Test: AccurioPress C6085/6100 med den ICC-profilering alle trykkerier drømmer om

PUBLICERET: 21 August 2017
OPDATERET: 21 August

Med de to nye printere – C6085 og C6100 – introducerer Konica Minolta afløserne til deres hidtidige topmodeller inden for tonerprint: C1085 og C1100. For visuelt at positionere dem i high-end produktionsklassen har de fået samme blå farve som pryder inkjet-produktionsmaskinen AccurioPress KM1. Men tag ikke fejl. Der er ikke kun tale om en kosmetisk ansigtsløftning.

For selv om hastigheden ikke er forøget i forhold til forgængerne, er der sket markante ændringer under ”motorhjelmen”. Især fire ting skiller sig ud og gør C6085 og C6100 til et par printere som vil trække opmærksomhed i den kommende tid.

Fuldautomatisk farvestyring
Først og fremmest introducerer Konica Minolta en ny måde at lave ICC-profiler på, som er det de fleste har drømt om i årtier. En fuldautomatisk løsning, der tager under fem minutter. Du har typisk brug for en ny ICC-profil i en tonerprinter, når du skifter papir, raster eller UCR/GCR niveau. Med den nye Konica Minolta løsning behøver du ikke frygte om dine færdigheder er opdaterede eller de eksterne måleapparater er der, hvor de skal være og om de stadig virker. Det eneste du behøver at gøre er, at vælge netop hvilket papir du vil printe på, hvilket raster og eventuelt UCR/GCR-niveau og så tryk på ICC-knappen. Så har du en ICC-profil inden for fem minutter uden yderligere manuel indsats.

Det hele sker i den nye ICCU-enhed (Integrated Color Care Unit) som sidder direkte efter printeren. I den sidder et spektrofotometer med en begrænset scanningsbredde og -hastighed, samt to RGB-scannere, der kan scanne i fuld bredde og hastighed. At der er to er fordi, de scanner begge sider af papiret samtidig. Ved ICC-profilering printes og scannes en smal bane af testfelter, som spektrofotometeret læser. Værdierne læses tilbage i printeren som gentager processen indtil printet er optimalt ud fra referencefarverne. Det koster typisk 3-5 ark papir. Når ICC-profilen er skabt, scanner RGB-scannerne et større antal farvefelter og der beregnes en relation mellem ICC-værdierne og RGB-værdierne, som nu bliver referencen i den løbende kontrol og finjustering som foretages i den daglige produktion af de to scanningsenheder.

Kalibrering af for- og bagsideregistrering er en fuldautomatisk proces. Et kvadratisk mønster printes på for- og bagside, hvorefter RGB-scannerne i ICCU-enheden aflæser begge sider simultant. Justeringsbehovet popper derefter op i menuen og gemmes for det pågældende medie.

Udover farvekontrollen anvendes de to scannere også til for- og bagside registrering. Også her er grundkalibreringen fuldautomatisk. Herefter kan ICCU-enheden løbende scanne for- og bagside og sende real-time information tilbage til printeren om eventuel justering af printbilledet placering på cylinderen.

Det er lidt af en revolution, hvis ICCU’en holder hvad Konica Minolta lover. Væk er omstændelige processer, vedligeholdelse af kompliceret viden og ekstraudstyr samt eventuel tilkaldelse af eksterne eksperter. Om det virker, ser vi på lidt senere i artiklen.

Fordoblet produktionskapacitet
Produktionskapaciteten udtrykkes dels i hvor mange print printeren i gennemsnit er bygget til at printe på måned, dels hvor høj en spidsbelastning den kan udsættes for. I forhold til C1100, som var bygget til at producere 175.000 print om måneden, så er dette tal hævet til 350.000 for C6100 og den månedlige spidsbelastning er øget fra en million til 1,8 million. Forklaringen på dette skal, ifølge Klaus Anderke, som er teknisk produktchef i det europæiske hovedkvarter i Hannover, findes i en række forbedringer som strækker sig fra optimeret papirfremføring til hardware forbedringer af blandt andet lejer og valser.

Mere end 3.000 konfigurationsvarianter
Konica Minolta tilbyder 60 forskellige in-line efterbehandlingsløsninger, fire forskellige tredjeparts efterbehandlingsløsninger, seks forskellige input-magasiner, fire forskellige Controllere (deres egen samt en CREO og to Fiery-løsninger), mulighed for tilvalg af højkapacitets Stacker samt den nye ICCU-enhed. Det giver over 3.000 mulige konfigurationsvarianter. Blandt de interessante løsninger er muligheden for at sætte flere input-magasiner i forlængelse af hinanden, så man enten kan have en meget stor kapacitet på maskinen eller have mulighed for at have mange forskellige papirtyper produktionsklar. I løbet af efteråret introducerer Konica Minolta et nyt bannermagasin med plads til både 33 x 75 og 33 x 120 bannere, som kan kombineres med et almindelig 3-skuffers papirmagasin og derved have begge optioner til rådighed på en gang. Med denne nye løsning følger også muligheden for, at printer 33 x 75 bannere i dupleks. Mere om det, når det bliver lanceret.

