Inhouse printing er ikke noget nyt fænomen hos Djøf, de har i hen ved 30 år haft internt trykkeri. Souschef Søren A. Sørensen har været med det meste af vejen og fortæller, at det kun er seks år siden de skilte sig af med de sidste offsetpresser. Herfra har al intern produktion været digital. I 2015 besluttede de at forny maskinparken, og i den forbindelse blev grafiker og ansvarlig for Djøfs visuelle identitet, Susanne Hansen, inddraget. Det blev en lang og lærerig rejse for dem begge.
De har op mod et par hundrede interne trykopgaver om måneden i oplag fra 50 til 2.000. Større oplag vil typisk blive trykt eksternt, da det er billigere og ikke blokerer for de mange små opgaver, der løbende produceres, fortæller Søren A. Sørensen. 80% af leverancerne er fra dag til dag og er alt muligt fra postkort til brochurer.
Ønske om større ensartethed og enkelhed
Det var ønsket om en større ensartethed og en mere professionel færdiggørelse, der var hjørnestenen i deres søgen efter ny digital printer og efterbehandler. Susanne Hansen fortæller:
– Tidligere har vi haft store udfordringer med kvaliteten i fuldtoner og forløb, så her har vi været helt i dybden hos alle potentielle kandidater.
– Men udover kvaliteten har det også været afgørende, at maskinen er helt enkel at betjene, for vi er ikke kun et trykkeri, men en driftsorganisation som udover trykning varetage alt vedrørende driften af huset lige fra indkøb af kontormaterialer til snerydning, tilføjer Søren A. Sørensen.
Bookletmaker gjorde udslaget
Valget faldt på Konica Minoltas bizhub PRO C1070 med Konicas egenudviklede bookletmaker SD-513. Og det var især bookletmakeren, der gjorde udslaget.
– Den kan lave squarefold som løfter kvalitetsniveauet for de lidt tykkere hæfter betragteligt. Den kan skære på tre sider, så vi kan trykke til kant, hvilket efter min mening også giver et mere professionelt udtryk og så, som en lille men væsentlig detalje, laver den bukkestreger før den falser. Det gør at farven ikke krakelerer i ryggen og får det hele til at se betydeligt bedre ud, siger Susanne Hansen.
Kvaliteten af printet viste sig at være marginalt forskelligt mellem de enkelte leverandører. – Nogen var lidt bedre til det ene, andre lidt bedre til noget andet, men uanset hvad, lå Konica Minolta hele tiden i top, siger Søren A. Sørensen.
Det kom til at betyde mere for dem, hvordan de blev mødt af leverandøren. Hvor gode var de til at forstå deres ønsker og behov, at informere om dette og ikke alt muligt andet.
– Det kan hurtigt drukne i alt mulig teknisk plidder-pladder, men hos Konica Minolta var vi ret hurtigt på bølgelængde, og følte at de ønskede at imødekomme de udfordringer og bekymringer vi kom med, tilføjer Susanne Hansen.
Kommer til at overgå målene
Maskinerne blev installeret i foråret 2016, og det skete uden at pille det gamle udstyr ned først. Det gav, ifølge Søren A. Sørensen, en vis tryghed i overgangen. Der har dog ingen grund været til utryghed. Maskinen har kørt upåklageligt og Søren A. Sørensen er sikker på, at de når betydeligt over det forventede mål om produktion af en halv million tryksager om året.
Med købet af bookletmakeren har de desuden reduceret mængden af manuel efterbehandling betragteligt. De har også valgt at køre med en fast papirserie, som reducerer antallet af indstillinger og dermed medvirker til at opnå den større ensartethed, som de søger. Dertil kommer, at Susanne Hansens involvering i projektet ikke bare har haft betydning for valget, men også har styrket hendes egen indsigt, så hun fremadrettet har bedre mulighed for at tilrettelægge opgaverne, så de er bedst muligt egnet til produktion på printeren.
– Det har været en lang proces, hvor vi har brugt mange ressourcer på at finde den rigtige løsning, og det er vi sikre på, at vi har, siger Søren A. Sørensen, og tilføjer: – vi har jævnlige statusmøder med Konica Minolta, og vi føler os virkelig godt behandlet. Vi kan stille og roligt udvikle os, og tage nye ting til os hele tiden.
Om Djøf
Djøf er den faglige organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. De repræsenterer over 90.000 medlemmer, der arbejder i det private og det offentlige i Danmark og udlandet.
> Læs om Konica Minoltas løsning hos Bolsjekonen her
> Læs om partiel UV-lakering og etikettryk fra Konica Minolta her