Test: Ricoh Pro C5200S – a Jack-of-all-Trades?

PUBLICERET: 17 May 2017
OPDATERET: 17 May

Alsidighed er nøgleordet når product- & business manager Jan Brændholt skal beskrive Ricohs nye Pro C5200S, som afløser den meget populære Pro C5100S. Pro C5100S er den formentlig mest solgte Ricoh-printer overhovedet. Af dem solgte Ricoh ca. en om ugen i de to og et halvt år den var på markedet i Danmark.

Alsidigheden kommer til udtryk ved, at maskinen passer ind i en lang række forskellige segmenter. Jan Brændholt nævner, at den kan anvendes som proof-printer på bureauer, som entry-level maskine for nystartede virksomheder, der endnu ikke kender deres volumen, som back-up maskine hos grafiske virksomheder med større produktionsmaskiner og som in-house-trykkeri for service- og industrivirksomheder med begrænset volumenbehov.

Det, der gør den så alsidig, er at den har arvet en del central teknologi fra de større produktionsmaskiner. Det betyder, at den kan producere samme kvalitet som de større produktionsmaskiner og stort set på de samme medier. Den har også fået udvidet repertoiret hvad angår efterbehandling, så der nu kan kobles flere efterbehandlingsløsninger på. Sammen med størrelsen og den forholdsvis beskedne investering gør det C5200S til et spændende alternativ i flere markeder.

Print til kant, bedre registrering og bannerformater
Blandt de nye faciliteter, der er hentet fra de større produktionsmaskiner, er muligheden for at printe til kant. Der kan printes helt ud til kanten i både top, bund og bagkant. Den toner, der uundgåeligt vil blive printet ud over papirkanten, bliver automatisk fjernet fra tromlen og transferbæltet af en speciel cleaner unit, så der ikke dannes streger eller mærker på de efterfølgende ark. Den kan ikke printe i forkanten af papiret, da det er her griberen holder fast. Har man brug for dette, skal dokumentet forkants-trimmes, hvilket fx kan ske i en af de Bookletmaker-løsninger, som kan kobles på.

De udvidede formatmuligheder gør, at man fx kan fremstille 3- og 4-fløjede brochurer på Ricoh Pro C5200S.

Også registreringsteknologien er hentet fra de større maskiner, hvor optiske sensorer fortæller om papirets placering under indføringen og et specielt registreringshjul drejer papiret på plads, hvis det ikke er fuldstændigt i vinkel. Det bidrager til at såvel for- og bagsideregistrering, som pasning i falske opslag skulle blive bedre.

Det er nu også muligt at printe bannere i helt op til 1260 mm i længden. Udover bannere i forskellige længder giver det mulighed for at fx at printe 3- og 4-fløjede brochurer. Dog fungerer bannerprint kun i simplex-mode, hvilket betyder at man skal printe for- og bagside ad to gange, hvis man fx vil lave de omtalte 3-fløjede brochurer.

Stor mediefleksibilitet
Ricoh Pro C5200S har stor mediefleksibilitet, hvilket betyder, at den kan printe på mange forskellige papirstørrelser og -typer. Allerede med C5100S blev fikseringstemperaturen sænket fra 200 til 120 grader. Det åbner mulighed for at printe på langt flere forskellige medier, både meget tynde og også syntetiske medier. En lidt blødere gummidug samt et fif med at skifte mellem jævn- og vekselstrøm sikrer, at toneren når helt ned i fordybningerne ved print på strukturerede medier.

Mediefleksibiliteten kommer også til udtryk ved, at Ricoh har oprettet et mediebibliotek med langt over 1.000 testede og godkendte papirmedier, hvoraf de 200 mest anvendte findes tilgængelige i controlleren. Har man brug for nogle af de andre, kan de rekvireres hos Ricoh. Vil man selv lave sine papirprofiler har Ricoh udviklet en papirtester (Media Identification Unit– MIU), hvor man bare stikker papiret ind og så får man en liste over de papirtyper der ligner mest, og muligheden for at vælge dem som udgangspunkt for et nyt setup. En papirprofil består af op mod 100 parametre, så det er praktisk, hvis man kan få det meste af arbejdet foræret. MIU’en er dog et tilkøb.

