I forbindelse med vores besøg i Düsseldorf lagde vi vægt på både at besøge nogle af de virksomheder, der skal ses for at vide lidt om, hvad der rører sig på markedet, og ikke mindst at besøge nogle af de mange danske repræsentanter for større eller mindre virksomheder, der også var at finde i de mange store haller.
Cool Graphics robot
En af dem er Henrik Christiansen fra Cool Graphics, som udstillede sin sheet cutter robot, der er udviklet i et samarbejde mellem Cool Graphics, Yaskawa Nordic og Teknologisk Institut med Henrik Christiansen som den absolut drivende kraft.
Stibo Graphics investerede for et år siden i en Yaskawa Levanto robot, og her oplever de et godt udbytte af robotten, der separerer, lufter og flytter ark. Det sparer medarbejderne for hårdt fysisk arbejde, og har betydet, at de nu har en ægte en-mandsbetjent sheet cutter linie. Poul Mikkelsen, teknisk direktør hos Stibo Graphics, som kom forbi standen, da jeg talte med Henrik Christiansen siger, at de investerede i Yaskawa Levanto robotten for at øge produktiviteten, hvilket er opfyldt. Og i tilgift sparer de samtidig medarbejderne for mange tunge løft, så de har fået et bedre arbejdsmiljø.
Glunz & Jensen med flere patenterede nyheder – også interessante for det danske marked
På Glunz & Jensen-standen mødte vi direktør Keld Thorsen, som blandt andet fortalte, at de havde hele fire spændende nyheder med på offset-området: En low chem Clean Out enhed der klarer op til 800 tabloid avissider. PlateWriter 3600 Pro, solventbaseret til mindre volumen.Velegnet til alle trykkerier, der vil holde liv i ældre offset-udstyr, fortalte Keld Thorsen. NewsSpeed, verdens hurtigste avisprocessor med 400 avisplader i timen med pollymer low chem teknologi. Den fjerne nyhed til offsetmarkedet er den patenterede nye vandbesparende enhed, hvor vandet løber igennem og samtidig sikres den rigtige pH-værdi. Med denne enhed kan der spares op til 90 % af vandforbruget, og restvandet kan udledes direkte i kloakken.
På flexo-området har Glunz & Jensen sammensat en enhed, der samlede tre af de fire processer. Nemlig vask, tørrer og hærder efterfulgt af en stacker, hvor pladen er klar til tryk. På Drupa viste de for første gang den helt nye – og patenterede – UV-LED belysningsenhed. Belyseren har en rund belysningsmodul, som betyder, at der kan bygges meget mere kompakt. Udvaskeren er også blevet løftet til et nyt niveau med fuldautomatiseret pin bar-system, der også er ved at blive patenteret. Det runde UV Led belysningsmodul er et produkt, der forventes meget af, fortæller Keld Thorsen, som også regner med at en god håndfuld danske kunder vil finde det interessant.
Glenn Büttner, der er ansvarlig for det skandinaviske marked samt Tyskland og Benelux, fortalte også om den nye sleeve-scanner, FlexScan 1800, som er udviklet i samarbejde med Reprocentret i Herning. Scanneren finder eventuelle fejl inden der trykkes. Det sparer både tid og materialer. Også dette produkt er under patentbehandling.
28 OnPrintShop-løsninger i Danmark. Nu er version 5.2 frigivet
Morten Reitoft fra danske PrintProvider mødte vi på OnPrintShop-standen. PrintProvider sælger OnPrintShops web-to-printløsning i Skandinavien. I Danmark har de indtil nu solgt løsninger til 28 kunder. Løsningerne er meget fleksible og kan fx integreres med flere forskellige workflowsystemer. Der er også tale om meget brede løsninger, som også omfatter storformat. Den nye version 5.2, der blev lanceret på Drupa indeholder forbedringer i form af fx automatisering af ordresystemer, som nu kan sende ordren direkte videre til andet trykkeri. Systemet kan nu også håndtere lagerstyring af kundernes egne varer, og der kan sendes SMS-besked om ordrestatus. OnPrintShop, som er en indisk løsning, udvikles løbende af de omkring 300 ansatte medarbejdere. Løsningerne kan vokse med kunderne, lige som der kan udvikles kundespecifikke løsninger.
ESS Technology – kundetilpassede løsninger, og et par standardmaskiner
I Pandrup ligger ESS Technology, der udvikler kundetilpassede maskiner, blandt til den grafiske branche, men det meste er til eksport. Blandt kunderne er større trykkerier i hele verden lige fra Rusland til Kenya og Mexico. Det kan lyde dyrt med special-udviklet udstyr, men det er det ikke nødvendigvis. Teknisk direktør Karsten Søgaard, fortæller at de altid udvikler på basis af eksisterende løsninger, som så tilpasses eller videreudvikles til kundens behov. Der kalkuleres generelt med en tilbagebetalingstid på cirka 1,5 år på investeringen. Udviklingerne skal altid inden for rulle-området.
Men der er dog også et par standardmaskiner i sortimentet. Blandt andet en In Mould label-løsning, som kører hos Superfoss. Med på Drupa var ESS Technologys Sheeter, som er specielt udviklet til booklets som fx lotterikuponer. Sheeteren kan både top- og sidelime. Der kan køres op til 300 m per minut.