Helle Abild designer tekstiler til hele verden – og printer på en Epson

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 29 October 2018
OPDATERET: 29 October

Jeg stødte på BUGIstudio på nettet, faldt for en af deres tasker, og fandt så ud af, at den blev printet af designeren selv, hjemme i hendes store værksted på Frederiksberg. Det var så spændende, at jeg lavede en aftale med Helle Abild om et besøg. Men det kunne først blive efter efterårsferien, for der var Helle Abild inviteret til en stor konference i Japan om tekstilprint – Japan Digital Design Conference, hvor hun skulle holde et oplæg.

En digital ”nørd”

Så da jeg besøger Helle Abild, er hun netop hjemkommet fra Japan og har stadig lidt jetlag, men at hun er en dedikeret tekstildesigner, der arbejder specielt med design til print, fornemmes tydeligt. Helle Abild er nok lidt af en ”nørd”, når det gælder digitalt tekstildesign.

Da Helle Abild blev uddannet fra Designskolen var det en uddannelse helt uden brug af computere. Men allerede dengang så Helle Abild nogle muligheder, som hun måtte lære mere om. Derfor søgte hun et designjob i New York, og flyttede til USA. Det blev til ni år i USA, og det blev til designopgaver for store internationale virksomheder som fx Walt Disney, Coca Cola og Esprit. Og på det mere hjemlige marked har Helle Abild designet flere lampeskærme for Le Klint.

Udnytter de digitale muligheder i designet

Helle Abild har i oktober måned været taler ved Japan Digital Design Conference, hvor dette billede er taget

Det blev også i løbet af de ni år i USA, Helle Abild fandt vejen ind til, hvordan computere og digitale programmer kunne anvendes til tekstildesign.

– Det er blevet meget lettere at designe med computere og printere sammenlignet med dengang vi benyttede ”hånddesign” og serigrafi. Nu er det let at designe noget på computeren, men det er betyder ikke, at det altid bliver et godt design, man skal lære at designe digitalt. Det er ikke altid ”special effects” er det rigtige, og dårligt design bliver ikke bedre, bare fordi du tilføjer lidt ”støj”, fortæller Helle Abild. Selv elsker hun at arbejde med sit CAD software, som giver så stor frihed, og der eksperimenteres meget med nye features for at se, hvordan de kan anvendes.

Det er kendetegnende for Helle Abild, at hun prøver at udnytte, at digital tekstilprint kan noget andet end traditionelle tekstile trykmetoder. Blandt andet fordi man digitalt ikke er begrænset af, hvor mange farver man bruger.

Evnen til at udnytte de digitale muligheder er hun blevet kendt for internationalt. Og har netop fået til opgave at udarbejde et design, der på en stor udstilling ITMA 2019(international textile machinery)i Barcelona skal printes “live” på en stor produktionsprinter. Det er en opgave Helle Abild har fået, fordi hun er en af de få, der forstår at designe til tekstilprint.

Det er Epson-udstyr, der står i værkstedet

Helle Abild ved to ældre Epson-printere

Da Helle Abild kom til USA var det Canon-printere, der var på markedet, når det gjaldt tekstilprint, så de første erfaringer blev gjort med Canon-udstyr. Men da Helle Abild skulle indrette sit eget værksted i kælderen under deres hus på Frederiksberg blev markedet undersøgt grundigt for muligheder. Valget faldt på en sublimationsprinter fra Epson, og så er det fortsat med investeringer i Epson-udstyr. Den sidste tilføjelse er en SureColor F2000. Printeren er købt hos Rasmus Josephsen fra Grafion, der blandt andet forhandler Epson-udstyr, og Helle Abild understreger, at hun sætter pris på dengode dialog og service, hun altid har fået.

Printede puder fra BUGIstudio

Det er Epsons første direct-to-garment printer, udviklet specielt til print af T-shirts. Typisk for Helle Abild, så har hun set nogle muligheder i printeren, men for at gennemføre dem, har det fx været nødvendigt at hun fik designet nogle plader til en af de opgaver, hun producerer. Det er runde puder, hvor betrækkene leveres færdige og for at printe mest optimalt på disse runde betræk, monteres de på den specialfremstillede runde plade, forsynes med nogle lodder, så stoffet er trukket ud og ligger plant.

– Jeg får maksimalt ud af printeren, som også kan bruges til andre opgaver, fx printer jeg også en del T-shirts, lyder kommentaren fra Helle Abild, der fortsætter – Når man arbejder med små kollektioner, som jeg gør, er det fantastisk at arbejde med digitalt udstyr. Bare det at jeg kan printe direkte fra Illustrator på computeren, er en stor fordel, for min produktion.

Den taske, jeg faldt for, da jeg surfede lidt rundt på nettet

Helle Abild har som nævnt sin egen webshop BUGIstudio, hvor produkterne printes næsten på bestilling. Derudover printes der også til Helle Abilds butik, som hun har i fællesskab med andre kunsthåndværkere i Fields på Amager.

Kurser i digitalt tekstilprint og kombineret kreativitet og mad

Kurser i kunsten at designe digitalt til tekstilprint afholdes i både Danmark og i udlandet, og Helle Abild har også et specielt julekursus, hvor hun kombinerer madlavning og kreativitet.

Læs videre

Flest ville læse om Scandinavian Print Group

Årets julekonkurrence gik ud på at gætte den mest læste historie på Sign Print & Pack i 2024.
årets mest læste 2024

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

De seneste nyheder

Inline efterbehandling blev redningen for GrafiPro

GrafiPro er en lille virksomhed med en pudsig historie og en fantastisk beliggenhed – og så går det faktisk rigtig godt. Blandt andet på grund af nogle gode investeringer.
grafipro_01

Syv nye varemærker tilgængelige for tekstiltryk

L-Shop-Team udvider med kendte produktlinjer fra anerkendte producenter samt nye produkter.
L-shop

Kodak viser verdens hurtigste inkjet-presse

For første gang i Europa vil Kodak vise verdens hurtigste rullebaserede 4-farve inkjet-presse.
kodak-prosper-7000-turbo

Bording køber Knud Erik Larsen ud af KLS

Efter 52 travle år går Knud Erik Larsen på pension. Pr. 1. september indtrådte Janni Toft Nielsen som adm. direktør og ved årskiftet overdrog Knud Erik Larsen sin ejerandel til Bording.
janni toft-Knud erik larsen