Nyhed fra Automatica i München: Yaskawa HC30 Cobot med 30 kg løfteevne

Yaskawa HC30 30 kg cobot på Automatica i München

Den afgørende forskel mellem industrirobotter og cobotter er, at cobotter ikke behøver nogen sikkerhedshegn eller sikkerhedsscannere, fordi deres bevægelsesmoment af griber og nyttelast ved en fysisk kontakt med en person inde i cobottens bevægelsesområde er så lille – eller at opbremsningen sker så hurtigt – at kontakten ikke skader personen. Dette forudsætter naturligvis også, at gribere og det emne som flyttes også er ”cobot-venligt”, så hvis man sætter en skarp slagtekniv ind som værktøj, bliver cobotten ikke sikkerhedsgodkendt uden indhegning.

Den første Universal Robots UR-5 – 5 kg – cobot blev introduceret i 2009, og selv om markedet for små cobotter er vokset dramatisk over årene, har markedet parallelt løbende efterspurgt cobotter med større løfteevne.

Efter især de japanske fabrikanter – Fanuc og Yaskawa – har introduceret deres cobotter er løfteevnen blevet forøget ganske betydeligt, og konkurrencen om de kraftigste coboter er nu i gang. For nogle uger siden skrev Sign, Print & Pack, at Fanuc netop har introduceret en 25 kg cobot, og nu kommer Yaskawa på Automatica i München med deres HC30 cobot med 30 kg løfteevne. Rækkevidden er på 1,7 meter, så det er nogle pænt store cobotter vi nu taler om.

Cobotterne fra både Fanuc og Yaskawa er faktisk ”hybrid-cobotter” fordi, hvis deres arbejdsområde sikres med en scanner kan de fungere som normale industrirobotter med langt hurtigere cyklustider og dermed langt større produktivitet. På den måde kan man faktisk få det bedste fra både industrirobot- og cobot-verdenen, fordi hvis en person ikke er inde i arbejdsområdet kan robotten køre lynhurtigt i robot-mode, mens den automatisk skifter til det langsommere cobot-mode med personen i arbejdsområdet.

Sign, Print & Pack kan så også lige henvise til artiklen (27/05) om Veo Robotics, som har et nyt vision system, som kan gøre alle industrirobotter til cobotter. Der sker løbende en voldsom udvikling i robotverdenen.

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.