Struktureret tapet, braille-skilte og kreative papirkvaliteter

PUBLICERET: 19 September 2018
OPDATERET: 19 September

Den skandinaviske Sign, Print & Pack-messe bliver i disse dag afholdt i Oslo, hvor flere end 800 grafiske fagfolk har sat hinanden stævne for at se på udstyr, høre foredrag og blive inspireret af de mange leverandørers fantasifulde udstillingsstande.

Anne Præstegaard (tv) fra NIZE equipment sammen med Vaiva Kubilaité fra Dimense.

Print struktur i tapetet

Blandt de mange udstillere mødte jeg Anne Præstegaard og Lars Nikolajsen fra NIZE equipment, der havde sat en pænt stor stand sammen for blandt andet at vise, hvordan man, med tapetsystemet Dimense, kan lave struktureret tapet med farve – i et hug – til en kvadratmeterpris på under 30 kroner. Det er et Litauisk tapetfirma der har udviklet konceptet, som består af en inkjetprinter, en specieludviklet farve og ligeledes specielt udviklet tapetmateriale.

Tapetet består af et tyndt skummateriale på 0,3 mm i tykkelsen og 160 cm i bredden. Når tapetet er kørt gennem printeren varmes det op til 400 grader, hvilket får skummet til at løfte sig helt op til en mm, undtagen de steder, hvor farven har lagt sig. Farven kan både være CMYK og klar (farveløs). Med forskellige mængder af farve kan man skabe forskellige niveauer i skumtapetet.

Vaiva Kubilaité, som er Regional Manager for Dimense, fortæller, at systemet egentlig er udviklet til digitale tapetfabrikanter, men at de oplever en meget stor interesse for skiltefirmaer, som ser en mulighed for at udvikle deres marked over i retning af mere interiør. Hun forventer, at vi ser en printer på det danske marked inden for en overskuelig fremtid.

Carlos Achando fra Direct Color System viser, hvor enkelt at fremstille skilte med braille.

Braille-skilte gjort helt enkelt

På samme stand demonstrerede Carlos Achando fra Direct Color System deres 7200z inkjetprinter, der printer struktur og farver i en og samme arbejdsgang. Den har flere hvide kanaler til at opbygge struktur, CMYK farve og så en speciel klar farve der indeholder hovedparten af det UV-hærdende materiale. Printeren kan printe på alt fra glasflasker, over fliser og skilte til diverse gaveartikler. I en mindre version kan den ydermere printe på tekstiler (bomuld og polyester).

I softwaren til Direct Color Systems 7200z findes en tekstoversætter, der kan oversætte en skiltetekst automatisk til tekst for blinde (braille) og placere den under den skrevne tekst. Det gør det utrolig enkelt at fremstille skilte med braille. Systemet lever i øvrigt op til både de amerikanske og europæiske standarder for braille.

Papir er mange ting – og det skal udnyttes

Altid livlige Janne Høgshøj har endnu engang sammensat en stand bestående af rå mængder Europa-paller og eksklusive tryksager. Her forsøger hun at udbrede budskabet om, at papir er meget mere end det kopipapir, der stoppes i kopimaskinen. – Hvordan skal folk vide, at de kan få papir der er lavet af affaldsstofferne fra ølproduktion, eller papir med ægte sølv i, hvis ikke de får det at vide. Og det kan jeg fortælle dem, og samtidig vise dem tonsvis af eksempler på, hvordan man får sin tryksag til at skille sig ud, siger Janne Høgshøj.

Ifølge Janne er nordmændene vældig interesserede i hendes koncept, ligesom papirleverandørerne også meget gerne arbejder sammen med hende. På denne messe har hun et samarbejde med Papyrus, hvor hun viser en række af deres specielle kvaliteter fra bl.a. Gmund.

Læs videre

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Papirmarkedet er stadig i opbrud

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.
maxau

Mercoprint og BEMRK går sammen

Pr. 1 februar samler Mercoprint og Bemrk kræfterne til én større og stærkere reklamevirksomhed med lokationer i Næstved og Glostrup.
mercoprint-bemrk

NIZE equipment har mange planer for 2023

NIZE equipment kom løbende ind i 2023 efter en travl afslutning på sidste år. Det betyder, at der endnu ikke er sat kurs for alle planer i det nye år, men at der bliver travlt, det er sikkert.
nize_01

De seneste nyheder

Hexis udvider med ny salgskonsulent

Det er en erfaren konsulent, som bydes velkommen hos Hexis.
michael_dyg

Heidelberg fejrer ny printerserie med spritny DFE

Heidelberg benyttede deres ”Commercial Days” til at lancere tredje generation af Versafire tonerprinter-serien samt en helt ny digital front-end (DFE) overfor deres kunder.
Heidelberg_CD_01

Kodak styrker Prinergy i version 10

Kodak fortsætter med at forbedre ydeevnen, funktionaliteten og sikkerheden i deres workflowsoftware.
kodak prinergy

Nye produkter og ny direktør hos Horizon

Horizon Nordic havde ikke kun produktnyheder med på Sign&Print-messen, men også en ny administrerende direktør.
Horizon-01