Ricoh går nye veje i jagten på emballagesegmentet

PUBLICERET: 14 May 2023
OPDATERET: 14 May
Philippe Wolff fra Ricoh viser hvor lille termoprinteren er, hvilket også betyder, at den kan integreres i de fleste påfyldningsmaskiner. Foto: Søren Winsløw.

Lidt overraskende havde Ricoh, som i denne sammenhæng er mest kendt for deres high-end toner- og inkjet-baserede printteknologier, valgt at udstille to helt nye produkter på Interpack-messen.

Philippe Wolff, som er ansvarlig for bæredygtige forretningsløsninger hos Ricoh, fortalte begejstret om deres nye On Demand Direct Packaging Printing-løsning, som giver mulighed for at printe direkte på emballagen i samme process som emballagen fyldes.

Det er en termoprinter-løsning, hvor printhovedet kan monteres i en påfyldningslinje og hvor printet kan individualiseres til hver enkelt pakke. At det er termoprint betyder, at der ikke er noget farvebånd eller farvekassetter at holde styr på. Ikke noget der skal skiftes og derved potentielt stoppe den kritiske fødevareproduktion.

Seven-Eleven i Japan har allerede taget Ricohs printteknologi på deres salatbakker. Logoet samt den semi-transparente hvide er fortrykt på et trykkeri. Den sorte termovarmes på under påfyldningen og kan varieres fra bakke til bakke. Foto: Pressefoto.
Egenudviklet termofarve

Teknologien er tænkt anvendt på ferskvarer pakket i transparente folier, hvor man skal kunne se indholdet (pålæg, ost, kød og frugt). Folien påtrykkes ofte et varemærkenavn/logo samt staffagefarver før påfyldningsprocessen. I den forbindelse påtrykkes Ricohs egenudviklede semi-transparent hvide farve. Det er denne farve, som aktiveres af termohovedet i påfyldningsmaskinen.

Ifølge Philippe Wolff vil teknologien eliminere behovet for etiketter i den typefødevarelinjer, hvilket vil sænke de samlede omkostninger. Derudover hævder han, at printkvaliteten øges på bl.a. stregkoder, da opløsningen er høj og kontrasten stor.

Det er en monokrom teknologi og den kan altså kun printe sort, men da den netop sigter på information, sporbarhed samt enkle logoer og pictogrammer, ser Philippe Wolff ikke nogen udfordring i dette.

Seven-Eleven tager teknologien i anvendelse

Philippe Wolff fortæller, at SevenEleven i Japan bruger denne teknologi til deres forskellige salater, med information såsom ingredienser trykt direkte på salatpakkerne. Normalt angiver en papiretiket fastgjort til bunden af pakken, hvilke ingredienser der indgår.

Ricohs teknologi eliminerer sådanne papiretiketter, hvilket bidrager til en reduktion af miljøbelastningen, siger Philippe Wolff. Desuden forbedres synligheden af fødevarematerialer og allergeninformation meget ved at flytte nødvendig information fra bunden til toppen. I fremstillingsprocessen eliminerer det desuden påsætning af papiretiketter og udskiftning af fx farvebånd, hvilket forbedrer produktiviteten på en lang række områder i detail- og distributionsindustrien.

Ricohs egenudviklede foliebakkemateriale PLAIR kommer i ruller, og kan nemt termoformes til bakker til fx præ-fabrikerede måltider. Foto: Søren Winsløw
Nyt foliebakkemateriale

At Ricoh er en koncern med mange kompetencer, ses også af, at de har udviklet et nyt PLA-materiale til fødevareindustrien. PLA er en bioplast, der kan fremstilles uden brug af olie og på basis af fx majsstivelse, hvilket gør den biologisk nedbrydelig (ifølge bl.a. Ricoh og Wikipedia).

Ricohs nye produkt – PLAIR – er et opskummet PLA, der er særlig velegnet til ferske fødevarer. Det er et letvægtsmateriale, hvor navnet er sammensat af PLA og AIR (luft) for at indikere, at det er en luftfyldt PLA. I forhold til lignende produkter (fx Styrofoam og HIPS) har PLAIR en stærkere varmeisolering, kan anvendes i microovn, er biologisk nedbrydelig, har en god stivhed og er særdeles nemt at termoforme, siger Philippe Wolff.

Læs videre

Canon hæver barren inden for storformatprint

Med tre nyheder viser Canon deres fleksibilitet inden for storformatprint på FESPA-messen.
Canon_dk_01

Ricoh står på DTF-toget

Til manges overraskelse har Ricoh valgt 100% fokus på tekstiltryk på FESPA-messen, hvor de præsenterer to helt nye produkter.
Ricoh_01

Hurtig udskrivning med ny DTG-printer

Den er op til 25 procent hurtigere, er udstyret med en helt ny farve og har en markant bedre opløsning end sin forgænger.
Epson-Fespa_01

Glitrende akrylplader af genbrugt materiale

Green Cast Galaxy er et nyt udvalg af støbte akrylplader fremstillet med 100% genanvendt akryl, der kombinerer PMMA´s egenskaber med en særlig glittereffekt.
green_cast_01

De seneste nyheder

Simon Manley vinder World Wrap Masters

På FESPA-messen blev der over to dage kæmpet hårdt og I de sidste timer inden FESPA-messen lukkede gav han sit yderste og gik helt til tops.
wwm_01

Nize Equipment sætter fokus på kundeoplevelsen

Med oprettelsen af en helt ny stilling, har Nize Equipment sat det skarpe lys på on-boarding af især nye kunder.
nize_fespa_01

Canon hæver barren inden for storformatprint

Med tre nyheder viser Canon deres fleksibilitet inden for storformatprint på FESPA-messen.
Canon_dk_01

Ricoh står på DTF-toget

Til manges overraskelse har Ricoh valgt 100% fokus på tekstiltryk på FESPA-messen, hvor de præsenterer to helt nye produkter.
Ricoh_01