3Dprint. Det er størrelsen, der gør forskellen

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 2 February 2016
OPDATERET: 2 February

Nogle unge studerende blev opfordret til at udvikle og bygge en stor 3Dprinter på Aarhus Universitet. To af de maskininginiørstuderende, der deltog i projektet er Slyvester Szöllösi og Troels Askholm.

Slyvester Szöllösi (tv) og Troels Askholm (th) står i dag bag Ragnar Prototyping. Jeppe Ibsen (im) var med i starten af firmaets historie.
Slyvester Szöllösi (tv) og Troels Askholm (th) står i dag bag Ragnar Prototyping. Jeppe Ibsen (im) var med i starten af firmaets historie.

De blev begge så fanget af projektet og 3Dprint, at de besluttede at starte deres egen virksomhed. Den skulle sælge store 3Dprintere. Det er senere justeret til, at de vil sælge det print, der kommer ud af maskinen.

Europas største 3D printer
Da de skulle udvikle og bygge deres egen 3Dprinter blev den endnu større end den første, som de udviklede til Aarhus Universitet. Men de to maskiningeniører brænder virkelig for at gøre det umulige muligt, og deres arbejde på universitet med 3D har gjort det muligt for dem at løfte den teknisk krævende opgave, det har været at udvikle den særlige FDM process, der er nødvendig for projektet.

Der arbejdes med 3D printeren
Der arbejdes med 3D printeren

Den nye printer, de har udviklet til eget brug, er virkelig large-scale teknologi. Printeren kan producere i en byggevolumen på 1,5 kubikmeter – 100 x 150 x 100 cm. Det er specielt udviklede plastdyser, der kan producere et højt masseflow, hvilket der er brug for, når skal printe et stort produkt.

Det er ifølge en artikel i Finans (fra august sidste år) Europas største 3Dprinter, og den var klar til at køre den første opgave i januar sidste år. Printeren blev sat på arbejde fra dag ét, hvor et 48 timers job blev sat i gang.

Mange opgaver er allerede løst
De nærmer sig i dag at have produceret de første 20 opgaver på den store 3Dprinter. Blandt andet flere prototyper på nye stole.

Prototype på  en stoleskal til en ny stol fra arkitektfirmaet Roon&Rahn
Prototype på en stoleskal til en ny stol fra arkitektfirmaet Roon&Rahn

Det kan gøre en stor forskel for designere, at de kan undgå besværlige – og ikke mindst omkostningstunge – smede- og maskinteknikertimer. Med 3Dprint i storformat kan Sylvester og Troels tilbyde en procestid på typisk 1-2 døgn. Det muliggør flere iterationer (gentagelser) om ugen i udviklingsfasen. Og prototyperne kan produceret i ét element. Det kan sammenholdt med den korte procestid betyde en væsentlig konkurrencefordel, og gøre hele udviklingsfasen mere effektiv.

En nysgerrig og stridslysten viking – og en 3D printer i alle større danske byer
Sylvester Szöllösi og Troels Askholm har opkaldt deres 3Dprint virksomhed efter vikingen Ragnar Lodtok, som blev drevet ikke bare af krigslyst men også af en nysgerrig natur med lyst til viden. Virksomheden hedder Ragnar Prototyping. De er på vej til nye lokaler i Lystrup ved Aarhus, og de er også ved at bygge endnu en printer. Og så har de ambitioner om, at der skal stå en large-scale 3Dprinter i alle større byer i Danmark.

Læs videre

Kan man lære noget af en 5-årig?

Skærmbillede 2020-11-09 kl. 10.45.15

Nye medlemmer i vikiallo-familien

Skærmbillede 2020-08-10 kl. 12.57.16

3D-print: Er det noget for skiltebranchen?

Skærmbillede 2017-08-15 kl. 16.13.42

Prototyper og produktudvikling står stadig for 50 % af 3D print

Skærmbillede 2016-08-16 kl. 09.38.00

De seneste nyheder

Sign Service og College360 gør eleverne klar til Skills

For tredje år i træk er skilteteknikerne med til DM i Skills som konkurrencefag.
skills_05

– Vi må stå sammen om skiltetekniker-uddannelsen

Fredag den 12. april var der generalforsamling i Skilt- og Print Branchen, hvor der var stor fokus på at fastholde og udvikle skiltetekniker-uddannelsen.
claus-tvangso

HP vil fortsætte med at drive udviklingen

Nøgleordene for HP på Drupa-messen er automation, integration og bæredygtighed som vil de adressere med tre teknologier.
drupa24_hp

Huuray for en printer

Den danske virksomhed, Huuray, investerede i sommeren 2023 i en ny printer for at udvide sit udbud af personaliserede gavekort.
Huuray-PR-Billeder