Skærebordene bliver større og mere automatiske

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERET: 6 June 2024
OPDATERET: 10 June
Stadigt mere avancerede applikationer kan fremstilles på nutidens skæreborde. Her demonstrerer Martin Roed Nielsen fra Zünd Skandinavien en udskæring med et nyt værktøj.

 

Skæreborde finder ind hos stadigt flere grafiske virksomheder. Flatbed-skæreteknologien rummer så mange muligheder for  efterbehandling af specielle medier, og effektiviseringen og automatiseringen er i hastig vækst..

Hvor det i starten handlede mest om mindre skæreborde til fremstilling af prototyper af emballager eller små produktionsserier af door-hangers og lignende, så har størrelsen, hastigheden og ikke mindst automatiseringen gjort, at teknologien nu kan benyttes ved volumenproduktionerne også.

På Drupa kiggede vi på en række forskellige løsninger for at se, hvor de er på vej hen.

Zünd har to skærebomme på deres Q-Line så parallelt kan skære to ark, fortæller Martin Roed Nielsen.

Zünd
Zündbenyttede messen til at vise deres nye Q-Line for første gang. Og selvom det var en første visning, så har de allerede en god håndfuld maskiner i produktion rundt omkring i Europa, fortæller Jacob Hansen, indehaver og direktør af Zünd Skandinavien. Han siger videre:
– Målet er en fuldautomatisk display- og emballageproduktion, der med høj volumen kan køre 24-7. Det kræver robusthed, stabilitet og en masse automatik, siger han.

Q-Line er udrustet med to bomme, som hver har plads til to værktøjer. Accelerationen på skærehovederne er blandt de højeste på markedet og værktøjerne kan skiftes automatisk under produktion. Siderne, hvor bommene hviler, er fyldt med et mineral cast-materiale der minder om beton. Det gør, at selv ved højeste produktionshastighed kan du absolut ingen vibrationer mærke på maskinen. Bommene er lavet af carbonfiber.

– Den kommer i 20 kasser og tager ca. 2 uger at samle, så det er ikke en maskine vi tager frem til almindelige messer af et par dages varighed.

De opgaver, der typisk afvikles på en Q-Line skal skæres og bukkes på bagsiden (Display- og emballagemateriale). Derfor ligger de med billedsiden nedad når de behandles. Zünd har udviklet et såkaldt ”Undercam”, som læser print og koder nedefra. Så det er intet problem. Er koden eller motivet beskadiget, så arket ikke kan identificeres, skubbes arket bare igennem maskinen og lægges forskudt ud i stakken. Så kan man se, at her er et ark, der ikke er behandlet.

Q-Line kommer med et automatisk føde- og aflægningssystem, men kan alternativt udstyres med robotter til på- og aflægning. Det vil give en endnu større fleksibilitet i muligheden for at blande materialer i produktionen.

Martin Roed Nielsen siger, at Q-Line for ham at se er det ypperste der findes inden for flatbed-skæreteknologi. Alt er lavet i de bedste materialer og med top-specifikationer. Men ligesom i formel 1-verdenen, vil nogle af de ting de udvikler i topmodellen ”sive” ned i de mindre modeller, hvilket blandt andet har vist sig ved, at G3-serien nu også er udstyret med Undercam-sysytemet.

Zünd havde desuden en ny kniv (Vuto) som automatisk kan positioneress mellem 0 og 60 grader alt efter hvilken skæreopgave den skal udfylde. På fællesstanden ”Textile Touchpoint” viste de desuden deres nye griber til robot-serien, der kan løfte tekstiler af skærebordene.

Elitrons Kombo Tav er et ordentligt monster med et avanceret palleloading og unloadingsystem, der sikrer en høj produktivitet, fortæller Lars Bomgren fra NIZE equipment og export manager Valeria Perrotta fra Elitron.

 

Elitron

Elitron, som oprindeligt har udviklet løsninger til lædervareindustrien, viste deres største og mest imponerende skærebord Kombo Tav. Selve skærebordet er en relativ lille del af maskinen, når den er udstyret med et palle loading- og offloadingsystem fra Harris & Bruno. Flere paller kan køres frem i loaderen, som så føder arkene ind i skærebordet. Op til seks paller kan være i drift i maskinen. Når en palle er tømt transporteres den automatisk fra loadingenheden, under maskinen og hen til offloading stationen.

Skære- og pasmærker læses nedefra af en række fotoceller inden arket føres ind på skærebordet, hvor det fastholdes af vakuumzoner på bare 40 x 40 cm små vakuumzoner. som automatiske indstilles efter arkets størrelse og som identificeret af deres patenterede Seeker System, som både ser arket fra en vis afstand, for at registrere den overordnede placering, og som også kommunikerer med et præcisionskamera på selve skærehovedet, som fortæller hvor det skal finde pas- og skæremærker.Når emnerne er skåret løftes de op af et patenteret vakuumsystem  kaldet AIRO Panel med 80 små vakuumdyser som sikrer, at alle dele kommer med.

Skærebordet er udstyret med to skærebomme for højere hastighed. Hver skærebom kan indeholde tre værktøjer. Det er i alt syv værktøjer at vælge imellem i Elitron-pakken, men som Lars Bomgren fra NIZE equipment siger, så har man sjældent brug for mere end tre værktøjer i en konkret produktion. Lars Bomgren fortæller også, at hver bom har en motor i hver side for en både stabil og præcis drift.

