Test af Canons UV-Gel printer: Océ Colorado 1640

PUBLICERET: 9 October 2017
OPDATERET: 9 October

Det er 12 år siden at Canon virksomheden Océ lancerede flatbed printeren Arizona, som er den til dato mest solgte af sin slags på verdensplan med mere end 6.000 solgte enheder. Dengang handlede det om at ”befri” skiltefolket for opklæbningen. Nu lancerer Océ rulleprinteren Colorado og har valgt at sigte efter det hul i markedet, de ser, mellem high-end maskinerne fra de mere industrielle leverandører og de konventionelle rulleprintere til skiltemarkedet.
Det er markedsanalyser, som den fra IT Strategies i 2015, der er fundamentet for udviklingen af Colorado’en. Den fortæller, at er markedet for rulleprint er i global vækst og fra 2017 til 2020 forventes at stige med mere end 30%. Samtidig viser en anden undersøgelse, om kritiske elementer i storformatfremstillingen foretaget af analysefirmaet InfoTrends, at mere end 40 procent af trykopgaverne i dag skal leveres inden for 24 timer. Så timingen ser ud til at være rigtig, når Colorado’en lanceres som er rulleprinter med en særlig høj produktivitet og leveringsklar produkter ud af printeren.

Fokus på automatisering og lave omkostninger
Colorado 1640 hedder den første model, hvor de midterste to tal hentyder til mediebredden – 64 tommer eller 162,5 cm. Målgruppen er virksomheder med en vis volumen, og ifølge Hans Dalmeijer, forretningsudvikler hos Canon Danmark, skal man som tommelfingerregel regne med et forbrug på mindst 10.000 m2 om året, før investeringen vil være relevant. Som de vigtigste salgsparametre for Colorado’en nævner han:

  • Produktivitet
  • Automatisering
  • Udvidede mediemuligheder
  • Samlede omkostninger i produktets levetid (TCO)

Det er en bundsolid maskine med en egenvægt på ikke mindre end 740 kilo. Med en tophastighed på 159 m2 i timen er den hurtig, men ikke den hurtigste på markedet. Når de alligevel sætter produktivitet øverst på listen over fordele ved maskinen, er det fordi, den høje automatiseringsgrad giver mange reelle produktionstimer.

Der kan være to ruller i magasinskuffen og papirrullen fastgøres til valsen med et enkelt klik i enden af rullen.

Printeren er udstyret med en skuffe med to input-ruller, hvor der kan være to forskellige medier – eller to ens – som der automatisk kan skiftes mellem. Den del af teknologien er hentet fra ColorWave-printerne, som har op til tre skuffer med hver to valser. Der er også plads til flere skuffer i Colorado’en, så her ligger måske allerede den første opgraderingsmulighed.
Valsen, som holder mediet, er gennemgående og monteres nemt i rullen. Valsen føres igennem hylsen og låses med et enkelt klik. Herfra er der ganske kort til infeederen, som derved sikrer, at der er minimal manuel kontakt med papirrullen, og dermed meget lidt spild på grund af fx fedtfingre.

Næsten vedligeholdelsesfri
Colorado’en er næsten vedligeholdelsesfri. De daglige renserutiner, som de fleste kender fra storformatprintere, er på Colorado’en reduceret til en månedlig rengøring af ca. 10 minutters varighed. Og efter at have set rutinen udført må jeg sige, at man skal anstrenge for at bruge 10 minutter på det. Det drejer sig om aftørring af et skraberblad og en varmeplade, samt aftørring af kanten på printhovederne med en svamp. Så hvis 10 minutters daglig rengøring kan reduceres til 10 minutter månedligt, så ligger der godt tre ekstra produktionstimer om måneden og venter på at blive udnyttet.

Fejlene rettes undervejs og mindsker spildet
Océ har også udrustet Colorado’en med automatiske kvalitetskontrol. Continuous Nozzle Monitoring tester samtlige dyser i printhovederne, hver gang en printlinje er gennemført. Det sker ved, at printhovedet modtager et svagt elektrisk signal som skal give en akustisk respons. Hvis responsen ikke er som forventet, erstattes dysens funktion af en anden dyse, indtil den giver et normalt signal tilbage. På den måde kan fejl opstået i processen rettes med det samme. Ved at stå og iagttage et print kan jeg bekræfte, at det tilsyneladende virker. I blandt opstår der hvide linjer, som ved det efterfølgende traversering forsvinder igen.
En anden automatisk kvalitetskontrol hedder Media Step Control. Her printes løbende bittesmå gule pasmærker, som optisk aflæser mediefremføringen og justere printet derefter. Denne funktion er dog ikke tilgængelig i de højeste hastigheder.