Større mediefleksibilitet
Med de nye printere kan Konica Minolta printe på papir fra 52-400 gram. En klar forbedring i forhold til tidligere, hvor spændet gik fra 60-350. Det forventer Konica Minolta selv vil få stor betydning for deres indtrængen i fx emballagesegmentet, hvor blandt andet kosmetik og medicinalbranchen arbejder med karton, som både i størrelse og tykkelse ligger inden for dette spektre.
Den større mediefleksibilitet kommer også til udtryk ved, at det nu er muligt at printe på både konvolutter og på meget struktureret papir.

Ved at løsne en skrue kan fuser-enheden løftes af og erstattes med en fuser specifikt beregnet til konvolut-print.

Print på mere struktureret papir opnås ved at anvende et nyt transferbælte (Embossed Paper Transfer Unit) der både er blødere og har en længere overføringskontakt med mediet. Det kræver en udskiftning af transfer-enheden, som brugeren selv kan foretage.
Det samme gælder muligheden for at printe på konvolutter. Her skifter man selv fusing-enheden, som er den, der brænder toneren fast på mediet. Den nye Envelope Fuser (EF-104) har valser med lavere varmegrader og mindre tryk for at forhindre, at konvoluttens to papirlag ikke forskubbes i forhold til hinanden og kuvertruden deformeres.
Hvor man tidligere har måtte låse sit udstyr til en bestemt type opgaver og leve med kompromiserne, er det nu muligt at veksle mellem de optimale løsninger, og det uden brug af ekstern tekniker. Karl-Friedrich Edenhuizen, produktchef i hovekvarteret i Hannover, fortæller, at Konica Minolta på den baggrund forventer, at kunne flytte større mængder af brevproduktion over til digital print.

Selve testen:
Testen er baseret på et af en 20-siders brochure med teknisk udfordrende billeder udlånt af fotograf Anders Espersen, samt en række testelementer. Testelementerne indeholder linjepar, forskellige skriftstørrelser, test af pasning mellem farverne, forløb og dækflader, farvet tekst på farvede dækflader og falske opslag til test af pasningen på tværs af arkene. Derudover tester vi for- og bagsidepasning på et separat A3-ark og måler hastighed og ensartethed på 250 printede ark.

Opløsning og detaljer
Som hos lillebroren AccurioPress C2070 gengiver C6085 både lodret og vandret 400 linjer pr. tomme med tydelig adskillelse mellem hvide og sorte linjer. Denne fine gengivelse afspejler sig også i den positive og negative tekst, hvor en 3-punkts skrift er helt uden udfald og 2-punkt positiv skrift gengives næsten uden udfald i de tynde streger. I den negative skrift er 3-punkt næsten uden udfald i de fine streger og 2-punkts skriften er absolut læsbar, men med en del udfald.
Der kan vælges mellem en række forskellige rastertyper. I testen er valgt et traditionelt raster, som minder om det, man i gamle reprodage kaldte et dot-centered rosette.

Billeder og farveforløb
Der blev lavet en automatisk ICC-profil i forbindelse med printet af 20-siders dokumentet. Det forbedrede øjeblikkeligt kvaliteten markant. Billederne har samme høje kvalitet, som man ser på tilsvarende printere.

Farveregister, falske opslag og for- og bagsidepasning
Der er ingen problemer i pasningen mellem farverne. For- og bagsidepasningen kalibreres fuldautomatisk, hvilket jeg fik det demonstreret til perfektion, hvor testarket først viste en forskydning på en kvart millimeter og efter kalibreringen var helt perfekt. Det slog ikke igennem i vores efterfølgende 20 siders testprint, som både har en vertikal for- og bagsideforskydning på trekvart millimeter og en horisontal på under en kvart millimeter. Forskydningen i de falske opslag er ligeledes i størrelsesordenen trekvart millimeter. Hvis forskydningen overstiger maskinens specifikationer vil arkene dog automatisk blive sorteret fra.

