Hvad skal der til, for at arbejdet på et trykkeri eller et skiltefirma kan flyde gnidningsløst? For eksempel ting som forbrugsvarer af god kvalitet eller digitale hjælpemidler i workflow-software. Vi fandt nogle eksempler på messen.
En knivskarp niche
Alle grafiske virksomheder, der har et skærebord i deres produktion, skal udskifte knivene i maskinen med jævne mellemrum. Det er her Malmø-virksomheden Sollex kommer ind i billedet. De har specialiseret sig i knive af alle slags.
– På denne messe er der størst interesse for maskinknive og vi har knive til forskellige systemer som Zünd, Kongsberg og Summa, siger Johan Falk, adm. direktør i Sollex.
Firmaet blev startet i 1927 af Johans farfar. Der sker konstant udvikling og de nyeste produkter i sortimentet er fræseværktøj. Sollex designer, udvikler og tester alle sine knive og de bliver derefter fremstillet af omkring 40 forskellige leverandører verden over, som har specialiseret sig i for eksempel runde eller takkede knive.
– Det, vi er blevet gode til, er at tage en originalkniv og forbedre den. Er den for eksempel for spids og knækker let af, kan vi lave en lidt rundere kniv, der holder meget længere. I princippet tager al vores produktudvikling udgangspunkt i kundernes ønsker, siger Johan Falk.
Italiensk folieproducent ser mod nord
APA er en italiensk producent af selvklæbende film. De har en fabrik i Milano og varetager også distribution direkte til kunden. Nu vil de forsøge at bryde ind på det danske marked.
– Målet med at udstille her er at udbrede kendskabet til APA og vi håber at kunne indgå aftaler med nogle slutkunder og på sigt også ansætte personale i Danmark, siger Valeria Sala, Sales Area Executive, der er ansvarlig for satsningen.
APA producerer blandt andet folier til bilindpakning, interiør og etiketter, og de har omkring 30 forskellige produktlinjer med i alt 1000 farver. Ud over hovedkontoret i Italien har de også salgskontorer i Storbritannien og i Florida.
På messen delte de vareprøver ud og havde også et område, hvor besøgende kunne prøve at påføre folierne for at give feedback direkte til virksomheden.
– Vi har ingen mellemmænd, men vil gerne have et direkte forhold til kunderne, påpeger Valeria Sala.

Ny funktion til CO2-beregning
Haikom udvikler MIS- og W2P-løsninger, der håndterer alt fra beregninger, ordrer, filhåndtering, indkøb og produktionsplanlægning. På Sign Print & Pack viste de en ny funktion til beregning og rapportering af CO2-aftrykket.
– Vi har et samarbejde med ClimateCalc om at få det beregnede CO2-aftryk på hver eneste registreret ordre, siger Erik Rise hos Haikom.
Det er noget, der efterspørges af kunderne, og den nye funktion er et resultat af ønsker fra Billes trykkeri i Gøteborg.
Værktøjet er baseret på de nøgletal, som Intergraf har udviklet til industrien, og som skal indgå i en CO2-beregning. Det handler om alt fra fremstillingen af materialet til selve produktionen og transporten.
– Funktionen erstatter ikke ClimateCalc men skal gøre det nemmere for kunden. Hvis man har 40.000 ordrer, behøver man ikke flytte dem frem og tilbage mellem to forskellige systemer for at se CO2-aftrykket, siger Daniel Kritz.

.
Forfining af tekstil
Tekstiltryk med DTF eller broderi lige på stoffet. Den teknologiske udvikling har betydet, at selv mindre aktører kan forarbejde tekstiler, ikke mindst for at personalisere tøjet. Nedenfor er nogle påvirkninger i området fra messen.
DTF ny hos Scanteam
Danske Scanteam er en del af Scantima Group sammen med svenske Indukta, som i mere end 65 år har leveret et bredt repertoire af maskiner og tilbehør til industriel syning, tekstilforarbejdning og mærkningsindustrien. For to år siden blev en del af ACP Systems opkøbt, hvilket betød, at sortimentet blev udvidet med anden industriel mærkning såsom tampontryk, DTF, hot embossing, laser- og serigrafi med mere.
– Vi er meget brede i, hvad vi kan tilbyde, og vi repræsenterer hele Norden. Det vil vi gerne formidle til de besøgende her på messen, siger Tina Korunovski, der er marketingchef for Scantima Group.
Ud over de nordiske lande er virksomhederne også placeret i Polen og Senegal.
Standen viste et udvalg af alle de tilbudte brandingmetoder, alt fra broderi til tampo-tryk. Det hotteste var uden tvivl den nye generation af DTF-maskine udviklet af ACP Systems. Den har syv farver, hvoraf tre er lyse farver for at skabe fluorescerende effekter. Maksimal hastighed er 26 kvadratmeter i timen. Maskinen er udstyret med fire Epson-printhoveder, der kan printe 2.400 dpi opløsning og en længere ovn end den tidligere model.
Tina Korunovski siger, at efterspørgslen efter DTF-løsninger er stor:
– Vi når knap at få maskinerne hjem, før de går videre til kunden, der er installationer hele tiden.

25 millioner overførsler om året
Det franske familiefirma Seripress er eksperter i én ting: termiske overførsler. Norden er et nyt forretningsområde for virksomheden, som derfor tog til Danmark, frem for alt for at markedsføre den nye hjemmeside printmytransfer.com.
– Det er et innovativt værktøj til at automatisere ordren. Kunden opretter blot en konto og vælger derefter teknologi og format. Der foregår et automatisk tjek, og hvis der er fejl i ordren, kan kunden vælge mellem et par forskellige løsninger, siger Delphine Germain hos Seripress.
Kunden modtager også fakturaen og en dato for levering.
– Arbejdsmåden betyder færre overraskelser end ved kontakt via telefon eller mail, og at det er muligt at producere hurtigere.
Seripress har to fabrikker i det østlige Frankrig, hvor al produktion finder sted. Hvert år fremstiller virksomheden 25 millioner overførsler.
– Nogle kunder i Norden har allerede fundet os, selvom vi ikke har markedsført os her. Men forhåbentlig kan vi få flere kunder efter messen, siger Delphine Germain.

Symaskine selv for begynderen
ACG Nyström fra tekstilbyen Borås i Sverige har solgt broderimaskiner i mange år. De havde “Rolls Royce-maskinen” Tajima TMEZ med til messen.
– Det kan gøre enhver til broderiekspert. Selv dem, der ikke har et indgående kendskab til ting som trådkvalitet og trådspænding, kan bruge maskinen – og den vil være god i første forsøg, siger Perry Sandell hos ACG Nyström.
ACG Nyström begyndte at sælge maskiner i Danmark for to år siden, så det er første gang, de deltager på messen. De havde også en broderimaskine med, som er en mere indgangsmodel, men stadig beregnet til industriel brug.
– Personalisering er virkelig noget, der hører tiden til, og vi har flere kunder, der har koblet deres broderimaskiner til en webshop. Det eneste, operatøren skal gøre for at starte jobbet, er at scanne en stregkode.
De havde også en lasergraveringsmaskine fra Lotus, model uMeta, med til messen.
– Det er første gang, vi viser det. Det er en fiberlasermaskine til materialer som metal og hård plast. Det er meget hurtigere end konventionelle lasere, og man skal ikke vaske pastaen af bagefter, siger Lars Götlind.