Professionel efterbehandling til light production-segmentet
Ricoh har, lidt usædvanlig for en såkaldt light-production maskine, valgt at tilbyde forskellige professionelle efterbehandlingsløsninger. Det skulle gøre den særlig interessant i in-house segmentet, hvor en høj færdiggørelsesgrad er attraktiv. Det er løsninger som Plockmatics Booklet Maker med fx squarefold og ryghæftning af tryksager på helt op til 200 sider (50 ark), og det er GBCs StreamPunch Ultra MP hullemaskine, der med mange forskellige hullefunktioner blandt andet tilbyder dobbelt hulning af tværformatark, så man fx kan halvere klik-afgiften på visse produktioner.

Ricohs koncept med operatørudskiftelige dele gør, at operatøren selv kan rette eventuelle maskinfejl på under 10 minutter. Delene er let tilgængelige, da de alle er placeret i en og samme skuffe, her demonstreret af presales konsulent Lars Gadegaard.

”Oppetid” i fokus
Vedligeholdelsen bliver stadigt enklere. Det gælder også Ricoh Pro C5200S, som har en række automatiske kalibreringsrutiner, der iværksættes fx når den har været på standby-niveau. Ved at automatisere dem og lade dem foregå i forbindelse med igangsætninger, opleves de ikke så forstyrrende for brugeren.

Ricoh har også udviklet deres eget koncept, ORU, som står for Operator Replacement Unit. Hvis man tilkøber ORU-kittet får man en halv dags undervisning og sit eget lager af operatør udskiftelige reservedele. Herefter kan stop forårsaget af fejl på maskindele afhjælpes på mindre end 10 minutter, og behøver ikke at afvente en servicetekniker. Ricohs servicetekniker kommer dog alligevel forbi på et aftalt tidspunkt for dels at tjekke hvad fejlen skyldtes, dels for at udskifte eller reparere den udskiftede reservedel. Dette koncept skulle forhindre længere perioder uden produktion.

Selve testen:
Testen er baseret på et af en 20-siders brochure med teknisk udfordrende billeder udlånt af fotograf Anders Espersen, samt en række testelementer. Testelementerne indeholder linjepar, forskellige skriftstørrelser, test af pasning mellem farverne, forløb og dækflader, farvet tekst på farvede dækflader og falske opslag til test af pasningen på tværs af arkene. Derudover tester vi for- og bagsidepasning på et separat A3-ark og måler hastighed og ensartethed på 250 printede ark.

Opløsning og detaljer

400 lpi står flot både vandret og lodret, så opløsningen er på højde med de bedste vi hidtil har set. Det samme gælder gengivelsen af 3 punkt skift i både positiv og negativ. Detaljer i billederne er ligeledes sammenlignelig med tilsvarende maskiner.

Billeder og farveforløb
Når jeg sammenligner forskellige maskiner er virkeligheden, at de ofte er meget ens i billedkvaliteten. Det samme giver leverandørerne også selv udtryk for. Men når det er sagt, så finder jeg anledning til at fremhæve kvaliteten i dette testprint. Det skyldes muligvis Ricohs anvendelse af et såkaldt linjeraster, men når jeg lægger billeder fra de forskellige maskiner op, så står Ricos billeder en anelse mere roligt. Det ses fx i vanskelige hudnuancer og især testens sort-hvid billede, hvor baggrunden ofte er lidt nistret. Det er ikke tilfældet med Ricohs print. Et stort cadeau herfra. Det er virkelig flot.

