Printertest: Rolands hidtil mest fleksible printer

PUBLICERET: 20 February 2018
OPDATERET: 20 February

Printertest: Roland VersaUV LEJ-640S-B150
Roland introducerede ikke mindre end syv nye printere i slutningen af 2017. En helt nye Versa UV S-serie med fire nye flatbed-printere og tre nye hybrid-printere med varierende bredde og længdeformåen. Vi kigger nærmere på hybrid-printeren VersaUV LEJ-640S-B150, som er den mindste af de nye bælte-printere og finder en printer med en imponerende fleksibilitet for en mellemprisklasse printer.

En mellemklasseprinter med high-end funktioner
VersaUV LEJ-640S-B150 er en hybridprinter som kan håndtere både rullematerialer og rigide materialer og derfor velegnet til virksomheder med blandede produktioner. Printerdelen er den samme som i de tidligere modeller, mens man har entreret med det italienske firma SmartColor om udviklingen af transportsystemet og understellet. Det er der kommet en særdeles robust og meget fleksibel printerserie ud af med en lang række features, som ellers kun kendes fra de større systemer. – Det er lidt som da Ford lancerede deres Focus-model, som den første mellemklassebil med automatisk parkering, en feature der ellers kun sås i meget dyrere biler, siger Claus V. Larsen, salgsdirektør i Roland DG North Europe. Blandt de nye features findes blandt andet:

 • Print op til 20 cm tykke medier som standard og højere hvis ønsket
 • Håndtering af op til 100 kg pr. m2
 • Kan udstyres med rulleborde for og bag til håndtering af rigide emner
 • Vakuum til fastholdelse af materialer
 • Blæsefunktion for nemmere håndtering af tunge elementer
 • Valser til at holde spændingen på rullemedier (input/output)
 • Kulfilteret udsugning til fjernelse af lugt
 • Anti-statisk enhed monteret lige før print
 • Indbygget sensorsystem for øget sikkerhed
 • Sikkerhedsafbryder kan nås hele vejen rundt om maskinen med foden
 • Fritstående kontrolpult

Muligheden for at printe på op til 20 cm tykke medier åbner en række muligheder for print direkte på en række forskellige materialer, som fx døre, bilfælge, bordplader og udstillingselementer eller på flere emner monteret i en skabelon (jig), fx smartphone covers, golfbolde, glas, flasker, dåser m.m.

Claus V. Larsen, Salgsdirektør i Roland DG North Europe, tror på, at VersaUV LEJ-serien vil være interessant for både traditionelle Roland DG-kunder og for en række helt nye segmenter.

Målgruppen er skiltevirksomheder, små industrivirksomheder og instore-løsninger
Claus V. Larsen fortæller, at printeren er et ideelt værktøj til skiltevirksomheder, der har brug for den høje kvalitet som kunderne efterspørger og samtidig har brug for håndtering af store, rigide emner i hverdagen. Han mener dog også, at både tykkelsen og den høje vægt som printeren kan håndtere også vil åbne nye døre til både mindre industrivirksomheder, hvor print direkte på industrielle emner vil gøre hverdagen meget lettere for mange, og løse nogle af de udfordringer de har med lange leveringstider af testprint og høje startomkostninger. Endelig tror Claus V. Larsen også, at såkaldte instore-løsninger med personalisering af diverse forbrugerprodukter vil vinde mere indpas. Det kunne fx være byggemarkeder eller køkkencentre, der tilbyder tryk på inventar og byggeelementer.

Har man brug for at printe på store emner i printeren stiller man borde op for og/eller bag printeren. Bordene skal ikke monteres, men bare skubbes op til printbordet. Hele styring og fremdriften af mediet klares af det hullede gummibælte som kører henover en vakuumzone og holder mediet stabilt under fremføringen. Luftstrømmen i vakuumzonen kan vendes så den blæser i stedte for at suge og derved gør det nemmere at lægge vanskelige emner til rette på printbordet.

Nødstoppet er placeret hele vejen rundt om maskinen og aktiveres med foden. Den sidder dog så langt inde, at man ikke træder på den ved et uheld.

Sikkerhed, renlighed og fleksibel håndtering
Henover UV-LED lamperne sidder en udsugning forbundet til et aktivt kulfilter som fjerner uddunstningen fra UV-hærdningen der, selvom den ikke skulle være farlig, dog er af en karakter man gerne vil være foruden.

