Fem trends inden for storformat

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 13 December 2018
OPDATERET: 13 December

Inden for de sidste tyve år er der kommet en række nye blæktyper på markedet – solvent blæk, øko-solvent, UV-resistent blæk, latex blæk og UV gel blæk. Det er en udvikling, der har bidraget til en bedre printkvalitet og flere muligheder inden for digitaltryk. Canon peger i en pressemeddelelse på de fem tendenser, som de mener, vil være med til at præge fremtiden for digitalprint inden for storformat.

1. Små oplag
Det bliver stadig mere almindeligt med kortere serier, som fx lokale reklamekampagner, der kræver mere personligt design. Printvirksomheder skal kunne klare job i mindre mængder. Derfor har de brug for printere, der let og hurtigt kan omstilles fra et medie til et andet.

2. Hurtig levering
61 procent af printvirksomhedernes kunder ønskede deres storformatprint leveret inden for mindre end 24 timer, viser InfoTrends undersøgelse i december 2017, “Looking for Big Opportunity i Grafisk Kommunikation & specielle udskrivning”. I 2013 var tallet kun 41 procent. Printvirksomhederne har derfor ikke kun brug for hurtigere printere, men også for printere, der leverer printkvalitet i første forsøg, og printere, der er automatiserede og kosteffektive.

3. Printapplikationer

Soft signage er et populært medie

Canon peger på bannere og soft signage som områder, der er hastigt voksende. Et andet populært område er tapeter og printede vægplader. Soft signage i store formater er ikke mindst populært til messe- og udstillinger, da materialet er meget lettere – og billigere – at transportere. Når det drejer sig om tapeter, så er det anbefalelsesværdigt at anvende rulleprintere med Cold-cureLED, da andre teknologier, som bruger meget varme for at tørre kan skabe problemer.

4. Effektivisering og automatisering
Flere og flere områder inden for printprocessen automatiseres og kræver mindre personaleressourcer. Canon noterer dog, at mange printere desværre stadig brug for nogle “hands-on”. Printet skal følges, således at eventuelle printproblemer forårsaget af fx printhovederne kan opdages og stoppes. Uden de manuelle kontrol risikerer man at mange meter print går til spilde og skaber budgetoverskridelser. Canon pointerer, at nyere udskrivning systemer, som fx deres egen Océ Colorado printer med UV-gel blæk teknologi anvender en avanceret overvågning af printhovederne, som sikrer ensartet printkvalitet gennem hele udskriftsjobbet.

5. Integreret workflow til efterbehandling
I dag har de fleste printafdelinger et meget automatiseret workflow som også indbefatter efterbehandling. Det kan være digitale X-Y skæreborde til rullemedier og digitale skæreborde til både plane og rullemedier, der er blevet en delaf det automatiserede workflow. Det medvirker til en effektivisering og er mindre personalekrævende.

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Hexis udvider med ny salgskonsulent

Det er en erfaren konsulent, som bydes velkommen hos Hexis.
michael_dyg

Heidelberg fejrer ny printerserie med spritny DFE

Heidelberg benyttede deres ”Commercial Days” til at lancere tredje generation af Versafire tonerprinter-serien samt en helt ny digital front-end (DFE) overfor deres kunder.
Heidelberg_CD_01

Kodak styrker Prinergy i version 10

Kodak fortsætter med at forbedre ydeevnen, funktionaliteten og sikkerheden i deres workflowsoftware.
kodak prinergy

Nye produkter og ny direktør hos Horizon

Horizon Nordic havde ikke kun produktnyheder med på Sign&Print-messen, men også en ny administrerende direktør.
Horizon-01