstansen. Den kan skære to baner etiketter ad gangen i stedet for bare én. Alene denne investering vil noget nær fordoble kapaciteten i kanonstansen, fortæller Uffe Jeppesen og tilføjer:

– Det meste udstyr vi har er velfungerende men af ældre dato, så vi kommer til at foretage en række investeringer over de kommende år. Mest påfaldende er udviklingen inden for flexo-området, hvor vi producerer etiketter og shrink-sleeves. Her er der sket en voldsom udvikling hen mod større automatisering og forenkling af produktionsgangene. Tager man bare baneføringen i en flexo-maskine, så bevæger den sig i dag stort set lige gennem maskinen, hvor den tidligere snoede sig igennem med et meget stort indkørings- og afviklingsspild til følge. Også betjeningen er blevet meget enklere de senere år, så jeg tror virkelig, at der er noget at hente ved at investere i nyt udstyr.

Han understreger dog, at det skal være langtidsholdbare løsninger, hvor de skal finde den rigtige maskine til den rigtige opgave og – til den rigtige pris. Hvis ikke alle parametre er opfyldt, duer det ikke på den lange bane.

Udfordringer på ressourcer

Uffe Jeppesen, der sidder i GRAKOMs uddannelsespolitiske udvalg, fortæller også, at en af de kommende års udfordringer bliver at få adgang kvalificeret arbejdskraft.

– De trykkere, som mister deres arbejde, skifter ofte til andre brancher og kommer ikke tilbage. Og med grafisk tekniker uddannelsen placeret i Aalborg er det svært at tiltrække fynske lærlinge. Kun få syd for Aarhus kender til uddannelsen og endnu færre kunne tænke sig at pendle mellem Odense og Aalborg. Måske kan genoptagelsen af uddannelsen på Roskilde få en positiv effekt.
Vi har lige uddannet vores seneste lærling, som er blevet fastansat. Nu er vi begyndt at kigge os om efter en ny lærling. Hos os får de indgående kendskab til både offset og flexo. Det giver en både bred og afvekslende uddannelse og som også er en stor fordel, hvis de en dag vil søge nyt arbejde.

En anden udfordring er, at priserne på trykfarve, papir og folie er stigende. Alene af den grund vil der være behov for at effektivisere produktionen fremadrettet.

Men de har et godt set-up i Odense og nogle kompetente og investeringsvillige ejere. Så Uffe Jeppsen er sikker på, at de kommende år bliver spændende og at Nova-Print vil stå endnu stærkere rustet inden for en overskuelig fremtid.

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01