Midt i et af Rødovres industrikvarterer (lidt uden for København) ligger Nielsen & Kromann. Og man er ikke i tvivl om, at man er havnet på den rigtige adresse, når man kører ind på grunden. Den ligner alle andre ejendomme i et industrikvarter, hvor der blandt andet bor håndværkere. Men over indgangsdøren hænger et skilt, som man i dag næsten kun ser på ”tjekkede” adresser og hos skiltemalere, der helt naturligt vælger at vise, hvad faget kan allerede ved indgangsdøren.
Og hos Nielsen & Kromann fortsætter det, når man træder ind ad døren. Det ene fantastiske skilt efter det andet møder øjet. Det er en ren fryd. Og det er lidt mærkeligt at besøge en skiltevirksomhed, hvor det ikke er bilindpakninger, der fylder mest.
Født ind i skiltevirksomheden
Trine Kromann Dahl tager imod og foreslår, at vi først går en tur rundt i virksomheden. Skilte- og Malerfirmaet Nielsen & Kromann er en del af en organisation med omkring 140 medarbejdere. I Skilteafdelingen af Nielsen & Kromann er der syv ansatte. Alle faglærte, den ene er dog endnu elev.
På vej rundt i huset fortæller Trine Kromann lidt om hvordan hun er født ind i virksomheden, der blev startet af hendes oldefar. Trine Kromanns mor er uddannet skiltemaler og faren er bygningsmaler. Deres svendeopgaver hænger i virksomheden – og de er værd at beskue.
Håndværket hånd i hånd med digital teknologi
Trine Kromann er også selv uddannet skiltemaler, og hun er stolt af sit fag og det at være en dygtig håndværker. Men hun pointerer med lige så stor stolthed, at det var Nielsen & Kromann, der var en af de første i Danmark til at indføre serigrafi. Og også i dag lægger Trine Kromann vægt på, at de digitale muligheder skal inddrages i opgaverne.
– Vi skal drive vores håndværk, så langt som muligt med respekt for såvel håndværket og de muligheder, der er i dag. Vi når de bedste resultater, når vi møder kunden og opgaven med en løsningsorienteret tilgang, faglig stolthed og involvering af ny teknologi, fortæller Trine Kromann.
Ikke mange standardopgaver
Hos Skiltevirksomheden Nielsen & Kromann er omkring 70 procent af opgaverne specielle opgaver. Der dekoreres også biler, men det er ikke som i mange andre skiltevirksomheder noget, der fylder ret meget i fordelingen.
Det gør derimod samarbejdet med kunstnere som fx Martin Bigum og arkitekter. Det kan være alt fra gavlmalerier, til vinduesdekorationer, udsmykning og rumdekorationer samt skiltning. Det er ofte ganske store og komplekse opgaver, der løses. Og der eksperimenteres meget. Nogle opgaver skal idé-udvikles helt fra bunden. Løsningen ligger ikke altid lige for. Forskellige materialer skal testes, også hvordan de opfører sig sammen. Lysægthed og vejrbestandighed er også emner, der skal testes.
Trine Kromann fortæller om en opgave, hvor det var et tapet, der skulle printes og monteres. Og naturligvis testede de lige opklæbningen på en væg, inden svendene skulle udføre opgaven hos kunden. Det var godt, for opklæbningsmetoden skulle justeres, i forhold til leverandørens anvisninger.
Et Bigum gavlmaleri og en kirketavle
Vi taler om mange opgaver på turen rundt i huset, blandt andet Martin Bigums gavlmaleri. Det er ikke et print, der er monteret på en gavl. Det er malet, og det er malet med hensyn til at det skal beskues fra stor afstand. Da Martin Bigum skulle se en prøve på arbejdet, blev han først overrasket over teknikken, men da han kom med udenfor, hvor de havde monteret en prøve på en gavl, kunne han godt se, at det fungerede, som det skulle. Jeg så også selv testen – først på nært hold og så på den korrekte se-afstand. Det virkede.
En anden opgave, som vi talte om, var en kirketavle, hvor de fonte, der var benyttet ikke længere eksisterede. Så de havde selv tegnet dem op fra tavlen, og så skabt den gamle font på ny i computeren. Og når nu vi er ved kirketavler, så viste Trine Kromann mig også en meget flot altertavle. Altertavlen ses nedenfor, men et foto kan ikke yde det retfærdighed. Det bør opleves i større format eller nok bedst i Taksigelseskirken. Kunstneren er Niels Henrik Kirkegaard.
Det er vigtigt at kunne samarbejde
Nielsen & Kromann kan det meste selv, men de benytter også rigtig meget at lægge opgaver til samarbejdspartnere, fx har de valgt ikke selv at have en flatbedprinter. Alle de opgaver bliver løst af samarbejdspartnere.
– Det er vigtigt at vi har tillid til hinanden, og tør bruge hinandens færdigheder om kompetencer, fortæller Trine Kromann, der også er et aktivt medlem i bestyrelsen for Skiltebranchen i Danmark.
Og det er ikke bare i Skiltebranchen Trine Kromann er aktiv. Hun arbejder også meget med branchens uddannelse. Også på medarbejdersiden mener Trine Kromann, man skal blive bedre til at bruge hinanden. Skilteteknikere har én uddannelse, der gør dem til dygtige håndværkere, hvor både teknologi og håndværket spiller en stor rolle i slutresultatet. Grafiske teknikere har en anden uddannelse, der gør dem gode til det tryktekniske og til at navigere i de grafiske programmer.
– Alle behøver ikke kunne det samme. Men vi skal forstå at bruge de forskellige kompetencer, og vi skal vide nok om det hele til at kunne se mulighederne, løsningerne og forstå hvordan samarbejdet kan foregå, slutter Trine Kromann vores samtale. Og vi slutter med endnu et eksempel på en fin skilteopgave, de har løst hos Nielsen & Kromann.