Media-Tryck oplevede stor forskel, da de skiftede til ny Riso-løsning

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 25 October 2017
OPDATERET: 25 October

– Vi var på jagt efter en prøvetryksmaskine til vores Océ-rotation, som vi bruger til tryk af bøger til universitetet, fortæller produktionschef Johan Albertén. – Du kan ikke starte en 30 meter lang rotation for bare at køre ét eksemplar.

Riso GD9630 har fire farver + en ekstra grå.

På Sign & Print Scandinavia i Stockholm i foråret så Media-Tryck Risos nye GD9630-løsning. Den er udstyret med en ekstra grå farvekanal, som giver en betydelig bedre farve i teksten og meget mere dybde i farvebillederne.

– Vi har tidligere haft Riso og var lidt skeptiske over for kvaliteten. Driftsikkerheden var der derimod ingen skepsis overfor, men vi brugte blot vores Riso til helt enkle job. På messen i Stockholm kunne vi konstatere, at Riso var den eneste maskine, som kunne tilgodese vores behov. At kunne køre prøvetryk på Scandia 2000 bogpapir og producere et prøvetryk, som var meget tæt på resultatet i vores store Océ bogløsning, fortæller Johan Lindelöf.

Det er Johan Lindelöf, der har lavet farveprofilerne til de forskellige maskiner hos Media-Tryck.Han lægger stor energi i det arbejde og er også lykkedes med at få Riso ind i den farvekalibrering, som de laver med CGS Oris.

– En forudsætning var, at vi skaffede den Fiery-rip, som nu også kan betilles til Riso. Den er nødvendig, hvis du vil fremstille kompliceret grafisk produktion, som fx avancerede farvekurver og profiltryk. Men fordi vi kunne fremstille en fungerende farveprofil, så har vi også fået store og små maskiner til at producere meget ens.

Ensartet kvalitet fra start til slut

Eksempel på prøvetryk fra Riso ved siden af et Océ-tryk.

Det er ikke noget problem at køre 300 g papir i Riso til prøvetryk af omslag. Det er også muligt at lægge lidt ekstra farve på i Riso. Og maskinen er farvestabil.

– De største oplag, vi har kørt, har været omkring 2.000 eksemplarer. Og det har ikke været muligt at se forskel på første og sidste trykark. Når man skifter papirformat sker det ofte, at der ses mærker, når der skiftes til et bredere format. Men i Riso trykker man blot på en knap for automatisk rengøring og så er valserne klar til det nye papir. En meget smidig løsning.

Ønskes: Forbehandlet papir
Media-Tryck producerer næsten kun på ubestrøget naturpapir, Skandia 2000 fra Lessebo i Sverige. Når de trykker med blæk, vil de gerne have et forbehandlet papir, så blækket lægger sig oven på papiret og ikke begynder at suges ned i papirfibrene. Når papiret suger blæk, bliver resultatet et uskarpt. Er papiret til gengæld forbehandlet bliver både tekst og billeder skarpe. Samtidig mindskes forbruget af blæk. Og blæk til inkjetmaskiner er generelt dyrt, så det betyder meget at kunne nedsætte omkostningen.

– Desværre kan vi kun få rotationspapir, der er forbehandlet til blækprint fra Lessebo. De tilbyder ikke noget tilsvarende i ark, fortæller Johan Albertén.

– Somme tider har vi en del utrykte ark, som er blevet skåret i rullemaskinen i forbindelse med et jobskifte. Hvis vi bruger dem i Riso-maskinen, får vi et endnu bedre trykresultat, så vi håber, at det snart bliver muligt at købe forbehandlet papir i ark. Men vi kan alligevel bruge Riso til at komplettere et rulletrykt oplag, hvor der pludselig i efterbehandlingen mangler nogle eksemplarer – uden at der ses nogen forskel.

Denne artikel er skrevet af Peter Ollén i det svenske Sign-Print-magasin

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01

Addbrand overtager ICE Kuvert

Addbrand køber ICE Kuverts aktiver med virkning fra 1. august 2024. Dette skridt markerer også et generationsskifte, hvor Nanna Enemark ansættes hos Addbrand i København for at fortsætte med at servicere kunderne
ICE-Addbrand