Farveregister, falske opslag og for- og bagsidepasning
Registreringen mellem farverne er meget fin. Det falske opslag er ikke perfekt. Øverst på siden er pasningen næsten perfekt, men i bunden af siden er der en forskydning på op mod et par tiendedele millimeter. Det ene ark må have udvidet eller skrumpet sig mere end det andet.
For- og bagsidepasningen ville være tæt på perfekt, hvis det ikke var fordi papiret tilter en lille smule. Hvor for- og bagside passer perfekt i forsidens øverste venstre hjørne, så er det som om at de andre hjørner er drejet mellem en halv og trekvart millimeter i forhold til dette fikspunkt.

Hastighed og ensartethed
Det tog 3 minutter og 50 sekunder at printe 250 A4 ark i 4-farve. Det svare præcis til de 65 ark i minuttet som specifikationerne tilsiger for Pro C5200S. Pro C5210S kan printe 80 ark i minuttet, hvilket vi dog ikke har testet.

Stabiliteten blev målt på en Pantone Warm Gray (sammensat af fire farver) ved at vi målte hvert 25 ark. Det gennemsnitlige udsving er på 0,75 Delta E og den maksimale afvigelse så beskeden som 1,46 Delta E. Her er umiddelbart tale om en stabilitet helt på niveau med de større produktionsmaskiner.

Konklusion
Man må sige, at det er lykkedes Ricoh at presse den velkendte høje kvalitet fra deres produktionsmaskiner ned en light-production model. Der er omtrent intet at udsætte på billed- og farvekvaliteten, der når det gælder glidende overgange og jævne sammensatte farveflader er forbavsende kapabel. Skulle man pege på et forbedringspotentiale ligger der måske lidt i for- og bagsideregistreringen ligesom de falske opslag mangler lidt i at være perfekte.
Hastigheden er præcis som lovet, hvilket er forfriskende og ensartetheden over 250 testark upåklagelig.
Det er en meget fleksibel maskine der, ifølge Ricoh, kan finde sin plads hos mange segmenter men som nok mest er henvendt til in-house segmentet. Med fokus på høj kvalitet, et bredt mediekatalog, mange efterbehandlingsmuligheder og høj ”oppetid” vil den være et godt valg til mange mindre in-house produktioner.
I overskriften beskriver vi den som en Jack-of-all-Trades. En alsidig maskine til dem, der har brug for lidt af det hele uden skulle være ekspert i noget bestemt. Sådan en maskine er Ricoh Pro C5200S.

3 punkt positiv.
3 punkt negativ skrift.
400 lpi.
Pasning mellem farverne cyan og magenta.
Linjerasteret der muligvis medvirker til den meget rolige gengivelse af sort-hvid billedet.
pasning i falsk opslag – top.
Pasning i falsk opslag – bund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekniske specifikationer:

Leverandør Ricoh
Model Pro C5200S
Laser VCSEL 40-beam
Toner PxP EQ-toner
Opløsning 1.200 x 4.800 dpi
Mediestørrelse

 

Fra A6 til SRA3

Bannerformat op til 1260 mm i længden

Medietyper Alle almindelige papirtyper på mellem 52-360 gram, samt på syntetisk papir og papir med kraftig struktur.
Farver CMYK
Max. hastighed (C5200S og C5210S) 65/80 A4 i minuttet (simplex)

Læs videre

Test af digitale folieringssystemer

I mange år har foliering været forbeholdt dyrere tryksager og oftest også i større serier, da startomkostninger typisk har været forholdsvis høje. Sådan er det ikke mere.
test_topfoto

Printertest: Rolands hidtil mest fleksible printer

VersaUV LEJ-640S-B150 er en hybridprinter som kan håndtere både rullematerialer og rigide materialer og derfor velegnet til virksomheder med blandede produktioner.
Roland_01b_web

Test af Canons UV-Gel printer: Océ Colorado 1640

Canon_Colorado_02_web

Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer

valuejet_1638UH_01_web

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01