Cobo-Stack på visit hos Strandbygaard, Rosendahls og LaserTryk

PUBLICERET: 20 January 2020
OPDATERET: 20 January

I hvad der kaldes et Road Show, præsenterer Printeng i øjeblikket potentialet i at anvende robotter i efterbehandlingen. Det er MBO’s såkaldte CoBo-Stack, der har taget fri fra demolokalet og er på tourné rundt i det danske land. Vi har spurgt direktør og partner i Printeng, Ole Kjær, om hvad det går ud på.

Partner og direktør i Printeng, Ole Kjær.

I kalder det et Road Show. Hvad betyder det?

– Vi tog en hurtig beslutning om, at det ville give mere mening og forståelse vedr. automation i postpress, hvis vi bragte udstyret direkte ud i en række produktionsmiljøer. Vi fik hurtigt positive tilbagemeldinger fra en række grafiske virksomheder, der er friske på at ”udforske” mulighederne i at rationalisere og automatisere arbejdsprocesserne. Det gælder fx falsede læg samt færdige samlehæftede eller klæbebundet produkter. Vi har indtil videre arrangeret et Road Show på tre adresser, hvor vi stiller en CoBo-Stack op i perioder af 14 dage. Dette giver virksomhederne god tid til at danne sig et billede af mulighederne, samt få et godt erfaringsgrundlag.

Hvor har I været henne (og hvor skal I hen)?

– Vores første stop var hos Strandbygaard Grafisk i Skjern. Nu er vi hos Rosendahls i Esbjerg og på fredag skal vi videre til Lasertryk i Århus. Derefter rykker vi til Frankrig. Vi arbejder på at få lavet yderligere et Road Show, lidt senere på foråret, såfremt interessen er der. Så interesserede kan bare kontakte os.

Hvad ville I gerne vise?

– Vi vil vise at det kan give god mening på følgende punkter:
Produktionsoptimering, bl.a. ved at frigive hænder til optimering af arbejdsprocesserne omkring en produktionslinje for derigennem øge kvalitet og output. Muligheden for at erstatte gentagende og til tider nedslidende fysiske bevægelser med automatik. At robotter ikke er så komplicerede at implementere i produktionen og endelig, at man kan opnå øget konkurrenceevne igennem automation.

Hvad er det præcis CoBo-Stack kan tilbyde?

CoBo-Stack er en løsning som er bygget op omkring en kollaborativ robot fra UR Robotics Odense og et griberværktøj, samt software medudviklet af LT Automation Ålborg og MBO folding machines Tyskland. Hele løsningen kan håndtere palletering af diverse grafiske produkter, både som stand alone eller inline løsning. Den fylder ikke meget og er yderst fleksibel, da der jo ikke kræves yderligere sikkerhedsafskærmning. Det giver nogle klare fordele i, at den hurtigt kan flyttes imellem forskelligt efterbehandlingsudstyr og arbejdsprocesser.

Hvem er målgruppen?

Målgruppen er virksomheder som ønsker at bringe automatik ind i fx postpress afdelingen, det kan være både mindre og større virksomheder, med ønsket om at øge konkurrenceevnen eller at frigive ”varme” hænder til en arbejdsproces. Det kan også være for at tilføre mere forandringsparathed i fremtidens produktionsmiljø eller simpelthen erstatte gentagende nedslidende fysiske arbejdsprocesser.

Hvordan har erfaringerne været fra Road Showet?

Vores Road Show viser at de danske grafiske virksomheder og deres ansatte, virkelig er klar til at kigge i nye retninger. Der går ikke meget tid efter medarbejderne har fået instruktion og robotten er sat i produktion, før man begynder at se arbejdsgangene med andre/nye øjne. Det giver hurtigt et overskud hos medarbejderen, til at tænke konstruktivt. Derved dukker der hurtigt nye ideer op til, hvad og hvor det virkelig giver øget værdi, at sætte ind med kollaborative løsninger.

Har I solgt den første Cobo-Stack?

Vi har haft fornøjelsen af at sælge en løsning til Strandbygaard Grafisk, der gik ikke mange dage efter vi rykkede ind med vores testmaskine, før det stod klart for dem, at det skulle de i gang med. Vi installerer hos Strandbygaard Grafisk i uge otte, der er pt. seks ugers leveringstid.

Læs videre

Servicevirksomhed i stabil udvikling

– En serviceaftale er billigere end et nødudkald og så medvirker den til færre produktionsstop samt længere levetid på dit udstyr, fortæller Lars Notlev.
grafiskrep_01

Grøn cloud-løsning skal øge både bæredygtighed og sikkerhed

Den berettigede fokus på de store knaster i de grafiske virksomheders bæredygtighed: råvarer, transport, spild og maskinparkens energiforbrug gør at man måske overser nogle mindre, men dog betydende, lavt hængende frugter.
TeamPhoto

Vink byder på "en tur i det grønne"

Vink leverer et bredt udbud af plastmaterialer. Til grafisk industri fokuserer man især på plader og fleksible materialer samt forskellige former for skilte med indbygget LED lys.
Houlberg Zepernick og salgschef Jacob Busk Jensen foran Vink Plasts logo.

Rizon 10-robotten vinder Red Dot designpris

"Adaptive robotter!" Hvad er nu det? Det er intelligente robotter, som anvender kunstig intelligens (AI) og andre nye Industri 4.0 teknologier til både at se og føle omgivelserne og på basis af opsamlede input træffe de rigtige beslutninger.
Den adaptive Rizon 10 robot skriver med et konstant tryk på en touchscreen, som løbende bevæges

De seneste nyheder

PR Offset køber From Grafisk

Der er gang i butikken hos PR Offset, som på Drupa skrev under på en aftale om en ny Heidelberg offsettrykmaskine, og nu annoncerer købet af From Grafisk i Kolding.
PR_01

HP lover nyt på storformatfronten i efteråret

På HPs stand på Drupa var det nyheder i Indigo- og PageWide-serierne, der var mest i søgelyset. Men snart loves der nyt i storformatsegmentet.
HP-Paula

Konica lancerede deres B2-UV inkjet

Konica Minolta havde premiere på deres nye B2+ UV inkjet, AccurioJet 60000 på Drupa samt deres nye high chroma tonerprinter med et udvidet farverum.
Konica_Druopa_01

Horizon demonstrerede den smarte fabrik på Drupa

Målet for Horizon er at vise, hvordan printleverandører kan skabe en "smart fabrik"
horizon_drupa_01