Det er en maskine, der allerede har markeret sig som en solid succes, vi tester denne gang. Canon imagePRESS C10000VP kom på markedet for mere end et år siden og har i skrivende stund (marts 2017) solgt 16 enheder alene på det danske marked. Blandt kunderne finder vi GBS Clinical og Innographic, som har stillet sig til rådighed for vores test.
Det er det tunge udstyr inden for tonerbaseret produktionsprint vi har fat i, og netop produktiviteten er den alt overskyggende faktor. Hastigheden er angivet til 100 A4 ark i minuttet og fra Canons side understreges det, at det gælder på alle gramvægte. Normalt vil hastigheden være lavere ved højere gramvægte, da det kræver mere varme og pres at få farven til at fæstne sig på kraftigere papir.
Dobbelt fikseringsenhed giver fleksibilitet og hastighed
Det overkommer Canon ved at anvende to fikseringsenheder (fixing units), hvor deres konkurrenter typisk kun anvender et. Ved at have to fikseringsenheder kan de veksle mellem de to og derved holde hastigheden oppe. De to enheder giver også den fordel, at man ved skift mellem forskellige papirtyper, fx ved print af omslag og indmad, kan dirigere omslaget gennem det ene bælte og indmaden gennem det andet. Så behøver maskinen ikke at ændre temperatur på fikseringsenheden, men blot veksle mellem de to enheder. Funktionen er i øvrigt fuldautomatisk og ikke noget man som operatør skal beskæftige sig med.
Dobbelfeed stopper ikke produktionen
Blandt de produktivitetsfremmende faciliteter er en Doublefeed Detection, en registrering af dobbelt indtag af papir. Det produktivitetsfremmende består i, at papiret ledes automatisk ud af maskinen og op i en papirbakke ovenpå inputskufferne, og altså ikke stopper maskinen. Operatørerne hos Innographic havde godt bemærket, at der engang imellem lå papir i benævnte bakke, men havde egentlig ikke spekuleret i, hvor det kom fra, blot har de glædet sig over, at der aldrig var papirstop. Et tydeligt tegn på, at det kører gnidningsfrit.

Mekanisk anlæg sikrer for- og bagsidepasning
Nye mekaniske guides har øget kvaliteten, især hvad angår for- og bagsidepasning. Canon har længe anvendt en optisk kontrol af papirets placering, men i imagePRESS C10000VP har de yderligere lavet et mekanisk system, som minder lidt om det man kender fra en offsetpresse. Når papiret er trukket ind fra papirbakken, vil nogle små hjul skubbe arket op mod et anlæg, der sikre at papiret ligger fuldstændigt i vinkel og med samme afstand hver gang. Det gør for- og bagsidepasningen mere enkel, da papiret hele tiden vil ligge på samme måde, med mindre arkene er skåret ujævnt.
Flemming Mortensen er partner og direktør i Innographic og han fortæller om deres oplevelser med imagePRESS C10000VP:
– Vi havde to såkaldt Light Production-printere og ville udskifte den ene med en større og mere produktiv maskine, for at vi bedre kunne imødekomme kundernes krav om flere produktioner i mindre oplag og hurtigere levering. Planen var at fortsætte med at anvende den ene Light Production-printer ved spidsbelastninger, men selvom vi har øget produktionen betragteligt, så har vi faktisk ikke rigtig brugt den lille maskine. Alting kører så hurtigt og især gnidningsløst, at vi har kunnet klare det hele med vores nye imagePRESS C10000VP.
imagePRESS C10000VP bruger samme laser og toner som 800-serien og printer derfor i samme høje opløsning (2.400 x 2.400 dpi). Volumenmæssigt er den bygget til at kunne håndtere op til 450.000 print om måneden, hvilket placerer den som den mest produktive af Canons farvetonerprintere.
Justerbar glans for tilpasning til papirtypen
Den høje opløsning gør det muligt at anvende et offsetlignende raster med en finhed på mellem 140 og 230 lpi (svarende til raster på mellem 55 og 90 linjer pr. cm). Og selv om man kan diskutere det rimelige i, at printere altid måles op mod offset-teknologi, så er det ikke desto mindre dette forhold, som også ligger bag muligheden for at justere tonerens glans. Metoden er at justere såvel mængden af toner, samt presset og varmen. Det er ifølge operatørerne på Innographic et relativt lille spænd man kan stille glansen inden for, men kan være nyttigt ved fx print på mat offsetpapir.
Spændet på papirkvaliteten ligger mellem 60 og 350 gram eller en bulk på op til 400. Ifølge Product Marketing Manager for Pro Print, Hans Dalmeijer, kan man godt kører lavere gramvægte end 60 gram. Det vil typisk være ubestrøget papir, og det vil være en god idé at teste det grundigt først.
8.000 ark i inputskufferne og mange efterbehandlingsmuligheder
imagePRESS C10000VP kan udstyres med et papirmagasin med tre skuffer (POD DECK-1) og kan udvides med et Secondary POD DECK-1, så kapaciteten kommer op på seks skuffer med op til 8.000 ark (ved 80 gram). Ved at anvende et POD DECK LITE-C1 (med kun en skuffe) får man mulighed for at installere et Long Sheet Tray og dermed kunne printe på formatet 33 x 75 cm til fx tre-fløjede A4-brochurer.