En anti statiske enhed skal sikre, at der ikke sker en afdrift af dråberne fra printhovederne og at materialet bevæger sig sikkert og stabilt gennem maskinen.

Printeren er monteret med en sikkerhedsafbryder, der består af en wire monteret rundt om bordet cirka 10 cm over gulvet. Tilpas langt inde til at man ikke kommer til at træde på den ved et uheld, men alligevel nem at nå, når man ved den er der. Den betyder, at du hurtigt kan lave et maskinstop uanset, hvor du står i forhold til maskinen og at du ikke behøver at lægge ting fra dig, som du måtte have i hænderne.

Jens Hjorth, Produktspecialist hos Roland DG, viser at den nye styrepult kan placeres næsten frit i forhold til printeren og har samtidig plads til RIP’en, hvis det ønskes.

Den fritstående styrepult giver mulighed for at operatøren kan placere sig der, hvor han eller hun finder det mest optimalt i forhold til produktionen. Styrepulten har et lille og let overskueligt display til betjening af printerens enkle funktioner, men den har også udtag til strøm og netværk, så man kan placere sin computer på styrepulten. Styrepulten er forbundet til printeren med et flere meter langt og fleksibelt kabel.

CMYK, hvid og en lak der kan bruges til blindskrift
VersaUV LEJ-640S-B250 printer med CMYK samt hvid og lak. Den kommer som udgangspunkt med standardfarven EUV-4, som er den af Rolands UV- farver der har færrest krav til håndtering. Der findes desuden en EUV-S, hvor S’et står for stretchable (strækbar) til fx car wrapping. Endelig kan EUV-2 stadig anvendes, hvis kunderne skulle ønske at fortsætte med den.

Maskinen kan printe to varianter af lak – blank og mat og hvid i både en standard version samt en meget dækkende ”high generic white”. Det anbefales, at den hvide farve rystes igennem dagligt for at undgå, at pigmentet bundfælder sig i kassetten. Farverne kommer i kassetter af enten 220 eller 500 milliliters størrelse. Claus V. Larsen forklarer, at man med UV-teknologien kan printe på næsten alt, men at det ikke er alt farven hæfter lige godt på. Her vil det være klogt at forespørge og teste forinden, hvis man har særlige ønsker.

Jens Hjorth, Produktspecialist hos Roland DG fortæller, at et dansk skiltefirma, som eksporterer skilte til blandt andet USA, har fået godkendt brugen af blindskrift (braille) trykt med Rolands lak, så skiltene kan indeholde information til både seende og blinde. Det er det amerikanske American Council for Blinds (ACB) der står bag godkendelsen, som rummer en række kriterier med hensyn til blandt andet højde, kantskarphed og slidstyrke.

Nye rullevalser sikrer at der holdes en jævn spænding på rullen.

Printeren leveres med Rolands egen VersaWorks Dual RIP, der kan styre op til fire Roland DG enheder på samme tid. Har man store krav til PDF-håndtering og farvefortolkning anbefales det at opgradere til Roland PrintStudio, som er Rolands version af Calderas RIP. I testen anvendte vi Roland VersaWorks Dual RIP, som maskinen leveres bundlet med ved køb.

Priser:
Pris for printer: € 76.900
Pris for udskiftning af printhoveder: € 630
Pris pr. liter farver: € 280

Selve testen:
Testen består af et 1 x 1 meter stort PDF-dokument. Dokumentet indeholder en række forskellige billeder med forskellige udfordringer, positive og negative tekster i forskellige størrelser og farver, samt Pantone farver, dækflader og forløb. Testen bliver udført i flere forskellige print modes for at se, hvilken effekt det har på kvaliteten og hastigheden.

Tekstgengivelse, pasning og linjepar
I High Quality mode er positiv og negativ tekst læsbar i tre henholdsvis fire punkt, men yder først skriftsnittet nogenlunde retfærdighed når vi nærmer os 8-9 punkt. Man skal vælge sin skrift med omhu, hvis man skal printe små tekster.
Linjepar kvaliteten er nærmest identisk lodret og vandret, hvilket er lidt usædvanligt. Linjerne er kun lige tykke i 50 lpi, men der er en tydelig adskillelse helt op til 150 lpi både vandret og lodret.
Pasningen mellem farverne ser ikke ud til at volde nogle problemer, hvilket blandt andet kan ses hvor en magenta tekst er trykt på en cyan baggrund.
Både tekst og linjepar lider under, at være printet i fire farver.

