Kunderne ønsker totalløsninger.

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 18 April 2017
OPDATERET: 18 April

Hvilken vej skal trykkerierne gå? Nedenfor nogle bud. Men kun en krystalkugle kender løsningen med sikkerhed.

Vi har tidligere bragt et par artikler om trykkerier og overlevelsesmuligheder. Nu kommer der endnu et indlæg i denne debat.

Sidste efteråret besluttede Rune Eklund fra DCD/CGS Nordic, der blandt andet tilbyder strategisk rådgivning samt salg af prøvetryksløsninger, kvalitets- og farvestyring til digital- /offsettrykkerier, heat- og coldset-trykkerier samt flexo- og emballage-industrien, sig for at foretage en simpel undersøgelse af de danske trykkerier.

Det er en helt uvidenskabelig undersøgelse, men resultatet er interessant, og det er min overbevisning, at det ikke er helt ved siden af virkeligheden.

For Rune Eklund var undersøgelsens formål at tjekke hvilke trykkerier, der havde den bedste kombination af egenkapital og indtjening.

– Resultatet ville jeg bruge til at kontakte de, som kom bedst ud af undersøgelsen med de produkter, jeg lever af – i denne forbindelse mest kvalitetskontrol og farvestyring, fortæller Rune Eklund. 

Ni ud af ti er ikke længere traditionelle trykkerier
Resultatet var – som nævnt ovenfor – ganske interessant. Det viste sig at ni ud af top ti netop ikke var traditionelle trykkerier længere. De var nu grafiske mediehuse med stort set hele pakken af visuelle kommunikationsmidler til deres kunder. Mere præcist viste Rune Eklunds undersøgelse, at de ni tilbyder en bred palet af ydelser fra tryksager (offset), digital arktryk, indoor/outdoor POS produkter, webside produktion, Search Engine Optimisation (SEO) til strategi/marketing og nogle få tilbyder endda også social marketing og “Big Data”-løsninger.

– Den moderne marketingdisciplins godfather, Philip Kotler, (Principles of Marketing, kan købes hos Amazon i 15. oplag), oplister salgsværktøjer som følgende: personligt salg, annoncering, magasin-marketing, radio/tv-reklame, direct mail, shows/events med mere. Og hertil kommer så de nye salgsværktøjer indoor/outdoor POS produkter, webside produktion, Search Engine Optimisation (SEO), social marketing og “Big Data”-analyse, kommenter Rune Eklund.

Vend situationen på hovedet
Pointen er – ifølge Rune Eklund – at hvis man i den grafiske branche vender situationen på hovedet, så står man med en kunde, hvis behov er at få solgt sin vare med det mest optimale marketingmiks af alle værktøjer. Højst sandsynligt vil den optimale løsning for kunden være et miks af alle værktøjerne, og her kan man med rette overveje, om kunden har lyst til at kontakte en eller flere spillere for at få det optimale resultat. Hvis kunden kun henvender sig til et traditionelt offset-trykkeri, er sandsynligheden for at få den optimale rådgivning per brugt krone langt mindre, end hvis kunden henvender sig til et all-in grafisk mediehus.

Tre veje at gå
– Derfor mener jeg, at fremtidens trykkerier har i hvert fald tre oplagte strategiske muligheder:

  1. Slå sig sammen med andre udbydere af det totale marketingmiks (strategibureauer, webside programmører, storformat printere etc.)
  2. Vælge at blive 100 % underleverandører eventuelt med et eller flere specialer
  3. Vælge at tage alle værktøjerne i marketingmikset ind under taget og tilbyde kunderne den totale pakke.

Hvilke af dine tre forslag, anser du det for mest sandsynligt, at trykkerierne vælger?
– Jeg tror flertallet vælger 1 og 3. For små og mellemstore trykkerier er løsning 1 mindre ressourcekrævende, både hvad angår økonomi og medarbejder-ressourcer. Og målt i antal vil de fleste nok vælge denne løsning.

Løsning 3 er det oplagte valg for mellemstore til store trykkerier, som har en del af det totale marketingmiks i huset allerede, men som mangler enkelte elementer. Det er typisk trykkerier, som har eksisteret i mange år, og som stadig har en væsentlig portefølje samt har kapitalen til at investere i de nødvendige ressourcer både i form af medarbejdere og teknologi. Skabertrang, tidligere Silkeborg Bogtryk, er et fint eksempel på løsning 3.

Løsning 2 er en fin løsning, hvis man enten har et speciale som trykkeri, eller hvis man fx har et godt produktionsapparat, der er afskrevet, men ønsker sig mere volumen. ATM Arktryk er et eksempel på løsning 2. Løsning 2 matcher så igen trykkerierne, som vælger udelukkende at fortsætte som prepress bureau og printformidlere (delvist løsning 1).

Hvordan oplever du danske trykkeriers og printhuses vilje til at omstille sig?
– De fleste danske trykkerier har helt sikkert viljen og lysten til at omstille sig. Men det kniber lidt med evnen. Her tænker jeg ikke på manglende åndsevner, men snarere mangel på de ressourcer, en omstilling kræver. For at omstille virksomheden til det kunderne kræver, må man som trykkeri beslutte, om man vil levere hele pakken til kunderne eller dele af pakken. Uanset valget, vil det kræve ressourcer personalemæssigt. Skal der ansættes programmører med faglige kompetencer inden for hjemmesideopbygning og SEO, kræver det både økonomi og viden at ansætte de rigtige. Ledelsen i trykkerier, som står over for sådanne valg, har brug for både efteruddannelse og sparring med kompetente rådgivere inden for grafisk branche. Sidst men ikke mindst må trykkeriernes behov for nye medarbejdere med særlige ressourcer også afstemmes med uddannelsesinstitutionerne, så der ikke opstår flaskehalse eller en usund lønudvikling for de få potentielle medarbejdere, som har ressourcerne.

Hvad tror du er den største udfordring i en omstillingsproces for trykkerierne?


– Uden tvivl manglen på en krystalkugle! Den største udfordring er at vælge den rigtige kurs i forhold til markedsudviklingen. Så en solid fornyet business plan må nødvendigvis bygge på en solid vurdering af kundernes behov for og markedets behov for visuel kommunikation tre til fem år frem. Lige i hælene på denne problematik er udfordringen at vælge den rette produktionsteknologi, som ændrer sig med stadigt stigende tempo. Ingen har lyst til at investere i produktionsteknologi til millioner, som er outdated på kortere tid end afskrivningen. Vil fx Landa Nanographic Printing tage over i forhold til konventionel offset inden for nærmeste fremtid?

Med det spørgsmål hængende ubesvaret i luften, slutter jeg samtalen med Rune Eklund. Det ville ikke være så ringe endda, at have evnen som spåkone …

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Hexis udvider med ny salgskonsulent

Det er en erfaren konsulent, som bydes velkommen hos Hexis.
michael_dyg

Heidelberg fejrer ny printerserie med spritny DFE

Heidelberg benyttede deres ”Commercial Days” til at lancere tredje generation af Versafire tonerprinter-serien samt en helt ny digital front-end (DFE) overfor deres kunder.
Heidelberg_CD_01

Kodak styrker Prinergy i version 10

Kodak fortsætter med at forbedre ydeevnen, funktionaliteten og sikkerheden i deres workflowsoftware.
kodak prinergy

Nye produkter og ny direktør hos Horizon

Horizon Nordic havde ikke kun produktnyheder med på Sign&Print-messen, men også en ny administrerende direktør.
Horizon-01