Grøn cloud-løsning skal øge både bæredygtighed og sikkerhed

PUBLICERET: 28 November 2022
OPDATERET: 21 December
Teamet bag Grøn Sky er fra venstre mod højre: Pierre Bennorth, Morten Nilsson, Flemming Andersen og Allan Windekilde.

Den berettigede fokus på de store knaster i de grafiske virksomheders bæredygtighed: råvarer, transport, spild og maskinparkens energiforbrug gør at man måske overser nogle mindre, men dog betydende, lavt hængende frugter.

Det er velkendt, at internettet er en energisluger, og dermed også en CO2-udleder, af de helt store. Data, der hele tiden skal behandles og sendes frem og tilbage, bruger strøm – meget strøm. Det gælder også internt i virksomhederne, hvor data har en tendens til at hobe sig op, fordi vi aldrig ved, hvornår vi skal bruge det igen. Det øger behovet for datakapacitet, som så igen bruger strøm for hele tiden at være klar til brug.

Ifølge den danske iværksættervirksomhed, Grøn Sky, er typisk 90% af vores data inaktive. Altså data vi ikke bruger i det daglige og ikke behøver hurtig adgang til. Ved at ”parkere” disse data på et inaktivt lager kan man, ifølge Grøn Sky, sænke energiforbruget og lave et lille, men dog vigtigt, bidrag til at sænke såvel energiforbrug som CO2-udledning. Og hvad der er næsten endnu bedre, kan man tilbyde sine kunder at deltage i ordningen, og dermed bidrage til deres sænke deres energiforbrug og CO2-udslip og dermed forbedre deres bæredygtighedsprofil.

Pierre Bennorth, CEO for GrønSky.
Brugervenligheden

Pierre Bennorth, der er medstifter og direktør af Grøn Sky, fortæller, at det er et cloud-baseret lagringssystem. Hvis man kender iCloud eller Dropbox, så minder selve brugen på mange måder om disse. Den store forskel er, at man kan lagre sine data på to måder: enten på strakslageret eller på langtidslageret. Fra strakslageret kan data umiddelbart hentes ned. Nogle data ved man, at man ikke har brug for i det daglige, og dem kan man lægge på langtidslageret. Hvis man pludselig skal bruge dem, tager det maksimalt fire timer, og typisk meget mindre, at få dem gjort tilgængelige. Og de er hele tiden synlige i systemet.

Og som man kender det fra sin smartphone vil systemet automatisk foreslå, at filer der ikke har været i brug i længere tid flyttes til langtidslageret. På den måde vil man gradvist få et stadigt bedre udbytte af systemet og formentlig nå op på, at henved 90% af virksomhedens data ligger på langtidslageret.

Sikkerheden

Systemet er baseret på Oracles databaser. Det betyder blandt andet, at der hele tiden er tre spejlinger af databasen. Og hvis der er problemer med en af disse, etableres der øjeblikkeligt en ny. Man har altså en sikkerhed der rækker langt udover det man ville have ved at have sine data lagret lokalt. Skulle virksomheden brænde ned til grunden, ligger dine data i skyen.

Ifølge Oracles egen hjemmeside, har det amerikanske militær har valgt Oracle Cloud som deres databaseudbyder på grund af den sikkerhed der er opbygget i systemet.

For at imødekomme alle danske og europæiske GDPR-krav har Grøn Sky desuden lavet et krypteringslag øverst på systemet, således at ikke engang Oracle kan se dataene.

Fleksibel opsætning

Opsætningen kan være 100% cloud-baseret, men man kan også have hele systemet hos sig selv, eller man kan dele det op, så strakslageret ligger lokalt og langtidslageret i skyen. Uanset hvilken løsning man vælger, er der ingen forskel i oplevelsen ved at arbejde med dataene.

Hvad sparer man i energi og CO2?

Det er næppe her, at man reducerer virksomhedens energiforbrug med tocifrede procentsatser, men mindre har også ret i en proces, hvor alle løsninger, små og store, kan bidrage til større bæredygtighed.

I selve systemet er der indbygget et værktøj, der kan fortælle, hvor meget energi du har sparet i en given periode. Dermed kan du også få oplyst, hvor meget du har reduceret dit CO2-udslip ved at anvende langtidslagring. Sammen med Aalborg Universitet er Grøn Sky ved at verificere de beregninger, der skal ligge til grund for denne service. Du kan med andre ord få konkrete tal for, hvad dine handlinger betyder, og som du kan bruge overfor din kunde.

Testvirksomhed søges

For at styrke fortællingen søger Grøn Sky en testvirksomhed, som i en periode på tre eller seks måneder vil være med til at afprøve systemet, for derigennem at få mere konkrete data for, hvad det betyder i praksis.
Interesserede kan henvende sig til Pierre Bennorth på tlf. 20720709 eller pb@groensky.dk.

Læs videre

Skær 90% af fremstillingstiden på stanseformene

Den tyske leverandør af efterbehandlingsudstyr, KAMA, introducerer det digitale positioneringssystem KAMA CPX 106 til hurtigere opsætning af klichéer til blindprægning og varmfoliering.
kama_02

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Addbrand bliver distributør af Arctic Papers G-Serie

Fra januar 2023 bliver Addbrand ny distributør af papirserierne G-Print og G-Silk, der produceres på Arctic Papers papirværk i Grycksbo i Sverige.
Arctic Paper Grycksbo

Gop øger salget på det grafiske marked

Distributøren gop har indtaget det danske marked og har siden sin opstart tilbage i 2019 opnået en solid position i det grafiske segment.
gop_01

De seneste nyheder

Gæt årets mest læste historie og vind bog om AI i grafisk produktion

Hvilken historie var den mest læste på signprintpack.dk i 2024?  Gæt og vind en bog om brug af kunstig intelligens i grafisk produktion.
konkurrence

Mange ville vide mere om PWF-film

Sign Service slog dørene op i både øst og vest for bl.a at vise den nye PWF-film som er en kombination af PPF og en wrap-film.
PWF_01

Reproflex Scandinavia bliver rotec-forhandler

Partnerskabet markerer et spændende kapitel for begge virksomheder.
reproflex-rotec

Ny transaktions- og bogprinter fra Ricoh

Ricoh lancerer Pro VC40000, der er en sort/hvid rullebaseret inkjetprinter som fås med to forskellige typer blæk.
ricohvc40000