Farver og forløb
I alle tre test foretages farveopbygning ad flere gange (fem, ni og 12 passes). Det gør, at forskellen i dækflader og farveforløb ser ud til at være meget lille. Jeg kan ikke umiddelbart se nogen tendens til banding i High Speed mode.
Betragtet på en meters afstand ser jeg heller ikke nogen bemærkelsesværdige forskelle mellem Standard og High Quality mode som begge blev printet på selvklæbende vinyl. High Speed mode blev printet på bølgepap og har derfor et helt andet udseende.
Pantone-farverne rammer forholdsvis godt når vi holder os til cyan, magenta og gul samt de grå nuancer (Warm Gray 5 og Cool Gray 5). De øvrige farver bære præg af at mangle en korrekt ICC opsætning.

Billedkvalitet
Billedkvaliteten er særdeles god med både en fin detaljeringsgrad og meget rolige farveflader. Det gør blandt andet, at små nuancer i blanke metaloverflade og i ansigtshud står meget levende og naturtro. Sort-hvid billedet er renderet i fire farver, hvilket gør, at det får et farvestik, men det kan formentlig styres i RIP’en.

Hastighed
Testen blev udført i tre forskellige print modes. High Speed hastighed blev printet på et stykke bølgepap (E-flute), mens de to andre, Standard og High Quality-mode, blev printet på 3M’s IJ25-10 25 (selvklæbende vinyl).

Printmode Hastighed Farveforbrug
High Speed, 5 Pass, 360 x 720 dpi 12.30 9,16 ml
Standard, 9 Pass, 720 x 1080 dpi 22:51 9,53 ml
High Quality, 12 Pass, 720 x 1440 dpi 32:50 9,09 ml

Testen består af en 1 x 1 meter stor PDF-fil. Det er ikke optimalt for printeren når hastigheden skal måles, men giver et godt sammenligningsgrundlag, da formatet anvendes ved alle vores printertest. Farveforbruget kan på samme måde sammenlignes i de forskellige test.

Konklusion
Roland DG har udviklet en maskine med en meget stor fleksibilitet, som åbner mulighed for anvendelse i en række nye markeder. Det skyldes særligt det forhold, at de kan printe på emner op til 20 cm i tykkelsen og at vægten kan være helt oppe på 100 kilo pr. kvadratmeter. Samtidig kan den testede bælteversion anvendes til både rigide medier og rulle-medier, og med en række features som kulfilterudsugning, anti-statisk bar og vakuum med både sug og blæs får man faciliteter som ellers kun ses på dyrere maskiner.
Kvaliteten er rigtig god selvom det i vores test bar præg af, at maskinen var helt ny og manglede den sidste fine tuning.
Man skal ikke tage den for hastigheden, men har man brug for stor fleksibilitet og har modet på at prøve helt nye forretningsområder, så er VersaUV LEJ-640S-B150 absolut et relevant bud.

Tekniske specifikationer

Leverandør Roland DG
Model VersaUV LEJ-640S-B150
Printhoveder Micro Piezo DX4 Epson
Ink EUV-2, EUV-4 og EUV-S (Rolands UV-LED farver)
Max. opløsning 1.440 x 1.440 dpi
Mediestørrelse

 

64 tommer (1,625 m) i bredden.

Rigide medier kan være op til 20 cm høje og veje op til 100 kilo pr. kvadratmeter.

Medietyper Alle kendte medietyper der er egnede til UV-LED
Farver CMYK + hvid (to varianter) + mat og klar lak.
Max. hastighed Op til 12,4 m2 i timen CMYK
Jens Hjorth fra Roland DG’s nordiske produktteam ved den nye VersaUV LEJ-640S-B150.

Læs videre

Test af digitale folieringssystemer

I mange år har foliering været forbeholdt dyrere tryksager og oftest også i større serier, da startomkostninger typisk har været forholdsvis høje. Sådan er det ikke mere.
test_topfoto

Test af Canons UV-Gel printer: Océ Colorado 1640

Canon_Colorado_02_web

Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer

valuejet_1638UH_01_web

Test: AccurioPress C6085/6100 med den ICC-profilering alle trykkerier drømmer om

AccurioPress-C6100

De seneste nyheder

Dansk virksomhed vil vinde Packnorth Award med nyt emballageprodukt

Den danske virksomhed Grathwol oplyser, at de, som den første i verden, kan fremstille en PET-dåse med et låg af samme materiale.
Grathwol_01

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01