Da Drupa slog dørene op for et par uger siden, var det otte år siden, at messen sidst blev afholdt. En pandemi greb ind. Nu er besøgstallene kommet, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
Måske kunne man forvente et indestængt behov eller ønske om at besøge Drupa igen, men behovet viste sig at være mindre end forventet. Da der sidst var Drupa, i 2016, var der 260.000 besøgende, i år kom 170.000 fra 174 lande, et dramatisk fald på 90.000 eller 35 procent. Med andre ord et tal, der var et godt stykke under Messe Düsseldorfs egne forsigtige forventninger på 200.000 besøgende.
De fremmødte var i mange tilfælde meget positive over for messen, og der blev indgået mange handler. Måske er det bare udtryk for, at det er de ”rigtige” beslutningstagere der kommer, og ikke så meget en ”firmaudflugt”, som man tidligere har set en del af..
Sidste år gjorde interpack-messen også comeback. Her faldt antallet af besøgende med 27.500 til 142.000 i forhold til 2017, et fald på cirka 16 procent.
Både Interpack og Drupa er stadigt enorme messer, men det er uomgængeligt, at besøgsmæssigt er interessen faldende. Er det et midlertidigt fald efter pandemien, eller er det en tendens, der vil vare ved? Har brancherne indset, at man kan klare sig ret godt uden at besøge messerne, eller i hvert fald at det er fint at sende færre medarbejdere?
Her taler vi om de store, internationale messer. Samtidig kan det være, at flere lokale, lidt mindre messer foretrækkes. Omkostningerne og tiden det tager at sende en medarbejder til sådan en messe er normalt meget små sammenlignet med de gigantiske messer, og det er samtidig en måde at opmuntre personalet og få feedback ind i organisationen.
Et andet bekymringspunkt for messerne kan være omkostninger og miljøaspekter. Ved årets Drupa havde en maskingigant som Bobst kun en konceptmaskine udstillet. Allerede i 2020 blev det sagt, at de ville stoppe med at sende hundredvis af tons stål til messerne. Det er svært at retfærdiggøre, ikke mindst ud fra et miljømæssigt synspunkt. De mener, at de fleste ved, hvad deres maskiner kan, og at det er unødvendigt at tage dem med på messen. Der er selvfølgelig også et økonomisk aspekt, selvom man ikke taler så meget om det. Hvis det skulle være starten på en trend, ville det umiddelbart være et mareridt for messearrangørerne. Drupa har i hvert fald fået noget at tænke over frem mod næste messe i 2028.