Struktureret tapet, braille-skilte og kreative papirkvaliteter

PUBLICERET: 19 September 2018
OPDATERET: 19 September

Den skandinaviske Sign, Print & Pack-messe bliver i disse dag afholdt i Oslo, hvor flere end 800 grafiske fagfolk har sat hinanden stævne for at se på udstyr, høre foredrag og blive inspireret af de mange leverandørers fantasifulde udstillingsstande.

Anne Præstegaard (tv) fra NIZE equipment sammen med Vaiva Kubilaité fra Dimense.

Print struktur i tapetet

Blandt de mange udstillere mødte jeg Anne Præstegaard og Lars Nikolajsen fra NIZE equipment, der havde sat en pænt stor stand sammen for blandt andet at vise, hvordan man, med tapetsystemet Dimense, kan lave struktureret tapet med farve – i et hug – til en kvadratmeterpris på under 30 kroner. Det er et Litauisk tapetfirma der har udviklet konceptet, som består af en inkjetprinter, en specieludviklet farve og ligeledes specielt udviklet tapetmateriale.

Tapetet består af et tyndt skummateriale på 0,3 mm i tykkelsen og 160 cm i bredden. Når tapetet er kørt gennem printeren varmes det op til 400 grader, hvilket får skummet til at løfte sig helt op til en mm, undtagen de steder, hvor farven har lagt sig. Farven kan både være CMYK og klar (farveløs). Med forskellige mængder af farve kan man skabe forskellige niveauer i skumtapetet.

Vaiva Kubilaité, som er Regional Manager for Dimense, fortæller, at systemet egentlig er udviklet til digitale tapetfabrikanter, men at de oplever en meget stor interesse for skiltefirmaer, som ser en mulighed for at udvikle deres marked over i retning af mere interiør. Hun forventer, at vi ser en printer på det danske marked inden for en overskuelig fremtid.

Carlos Achando fra Direct Color System viser, hvor enkelt at fremstille skilte med braille.

Braille-skilte gjort helt enkelt

På samme stand demonstrerede Carlos Achando fra Direct Color System deres 7200z inkjetprinter, der printer struktur og farver i en og samme arbejdsgang. Den har flere hvide kanaler til at opbygge struktur, CMYK farve og så en speciel klar farve der indeholder hovedparten af det UV-hærdende materiale. Printeren kan printe på alt fra glasflasker, over fliser og skilte til diverse gaveartikler. I en mindre version kan den ydermere printe på tekstiler (bomuld og polyester).

I softwaren til Direct Color Systems 7200z findes en tekstoversætter, der kan oversætte en skiltetekst automatisk til tekst for blinde (braille) og placere den under den skrevne tekst. Det gør det utrolig enkelt at fremstille skilte med braille. Systemet lever i øvrigt op til både de amerikanske og europæiske standarder for braille.

Papir er mange ting – og det skal udnyttes

Altid livlige Janne Høgshøj har endnu engang sammensat en stand bestående af rå mængder Europa-paller og eksklusive tryksager. Her forsøger hun at udbrede budskabet om, at papir er meget mere end det kopipapir, der stoppes i kopimaskinen. – Hvordan skal folk vide, at de kan få papir der er lavet af affaldsstofferne fra ølproduktion, eller papir med ægte sølv i, hvis ikke de får det at vide. Og det kan jeg fortælle dem, og samtidig vise dem tonsvis af eksempler på, hvordan man får sin tryksag til at skille sig ud, siger Janne Høgshøj.

Ifølge Janne er nordmændene vældig interesserede i hendes koncept, ligesom papirleverandørerne også meget gerne arbejder sammen med hende. På denne messe har hun et samarbejde med Papyrus, hvor hun viser en række af deres specielle kvaliteter fra bl.a. Gmund.

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Papirmarkedet er stadig i opbrud

Stora Enso annoncerede sidste år, at de ville sælge fire ud af fem papirfabrikker. Nu laver de lidt om i den beslutning. I Holland er papirfabrikken Crown van Gelder, som bl.a. laver inkjet-papir, begæret konkurs.
maxau

Mercoprint og BEMRK går sammen

Pr. 1 februar samler Mercoprint og Bemrk kræfterne til én større og stærkere reklamevirksomhed med lokationer i Næstved og Glostrup.
mercoprint-bemrk

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01