
I juni 2015 skrev amerikanske Wall Street Journal en større artikel om IKEA. Artiklen kom ret hurtigt til at fokusere på møbel-kæmpens fokus på den løbende optimering af varedistributionen og hvordan man ved, allerede på design niveau at indtænke et optimalt (minimalt) distributions volumen, kan spare millioner og tilmed få et bedre produkt. I dag er artiklen blevet en klassiker om optimering af emballering.
Amerikanske Chainalytics som rådgiver om produktions- og emballageoptimering, anvender også WSJ IKEA artiklen til at prøve at gøre virksomhederne opmærksomme på, at det ikke udelukkende drejer sig om emballage, men derimod om et integreret samspil mellem alle dele af virksomheden for at opnå det optimale produkt (Chainalytics artikel er vedhæftet på engelsk).
Optimal produkt-design i forhold til distribution er fundamentalt
Samspillet mellem produkt-design, fremstillling, marketing og optimal emballering i forbindelse med distribution er fuldkommen fundamental for indtjeningen. Et IKEA eksempel: man havde allerede fremstillet Textur lampen, men lod den komme gennem en “optimeringsproces”. Textur blev pænere samtidig med at antallet af komponenter faldt fra 33 til 9 og vægten blev reduceret med 28%. Endelig kunne der pakkes 128 i stedet for 80 lamper på en palle. IKEA sænkede prisen med 34%, og hvis vi kender Ingvar Kampred ret, så gik det i hvert fald ikke ud over indtjeningen. Chainalytics kalder processen for “Designed for Distribution”, og det burde være noget som alle virksomheder tager lige så alvorligt som et smukt industrielt design.

Unødvendige omkostning skal udvikles væk
Så emballage drejer sig faktisk ikke kun om emballage, men om den samlede produktionsproces, og som IKEAs tidligere direktør, Peter Agnefjäll, sagde i 2015 WSJ artiklen:
“Vi udvikler de omkostninger ud af værdikæden, som ikke bidrager med noget som helst”.
En 5 år gammel artikel, som vel nærmest er blevet profetisk med tanke på den voldsomme vækst i e-handel, hvor optimal emballering jo er fuldkommen fundamental.