UV-Gel er den nye blækteknologi i Colorado’en. Det særlige ved den teknologi er, at farven ikke flyder ud når den rammer papiret men qua sin geleagtige konsistens beholder faconen indtil UV-LED-lyskilden hærder farven. Af samme grund behøver UV-LED-enheden heller ikke sidde sammen med printhovedet, hvilket mindsker risikoen for hærdning af farve i selve printhovedet.
Prisen på farven er på niveau med det man ser hos andre leverandører, men farveforbruget er efter sigende noget lavere. Det kigger vi nærmere på i selve testdelen.

Et kæmpe mediespektre at udforske
Temperaturen der fremkommer under hærdning overstiger ikke 28 grader celsius og åbner derved for print på alle tænkelige medier. Canon har på nuværende tidspunkt afprøvet og listet mere end 100 medier, som kan anvendes i Colorado’en, men man ser ikke umiddelbart nogen begrænsninger indenfor rullemedier, og efterhånden som man får testet og fremstillet medieprofiler vil mediebiblioteket gradvist blive udbygget. Kunderne kan også selv fremstille medieprofiler.
Der kan printes med både stram og løs oprulning og afhængig af valget guides brugeren via displayet igennem de nødvendige manuelle indstillinger. Man kan ikke gøre noget forkert uden at få det at vide.
Der ingen lugtgener forbundet med print, og holdbarheden overfor såvel farve-fading som mekaniske ridser skulle ifølge Canon være helt i top. Farven er dog ikke strækbar og kan derfor kun anvendes til bilfolier, hvis de er på forholdsvis jævne flader.

Printeren er ifølge Canon lidt dyrere end de almindelige rulleprintere, men meget billigere end industriprinterne, som ofte er i millionklassen. Men set sammen med nedenstående skulle det give en samlet levetidsomkostning, der er meget konkurrencedygtig.

  • Lavere farveforbrug
  • Mindre vedligeholdelse
  • Høj printhastighed
  • Leverings- eller forarbejdningsklar umiddelbart efter print
  • Flere medier i medieskuffen
  • Automatisk infeed med lavt spild

Priser:
Colorado’en sælges typisk ikke uden en serviceaftale, og derfor bliver prisen afhængig af det årlige forbrug og serviceaftalens sammensætning og ikke mindst kunden individuelle konfiguration.
Printhovederne har en lang levetid og forventes kun at skulle skiftes få gange i dens levetid. Prisen på printhovederne afhænger igen af den samlede serviceaftale.
Pris pr. liter farve: Canon fortæller at farveprisen er på niveau med priserne for Eco-solvent og Latex-farver.

Selve testen:
Testen består af et 1 x 1 meter stort pdf-dokument. Dokumentet indeholder en række forskellige billeder med forskellige udfordringer, positive og negative tekster i forskellige størrelser og farver, samt Pantone farver, dækflader og forløb. Testen bliver udført i flere forskellige print modes for at se, hvilken effekt det har på kvaliteten og hastigheden.

Her ses 3 punkt positiv og 6 punkt negativ tekst gengivet. Linjerne 150 lpi gengivet henholdsvis vandret og lodret, og det ses tydeligt, at opløsningen er højere i papirets bevægelsesretning end i printhovedernes bevægelsesretning. Magenta på cyan viser pasningen mellem de to farver og nederst til højre ses den anvendte rasterstruktur.

Tekstgengivelse, pasning og linjepar
En 3-punkts positiv tekst er læsbar i High Quality mode, men man skal op i 6 punkt før skriften ser nogenlunde ren og sammenhængende ud. I negativ er en 6-punkts tekst læsbar, men man skal op i 9 punkt, før bogstaverne er nogenlunde rene og sammenhængende. Pasningen mellem farverne er upåklagelig. På linjeparrene ses det tydeligt, at printeren har en højere opløsning vandret end lodret. 50 linjer vandret er den eneste i testen, hvor de sorte og hvide linjer er lige tykke. Linjerne er dog adskilt helt op til 150 lpi. Lodret er linjerne ikke lige tykke i 50 lpi og knap adskilte i 100 lpi (High Quality Mode). Det er ikke anderledes i nogle af de andre modes.

Farver og forløb
Farverne står mættede og naturtro i de to test, hvor kvalitet var målet. Faktisk også i det såkaldte high-speed mode (2 pass), hvor man dog kan se dyseudfald og en stærkere nistring i de jævne flader. I det hurtigste printmode (1 pass) falder farvemætningen betydeligt. Betragtet på mere end en meters afstand er de tre bedste print ikke markant forskellige, hvillet betyder, at man til poster- og bannerprint godt kan drage fordel af de høje hastigheder.
Pantone-matchningen var i denne test ikke speciel præcis, hvilket formentlig skyldes, at flere af farverne ligger lidt uden for printerens farverum.

