Når noget forsvinder, skal der findes nye produkter.

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 13 March 2018
OPDATERET: 13 March

Der var engang – for ikke så forfærdelig mange år siden – hvor kuverter og brevpapir var noget af det vigtigste for enhver virksomhed og offentlig institution. Sådan er det ikke længere. Men der findes stadig virksomheder for hvem, kuverter er det vigtigste produkt. For nogle uger siden, bragte vi her i Print & Medier en nyhedsartikel, hvor vi fortalte, at Intermail nedlagde deres produktion af kuverter. Den blev overtaget af Bong. Der er stadig kuvertvirksomheder, for hvem kuverter er det vigtigste produkt, men de kan i Danmark tælles på få fingre.

Vi har netop besøgt A-Mail i Vejle, som er er af de få tilbageværende virksomheder, der producerer kuverter. Og for hvem kuverterne stadig er det vigtigste produkt, også på sigt.

Har en international koncern i ryggen

A-Mail er en del af den store tyske Mayer Kuvert-koncern, der er Europas største kuvertproducent.

At være en del af en international koncern betyder, at A-Mail har et meget stort produktionsapparat og kan levere næsten alt, hvis ikke alt, inden for kuverter og andre forsendelsesprodukter.

Hvordan agerer man i et faldende marked?

A-Mails salgschef ClausBuch og adm. direktør Jesper Røgind Jørgensen

Men hvad gør man egentlig for at bevare en succes, når man har en virksomhed med et produkt, der bliver færre, der bruger?

– Man tilpasser og udvikler sig. Og det har vi været gode til. Vi har hurtigt ageret på justeret produktionsbehov, men vi har aldrig fjernet fokus fra, at vi er her for at hjælpe trykkerierne. Vi har stor kapacitet og kan hjælpe med hele opgaven, hvis der er behov for det, fortæller A-Mails adm. direktør Jesper Røgind Jørgensen.

– Engang troede vi, at bunden af kuvertmarkedet ville komme omkring 400 millioner kuverter. Men nu er det nede på omkring 300 millioner. Og bunden er måske endnu ikke nået, falder salgschef Claus Buch ind i samtalen. Det gør os nu ikke noget, for sammensætning af opgaverne har ændret sig fra alm. transaktionsprint til mere komplicerede løsninger, hvor helhedsværdien stiger.

Samme ordremængde, spændende opgaver, men ikke samme volumen

Hos A-Mail har de dog stadig sammen mængde ordrer i produktion, men hver enkelt ordre er faldet i oplag. Men mange af ordrerne bliver også mere spændende og udfordrende, da bestillingen af kuverter til direct mail er i stigning.

A-Mail købte allerede for seks til syv år siden deres første digitale printere, således at de kunne tilbyde kunderne nogle spændende løsninger – også i små oplag.

Kuvertomsætningen udgør 80 procent, men nye produkter kommer til

A-Mail har in-house produktion, men kan også vælge at producere i andre af Mayer-koncernens tryksteder.

Kuverter udgør stadig omkring 80 procent af omsætningen hos A-Mail, men de er i færd med at implementere andre produkter i sortimentet, så de kan tilbyde deres kunder mere og mere.

Det sker fx i form at papir, labels, papirposer, forsendelsesemballage med mere. Alt noget der kan printes på. De kan også tilbyde deres kunder print på T-shirts og har i øvrigt et fuldt udbygget expo-program.

– Inden for papir er vi forhandler af mange forskellige papirtyper og kvaliteter. Bl.a. hele Munken-serien fra Arctic Paper og Pro Design fra International Paper, hvilket er et område i vækst. På samme måde satser vi kraftigt på expo-delen, fortæller Jesper Røgind Jørgensen.

Forventer vækst og ændret fordeling af omsætningen

Både Jesper Røgind Jørgensen og Claus Buch forventer vækst i virksomheden

Selv om kuvertsegmentet er faldende, har de ikke en faldende omsætning, oplyser A-Mail. Tvært imod forventer de faktisk en stigning på salg af kuverter – ikke i volumen, men hver enkelt ordrer får større og større værdi, og der forventes også at blive hentes lidt hos konkurrenterne.

Kuvertomsætningen er ikke faldende, og der forventes også en vækst inden for nogle af de ”nye” områder som papirsalg og expo. Det vil i løbet af nogle år betyde, at denne del vil stige til omkring 40 procent af omsætningen.

– Vi er kendt for hurtige leveringstider og de komplekse opgaver,løser vi normalt altid i Danmark, hvor vi i dag er ni medarbejdere, slutter Jesper Røgind Jørgensen vores samtale og rundvisning i produktionen.

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

De seneste nyheder

Dansk virksomhed vil vinde Packnorth Award med nyt emballageprodukt

Den danske virksomhed Grathwol oplyser, at de, som den første i verden, kan fremstille en PET-dåse med et låg af samme materiale.
Grathwol_01

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01