Som en nyere facilitet har Canon implementeret en magasin-indikator på de enkelte skuffer, så man umiddelbart kan se, hvor meget papir der er tilbage i hver af dem uden at de skal åbnes.
På outputsiden har Canon en række efterbehandlingsløsninger i eget navn, plus at de er kompatible med den åbne DFD-standard, som gør at de kan integreres til en hel række af tredjeparts inline efterbehandlingsudstyr.
Hos Innographic har de valgt at køre ud plano, da oplagene typisk er små, efterbehandlingen ofte meget forskelligartet og de derfor har meget forskelligt efterbehandlingsudstyr.
Selve testen:
Testen er baseret på et af en 20-siders brochure med teknisk udfordrende billeder udlånt af fotograf Anders Espersen, samt en række testelementer. Testelementerne indeholder linjepar, forskellige skriftstørrelser, test af pasning mellem farverne, forløb og dækflader, farvet tekst på farvede dækflader og falske opslag til test af pasningen på tværs af arkene. Derudover tester vi for- og bagsidepasning på et separat A3-ark og måler hastighed og ensartethed på 250 printede ark.


Opløsning og detaljer
I gengivelsen af linjepar plejer jeg at kigge efter, hvor linjerne er tydeligt adskilte, ensartede og at der ikke er tydelige mønstereffekter. 300 lpi lever op til dette krav selvom 250 lpi faktisk ser lidt kritisk ud. Canon gør opmærksom på, at der findes funktioner til optimering af vektorgrafik.
Trepunkt skriften står tydelige og læsbare både positivt og negativt. Dog er de tynde streger i bogstaverne næsten væk negativt.
Der er en fin detaljetegning i billederne, som hverken stikker af positivt eller negativt i forhold til sammenlignelige printere.
Billeder og farveforløb
Billederne står detaljeret og naturtro i farvegengivelsen. Overgange og farveflader står generelt fint, om end det jævne forløb i baggrunden på sort-hvid billedet har lidt af den nistrede tendens som ofte kendetegner tonerprint. Ellers står overgange og dækflader flot.
Farveregister, falske opslag og for- og bagsidepasning
Der er absolut ingen tegn på mispasning mellem de fire farver i printet. Pasningen i de falske opslag er næsten perfekt i testprintet, hvor pasningen er fin bunden af siden men lidt ved siden af i toppen. Et resultat af at arket udvider sig i processen. Det kan der kompenseres for. Det så vi under testen af for- og bagsidepasningen, som heller ikke var perfekt da vi kørte første ark igennem. Men efter en semi-automatisk kalibreringsproces, hvor man scanner en serie for-definerede testark, og softwaren holder styr på at du gør det i den rigtige rækkefølge, så sad for- og bagsidepasningen lige i skabet. Det kan være nødvendigt at foretage den kalibrering for hver type papir man bruger i maskinen.


Hastighed og ensartethed
Første print af de 250 A4-ark tog 3:06, hvilket svarer til godt 80 print i minuttet, hvilket er noget under de angivne 100 ark i minuttet. Det viste sig, at maskinen var indstillet til maksimalt Gloss-niveau, hvilket sænker hastigheden. Forskellige andre parametre blev justeret og i et par forsøg kom hastigheden op på 96 ark i minuttet: Tæt på men ikke helt i mål. Da testen blev udført hos en kunde, var der desværre ikke tid til yderligere eksperimenter.
Stabiliteten blev målt på en Pantone Warm Gray (sammensat af fire farver) ved at vi målte hvert 25 ark. Det gennemsnitlige udsving er på 1,03 Delta E og den maksimale afvigelse så beskeden som 1,92 Delta E. Det vidner om en meget høj grad af stabilitet.
Konklusion
imagePRESS C10000VP er en effektiv produktionsmaskine. Med det dobbelte fikseringsbælte, der blandt andet sikre den høje hastighed på alle papirtyper, Doublefeed Detection, der fanger indtagning af flere ark uden at stoppe maskinen og et nyt mekanisk guidesystem, som understøtter den i forvejen raffinerede pasningskontrol, har de introduceret nogle faciliteter, der godt kan gå hen og blive state-of-the-art. Både falske opslag og for- og bagsidepasning er tæt på perfekt.
Der er lidt forbedringspotentiale toneforløb i sort-hvid ligesom gengivelsen af fin negativ tekst og linjepare er set bedre. Man skal desuden holde øje med maskinens indstillinger for at få fuldt udbytte af de 100 ark i minuttet. Men det er en maskine, der kan levere varen på gulvet, hvilket Flemming Mortensen fra Innographic gav udtryk for i forbindelse med testen. De oplever ingen stop, ingen problemer, bare høj og stabil produktion i den kvalitet kunderne efterspørger, og så kan man vel ikke ønske sig meget mere?

Tekniske data
Leverandør | Canon |
Model | imagePRESS C10000VP |
Laser | R-VCSEL 32-beam 820 nm |
Toner | Continuous Vivid (CV) |
Opløsning | 2.400 x 2.400 dpi |
Mediestørrelse
|
330 x 487 mm i standardmagasin
330 x 762 mm i universalbakke |
Medietyper | Alle almindelige papirtyper på mellem 60-350 gram, samt på profileret papir og transparenter. |
Farver | CMYK |
Max. hastighed | 100 A4 i minuttet (simplex) |