Landa Printing overrasker stort

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERET: 1 April 2024
OPDATERET: 1 April
Det var en energisk og veloplagt Benny Landa der endnu engang fik pressen op af stolene. De fremviste tryksager var alle på bestrøget papir eller på plastmateriale med en efterfølgende coating. Kvaliteten var efter min umiddelbare vurdering upåklagelig.

Med overraskende salgstal og præsentationen af to nye trykmaskiner var Landa en af de store overraskelser på Pre-Drupa Press Briefing i Düsseldorf i slutningen af marts.

Landa Printing lancerede Nanographic Printing med et brag på Drupa 2012. En revolution inden for trykteknologi blev der talt om, hvor man kunne trykke på stort set alt i noget der nærmede sig offset-hastigheder. Dengang blev der talt om 13.000 ark i timen (enkeltside) i B1-format.

Det blev så hypet, at man måtte betale for at stå i kø til at købe en maskine. Sidenhen trak det lidt ud med de første maskiner, og flere købere faldt fra. Heriblandt Scandinavian Print Group. Ved Drupa 2016 lykkedes det Landa, med den farverige Benny Landa i spidsen, at forny hypen omkring deres nye trykteknologi, med annonceringen af de to maskiner S10 til kartonproduktion og S10P til kommercielt skøn- og videretryk. Hastigheden var dog reduceret til 6.500 ark i timen og det halve ved tryk på begge sider.

Nu er der gået otte år. Vi har ikke hørt så meget far Landa i den mellemliggende periode. De skulle have solgt lidt maskiner her og der, men stadig uden at have opnået et egentligt gennembrud. Så vil det lykkes for Landa, at holde hypen kørende? Det skulle vise sig på en langstrakt 2,5 dags presse-briefing i Düsseldorf med 19 forskellige pressekonferencer. Landas var den sidste på dag 2.

Energien er der stadigvæk

Man må sige, at Benne Landa stadig har tag i sit publikum – eller pressen i hvert fald. Omgivet af et større antal medarbejdere (livvagter?) kom han ind i presserummet og fyldte det øjeblikkeligt med sit karismatiske væsen. Han har stadig energien og troen på, at denne teknologi vil revolutionere branchen.

Langt bedre salgstal end forventet

CEO Gil Oron lagde ud med at fortælle, at Landa Printing efterhånden har investeret over en milliard Euro i udviklingen af teknologien. De har indtil videre satset på udbredelse af teknologien i Europa, Mellemøsten og USA. Som følge deraf har de opsat produktionsfaciliteter til fremstilling af forbrugsvarer (primært trykfarve) på tre forskellige lokaliteter, nemlig i Israel, Holland og i USA.

Mit personlige gæt var, at de nok havde op mod 20 maskiner ude i markedet. Det ville være lidt flere end dem jeg havde hørt om. Men hold på hat og briller. Ifølge Gil Oron har de til dato solgt 55 maskiner og halvdelen er alene solgt det sidste år! Det tyder på, at Landa er ved at få fat i markedet.

Han fortalte også, at de, i de kommende år, med konsolideringen i USA, Europa og Mellemøsten, vil begynde at udbrede deres engagement til de øvrige verdensdele.

Hastigheden øges markant

På Drupa 2024 lancerer Landa Printing to nye maskiner. Der er tale om en opgradering af de eksisterende S10 og S10P, som kommer til at hedde henholdsvis S11 og S11P. De henvender sig til de samme segmenter. Den store forskel er, at hastigheden er forøget med over 70%! 11.200 ark i timen. De er dog endnu ikke oppe på de 13.000 ark i timen de lovede i starten. På spørgsmålet om, hvorfor det går så langsomt at komme op på de hastigheder de annoncerede i 2012, svarer Benny Landa, at udvikling tager tid, og at de har været mest optaget af, at nå den højeste tænkelige kvalitet på så bredt et mediegrundlag som muligt, og så udvikle på hastigheden efterfølgende.

Udover den øgede hastighed har Landa også arbejdet med at bruge AI (kunstig intelligens). På samme måde, som man fx kender det fra Heidelberg, indsamler de løbende data fra de producerende maskiner og får på den måde dannet sig et datagrundlag, som kan medvirke til at træffe operatøruafhængige beslutninger, som bidrager til øget produktivitet, mindre nedetid, mindre energi- eller råvareforbrug osv. Der var ingen yderligere detaljer.

De har i dag en produktionskapacitet på 100 maskiner om året og forventer at kunne opskalere yderligere i de kommende år.

Ny løsning til fleksible emballager

Fleksibiliteten til at kunne trykke på de fleste materialer inklusive plastik gør også, at Landa kigger mod vækstmarkedet for fleksible emballager som trykkes i rotation (web). Derfor annoncerer Landa allerede nu, at de senest på Drupa 2028 vil lancere W11, som er en rotationsprinter. De er lidt uklart, om der allerede på Drupa 2024 vil være en eller anden form for prototype eller beskrivelse af W11 på standen. Men de plejer at være gode til at tænde for nysgerrighedens ild, så mon ikke …?

Læs videre

HP vil fortsætte med at drive udviklingen

Nøgleordene for HP på Drupa-messen er automation, integration og bæredygtighed som vil de adressere med tre teknologier.
drupa24_hp

Huuray for en printer

Den danske virksomhed, Huuray, investerede i sommeren 2023 i en ny printer for at udvide sit udbud af personaliserede gavekort.
Huuray-PR-Billeder

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoire på Drupa

Sammen med en stor del af Fujifilms omfattende repertoire, vil et par nye B2-printere være udstillet på Fujifilms stand på Drupa.
drupa24_fujifilm

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lancerer ny storformatprinter til de professionelle foto-, kunst- og plakatmarkeder.
Epson_P20500Series

De seneste nyheder

Sign Service og College360 gør eleverne klar til Skills

For tredje år i træk er skilteteknikerne med til DM i Skills som konkurrencefag.
skills_05

– Vi må stå sammen om skiltetekniker-uddannelsen

Fredag den 12. april var der generalforsamling i Skilt- og Print Branchen, hvor der var stor fokus på at fastholde og udvikle skiltetekniker-uddannelsen.
claus-tvangso

HP vil fortsætte med at drive udviklingen

Nøgleordene for HP på Drupa-messen er automation, integration og bæredygtighed som vil de adressere med tre teknologier.
drupa24_hp

Huuray for en printer

Den danske virksomhed, Huuray, investerede i sommeren 2023 i en ny printer for at udvide sit udbud af personaliserede gavekort.
Huuray-PR-Billeder