Oplev en anderledes fotoudstilling

PUBLICERET: 4 October 2024
OPDATERET: 10 October
Foto af Brent Stirton oplevet gennem et filter der illustrerer et synshandicap.

I april i år åbnede den nyskabende fotoudstilling ”World Unseen” på det ikoniske kulturhus Somerset House i det centrale London. Nu kommer udstillingen til Langelinie Pavillionen i København. Udstillingen markedsføres under navnet ”udstillingen du ikke behøver at se”, men tag ikke fejl. Det er en stor mulighed for at få en på ”opleveren”.

Det er Canon der har udviklet udstillingen, som skal give blinde og synshandicappede mulighed for at opleve noget af det, vi seende tager for givet. Og samtidig skal fortælle os seende noget om, hvad det vil sige at være synshandicappet.

Udstillingen åbner på kulturnatten den 11. oktober og har åbent til og med den 15. oktober.

Vi har talt med  Jesper Bentil Holten fra Dansk Blindesamfund som har ansvar for kultur og fritidspolitik, og marketingdirektør Thomas Kronbo fra Canon Danmark.

Spg: Hvordan kan en blind få et indtryk af, hvordan en solnedgang, en skovsnegl eller en mælkebøtte i frø ser ud, ved at røre ved et relief? Er et relief ikke kun meningsfyldt, hvis man kender det visuelle udgangspunkt? Jeg kan godt se, at der kan være undtagelser, hvor relieffet næsten modsvarer den struktur det gengiver, fx skindet på en krokodille. Men er det ikke en begrænsning i konceptet?

Jesper: Der vil være forskel på hvor meget en fx helt blindfødt vs. En der har haft syn tidligere i livet vil opfatte og forstå reliefferne. Men en blindfødt kan også godt få et indblik i hvordan billeder opleves visuelt ved at røre taktilt, skønt oplevelsen vil være forskellig for en seendes, men jo stadigvæk vigtigt. Ofte vil mere simple billeder fungere bedre end hvis billederne er komplekse og detaljerede. En god forklaring på hvad billedet skal forestille, vil også hjælpe i udforskningen af billedet. Endelig er det værd at bemærke at en seende som udgangspunkt vil se billedet som en helhed først, og så zoom ind på detaljer, hvor det for blinde er omvendt, her mærker fingrene detaljerne først som så stykkes sammen til et større hele.

Spg: Hvad var din egen første reaktion, da du hørte om ideen til udstillingen?

Jesper: Reliefbilleder er ikke ukendte men har oftest været komplicerede eller dyre at lave, da det oftest er lavet med brug af manuelle processer. Så at vi nu har en printerteknologi, der kan gøre visuelt indhold fx billeder, tegninger, grafer og andet visuelt materiale tilgængeligt taktilt er ret interessant, og det bliver spændende at se hvordan det kan anvendes i forskellige sammenhænge.

Spg: Hvad var motivet og din egen reaktion da du mærkede dit første reliefbillede?

Jesper: igen jeg har set relieffer før, men min reaktion her var at der var mange detaljer, men også helt klart nogle spændende perspektiver i hvordan en sådan teknologi kan anvendes fx, i undervisning af skolebørn.

Spg: Ser du videre perspektiver i konceptet end dem som udstillingen her viser?

Jesper: Ja, fx til at få udarbejdet kortmateriale, simple billeder der kan illustrere visuelle koncepter på en meningsfuld måde for helt blinde eller meget stærkt svagsynede, fx dybde og bredte størrelser og form på fysiske objekter.

Spg: Hvad drømmer du om, at I som organisation kan få ud af udstillingen?

Jesper: En fortælling om at vi lige som alle andre har brug for at kunne opleve fx kunst gennem vores fingre, men også at teknologi kan åbne nogle muligheder for at opleve visuelt indhold på en ny måde.

Foto: Canon

Spg: Hvordan opstod ideen til udstillingen?

Thomas (Canon): Uanset om vi taler vores fotoforretning, vores printforretning eller medical. Med denne udstilling, kan vi aktivere vores teknologier på tværs af vores områder og vi kan tale ind i en verden, som ikke har haft mulighed for at opleve billeder tidligere. Vi ønsker at skabe opmærksomhed og inspirere alle om mulighederne et billede kan give og derfor var det oplagt at lave denne udstilling, som kan tale ind i de blindes verden og sætte mange af vores teknologier i spil.
Samtidig vil vi også gerne give seende et indblik i denne verden. Vi har derfor på 7 af de 16 billeder et filter foran billedet, der illustrerer forskellige øjensygdomme og dermed giver synsudfordringer.

Spg: Kan ideen omsættes til fotoudstillinger generelt?

Thomas: Det kan det og PRISMAelevate teknikken har været brugt i flere andre sammenhænge til gengivelse af malerier af Monet og Rembrandt, som giver mulighed for at mærke maleriet, hvilket man ellers ikke kan komme til.

Spg: Hvad håber I, blindesamfundet og jer, på at få ud af udstillingen?

Thomas: Teknologien kan føres ud på flere områder og dermed skabe flere muligheder til blinde og svagtseende i mange kulturområder – både i det fri ved skulpturer, museer, restauranter eller lign.

Spg: Jeg kan forstå, at udstillingsmaterialet er fremstillet hos Buchs i Randers. Kan du fortælle noget om selve fremstillingen?

Thomas: Produktionen er foregået på en flatbed Arizona 1360XTF med PRISMAelevate XL men også vores Arizona 2300 serie og de tidligere Arizona 1200 og 2200 serier kan producere lignede jobs. For at kunne producere ink i lag på en produktiv og ikke mindst cost effektiv måde så tilbyder Canon PRISMAelevate XL at gøre det let at producere de jobs som der bliver udstillet på World Unseen.

Foot: Canon

De seneste nyheder

HP med nye løsninger til små og mellemstore virksomheder

HP udvider nu sin Latex-portefølje med lanceringen af de nye HP Latex 730 og HP Latex 830-printere – den nyeste generation af HP’s vandbaserede storformatløsninger.
HP Latex

Paul Jenkins og adventskalendere er blandt nyhederne i Packnorth Award

Dørene er åbne for tilmeldinger til Nordens største emballagekonkurrence, Packnorth Award.
Screenshot

Epson øger produktiviteten med 23%

Epson lancerer SureColor S7100, som er den seneste tilføjelse til deres nye generation af storformatprintere.
SC-S7100

Ricoh præsenterer stor alsidighed på FESPA

Industrielle løsninger og viden i fokus på årets branchemesse.
RICOH-Pro-D1600-FESPA

Læs videre

– Du har bare kunderne til låns

Zealand Packaging har eksisteret siden 2012, hvor Poul Erik Dahl startede virksomheden som en broker-virksomhed inden for emballageproduktion.
zealand_01

Industriprint tager Doming op

Doming er et vigtigt image-produkt for en række industrikunder, fortæller Christian Strøyberg, som ejer og driver Industriprint i Nørresundby.
doming

Smadremanden på besøg i Classic Car House

Endnu engang bød Sign Service på åbent hus, hvor gæsterne blev inviteret til at prøve selv. Her blev der blandt andet smadret glas med sikkerhedsfilm.
benny

Stor investeringslyst hos PR Offset

– Tidspunktet var bare rigtigt, siger indehaver og daglig leder Rene Vestergaard om investeringerne i både offset og storformatprint.
PROffset_01