Billedkvalitet
Billedkvaliteten er særdeles god og helt på højde med tilsvarende printere med UV-teknologi. De er skarpe, naturtro i farverne og med fin gengivelse af nuancer i både lyse og mørke områder. Går man inden for en meters afstand er billederne lidt grovere sammenlignet fx med solvent-teknologien. Sort-hvid billedet er renderet til at blive printet i CMYK.
Der er stor ensartethed i de forskellige printmodes når man lige ser bort fra det hurtigste, hvor farvemætningen falder dramatisk.

Hastighed
Testen blev udført i fire forskellige print modes på et stykke blueback-papir:

Printmode Hastighed Farveforbrug
Reliance mode (16 pass, 1.800 x 600 dpi) 10:07* 8,33 ml
High Quality (4 pass 1.800 x 600 dpi) 2:27* 7,27 ml
High Speed (1 pass 450 x 300 dpi) 0:52* Ikke oplyst
Max speed (1 pass 300 x 300 dpi) 0:36* 5,70 ml

*) Testen blev gennemført på en papirrulle med en bredde på 137 cm, hvilket ikke giver optimal hastighedsperformance, men er til gengæld sammenlignelig med de andre maskiner vi har testet.

En tidligere test af en industriel UV-printer viste et farveforbrug på mellem 6,45 og 6,54 ml for henholdsvis 1 pass og 5 pass. Det giver Colorado’en mindre farveforbrug på ca. 13 procent i 1 pass og et lidt større farveforbrug på ca. 11 procent i 4 pass (Industriprinteren kørte 5 pass). Sammenligner man derimod med en Eco-solvent har vi i en anden tidligere test set et farveforbrug på 9,79 ml på 4 pass. Sammenlignet hermed har Colorado’en et mindre forbrug på ca. 25 procent, men også en noget lavere farvemætning.

Konklusion
Océ Colorado leverer en kvalitet, der er helt på højde med tilsvarende UV-maskinerne, men med en hastighed, der minder om nogle af de tunge industrimaskiner. Hvis der så kan trækkes yderligere gevinster ved de automatiske processer, kan det vise sig at være en effektiv produktionsmaskine til virksomheder, der ellers må klare sig med to, tre måske fire almindelige 64” printere.
Når man ser bort fra den højeste hastighed, er der forbavsende lidt forskel på de forskellige printmodes, når det gælder print til banner og Billboard brug. Til produkter der skal betragtes på kort afstand, må det anbefales at anvende mindst 4-pass for at få mulighed for at udligne dyse-udfald i printprocessen.
Testen af farveforbruget viser ikke entydigt at Colorado’en skulle bruge mindre farve, men det kan være at man ved et bredere sammenligningsgrundlag kan opnå de resultater, som Canon refererer til.

Tekniske specifikationer:

Leverandør Canon
Model Océ Colorado 1640
Printhoveder Micro Piezo UVgel 415
Ink Océ UV-Gel
Maks opløsning 600 x 1.800 dpi
Mediestørrelse

 

64 tommer (1,625 m) i bredden

Ruller op til 22 cm i diameter og 50 kilo tunge

Materialetykkelse op til 0,8 mm.

Medietyper Alle kendte medietyper. Dog ikke velegnet til strækfilm eller transparente materialer.
Farver CMYK
Max. hastighed Op til 159 m2 i timen CMYK

 

Læs videre

Test af digitale folieringssystemer

I mange år har foliering været forbeholdt dyrere tryksager og oftest også i større serier, da startomkostninger typisk har været forholdsvis høje. Sådan er det ikke mere.
test_topfoto

Printertest: Rolands hidtil mest fleksible printer

VersaUV LEJ-640S-B150 er en hybridprinter som kan håndtere både rullematerialer og rigide materialer og derfor velegnet til virksomheder med blandede produktioner.
Roland_01b_web

Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer

valuejet_1638UH_01_web

Test: AccurioPress C6085/6100 med den ICC-profilering alle trykkerier drømmer om

AccurioPress-C6100

De seneste nyheder

Hexis udvider med ny salgskonsulent

Det er en erfaren konsulent, som bydes velkommen hos Hexis.
michael_dyg

Heidelberg fejrer ny printerserie med spritny DFE

Heidelberg benyttede deres ”Commercial Days” til at lancere tredje generation af Versafire tonerprinter-serien samt en helt ny digital front-end (DFE) overfor deres kunder.
Heidelberg_CD_01

Kodak styrker Prinergy i version 10

Kodak fortsætter med at forbedre ydeevnen, funktionaliteten og sikkerheden i deres workflowsoftware.
kodak prinergy

Nye produkter og ny direktør hos Horizon

Horizon Nordic havde ikke kun produktnyheder med på Sign&Print-messen, men også en ny administrerende direktør.
Horizon-01