Hastighed og ensartethed
AccurioPres C6085 kan producere i to hastigheder: 50 og 85 ark i minuttet. C6100 kan desuden producere med 100 ark i minuttet. Hastigheden på 50 anvendes ved konvolutproduktion eller meget strukturerede medier, hvor man har brug for en langsommere proces.
Derudover styres hastigheden også af de kvalitetskontrol rutiner man anvender. Er alle kontrolforanstaltninger klikket på, reduceres hastigheden. Men testen viste klart, at 85 sider i minuttet kan opnås med en helt ren indstilling af printeren.
Stabiliteten blev målt på en Pantone Warm Gray (sammensat af fire farver) ved at vi målte hvert 25 ark i en serie over 250 ark. Resultatet er absolut tilfredsstillende. På samme høje niveau som vi tidligere har set med fx AccurioPress C2070, men vi er også i den ende af skalaen, hvor det er svært at forbedre farvestabiliteten. Det gennemsnitlige udsving er på 0,99 Delta E og den maksimale afvigelse så beskeden som 1,39 Delta E.

Ovenfor ses gengivelsen af 2 og 3 punkts tekst i både positiv og negativ, samt pasningen mellem cyan og magenta og 400 lpi skiftevis hvide og sorte linjer.

Konklusion
Med AccurioPress C6085 og C6100 flytter Konica Minolta deres højproduktions tonerprintere op i samme kategori, hvad angår produktionskapacitet og spidsbelastning, som de tilsvarende maskiner fra konkurrenterne.
Oven i dette lægger de en stor produktionsfleksibilitet med mange konfigurationsmuligheder og en stor mediefleksibilitet, der gør det muligt at printe på papir fra 52 til 400 gram samt på konvolutter og strukturerede materialer ved selv at skifte hardware-komponenter.
Den største nyhed er deres ICCU-enhed, som lover automatisk ICC-profilering og løbende kontrol af produktionsprocessen. Der var en umiddelbar og markant forbedring af billedkvaliteten i forhold til før og efter den automatiske ICC-profilering.
Kvaliteten er helt på højde med tilsvarende printere med et lille plus på gengivelse af fine stregdetaljer og fine tekster. Hastigheden er som lovet, hvis man slår de forskellige løbende justeringsrutiner fra. Testen viste også at for- og bagsidekaliberingen fungerer perfekt, men at den skal udføres for alle medier og formater. Så er det dejligt, at det er en fuldautomatisk funktion. Pasningen på falske opslag ligner lidt en udfordring, men burde kunne løses med den forhåndenværende teknologi.
AccurioPress C6085/C6100 er en særdeles spændende opgradering, som kun bliver endnu mere spændende når de nye funktioner, med dupleks bannerprint og mulighed for at sætte bannermagasinet i forlængelse af det almindelige 3-skuffers produktionsmagasin, kommer til efteråret.

Tekniske specifikationer:

Leverandør Konica Minolta
Model AccurioPress C6085
Laser N/A
Toner Simitri HD
Opløsning 1.200 x 1.200 (1.200 x 3.600 oplevet opløsning ved hjælp af S.E.A.D-teknologi)
Mediestørrelse

 

Fra A6 til 33 x 75 cm

Bannerformat op til 120 cm i længden

Medietyper Alle almindelige papirtyper på mellem 52-400 gram, samt på syntetisk papir og papir med kraftig struktur.
Farver CMYK
Max. hastighed (C6085/C6100) 85/100 A4 i minuttet (dupleks)

Læs videre

Test af digitale folieringssystemer

I mange år har foliering været forbeholdt dyrere tryksager og oftest også i større serier, da startomkostninger typisk har været forholdsvis høje. Sådan er det ikke mere.
test_topfoto

Printertest: Rolands hidtil mest fleksible printer

VersaUV LEJ-640S-B150 er en hybridprinter som kan håndtere både rullematerialer og rigide materialer og derfor velegnet til virksomheder med blandede produktioner.
Roland_01b_web

Test af Canons UV-Gel printer: Océ Colorado 1640

Canon_Colorado_02_web

Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer

valuejet_1638UH_01_web

De seneste nyheder

Durst udvider P5-familien med P5X – en ægte flatbed med rullefunktionalitet

P5X er designet til applikationer såsom visuel kommunikation, interiør dekoration i stor skala og specialemballage.
Gamper og Durst P5X

Lito-Tryk Randers skruer op for ambitionerne

Etiketvirksomheden Lito-Tryk voksede støt med deres kunders succes, men stod efterhånden i en situation, hvor de fysiske rammer og teknologien ikke kunne følge med.
liti-tryk_01

Bliv klogere på forbrugervaner samt miljø- og klimaoptimeret emballage

For fjerde år i træk sætter Emballagedagen spot på det, der rører sig på Emballageområdet.
emballagedagen

Reducér de manuelle trin i den arkbaserede bogproduktion

I øjeblikket er der mange manuelle trin i arkbaseret bogproduktion. Det vil Müller Martini ændre med den nye Starbook Sheetfolder fra søsterselskabet Hunkeler.
Starbook Folder