Summa

Summa præsenterede en ny board-feeder til deres skærebord F1612, som er det mindste i serien der går op til F3232 (320 x 320 cm). Feederen er i første omgang i ca. halv bordbredde af F1620, men de forventer at der kommer større modeller i løbet af det kommende år, som kan bruges til alle modellerne. Koblet med en collaborativ robot, som kan tage de udskårne emner af bordet, er de lykkedes med at lave et helt ubetjent system.

Summa 1612 skærebordet kan gennemskære, konturskære, fræse, V-cut og lave bukkelinjer. Du kan arbejde i folie, pap, plast, akryl, MDF, sandwichplader, træ og mange flere materialer dog ikke metal.

Summa havde også en lille overraskelse i ærmet, som jeg desværre ikke måtte fotografere, da den ikke er officielt frigivet. Men det er en ny skærekniv der er omgivet af to hjul, der har facon som halvkugler. De presser fx pappet ned på hver side af kniven, således at selve snittet bliver meget rent. Det nye skærehoved lanceres i september og får navnet TC75.

Summa viser både et Feeder table og en robot-unloader til ders F1612-skærebord.

 

Valiani

Valiani, som nu også ejes af Summa, udspringer fra indramningsmarkedet og har udviklet deres ekspertise på skæring as passepartout og billedrammer. De har fire maskiner i sortimentet, men havde mest fokus på den fuldautomatiske Omnia EVO, som er blev vist med en prototype på en ny udlægger.

Omnia EVO kan håndtere ark i B1-format eller kan parallelt fremføre og skære to SRA3-ark. Den har en skærehastighed på 1,6 meter i sekundet og kan skære op til 600 ark i timen. Arkene lægges efter skæring ud i en stacker.

Selvom Valiani skærebordene er i den billigere ende af skærebordssegmentet, så yder de alligevel fem års garanti på de tre skæreborde Invista, Oprtima og Integra. Omnia EVO, som er arbejdshesten i sortimentet har dog kun to års garanti på mekaniske dele og et år på elektronikken.

Kim Harris fra vikiallo, der forhandler både Summa og Valiani i Danmark, fortæller, at Valiani i en årrække har lidt under en meget lidt intuitiv software, men at de, efter de er blevet købt af Summa, har fået adgang til Summas veludviklede og intuitive software.

Valiani viser høj automatiseringsgrad på deres Omnia EVO-skærebord.

Kongsberg

Kongsberg Ultimate er et helt nyt skærebord, så nyt at det ikke er kommet på markedet endnu, i løbet af sommeren vil de første blive indsat blandt andet hos virksomheden Boxes&Labels i Olsfors, uden for Borås.
Kongsberg Ultimate er et skærebord, der primært er beregnet til bølgepapproduktion og skilte. Det er et rigtig hurtigt bord, hastigheden er et hundrede og otteogtres meter i minuttet og accelerationen er 2,5 G. Syv meter i sekundet håndteres. Kameraet, der aflæser konturerne nedefra, arbejder med LED-lys, som giver en sikker aflæsning af registreringsmærkningen.

– At øge hastigheden var en stor del af vores mission i denne udvikling, siger Simon Kvanvik, der arbejder med R&D hos Kongsberg. Dette bord er mellem femogtyve og halvtreds procent hurtigere end vores andre skæreborde, og det er også det hurtigste på markedet lige nu.

Kongsberg skærebord.

– Kongsberg Ultimate er vores high-end løsning. Alt elektronisk er nyt, styresystem, motorer, sensorer med mere og alt er udviklet af os. Designmæssigt har vi arbejdet med et firma i Oslo for at få det til også at se godt ud.

– På tidligere maskiner har vi haft ubrændbar plast, der er svær at genanvende, det har vi fjernet og i stedet har vi genbrugt aluminium.

På- og aflæggere er de samme som på Kongsberg C modellerne og nøjagtigheden er, er ifølge Kongsberg stor og ingen små, afskårne dele falder ud af maskinen. Maksimal tykkelse af materialet er tredive millimeter.

– Der er plads til flere værktøjer, som gør, at man som bruger ikke skal skifte så tit. Derudover har vi øget sikkerheden via det vi kalder SmartZone med scannere på begge sider. Kommer nogen for tæt på når produktionen er i gang, sænkes hastigheden, kommer man endnu tættere på stoppes den. Et grønt farvesignal viser, at alt er i orden, orange at man er for tæt på og rød betyder stop, siger Simon Kvanvik.
Det største bord har en arbejdsflade på 3,2 meter x 4,8 meter.

Fokus på automatisering

Det er tydeligt, at der er stor fokus på automatisering omkring skærebordene. Det skyldes en række forskellige tendenser der både handler om at få mest mulig ud af sin investering, men også at belaste medarbejderne mindre og i det hele taget at kunne skaffe medarbejdere til den type opgaver. Uanset hvor det er skoen trykker, så findes der efterhånden mange løsninger man kan overveje, og i mange forskellige priskategorier.

Udviklingen i retning af mere automatisering, men også en større diversitet i de opgaver der kan produceres åbner en række forretningsmuligheder, som grafiske virksomheder bør kigge nærmere ind i.

Der er naturligvis flere skæreborde på markedet end dem vi har haft tid til at kigge på her. Det gælder blandt andre Aristo og iEcho.

Læs videre

Antalis udvider Olin-design serien

Antalis relancerer nu Olin Design-serien og udvider også med nye produkter.
OLIN_Design

Vink Plast lancerer premium printfolie med forskellige klæbeegenskaber

Vink Plast indgik i 2023 et nyt partnerskab med britiske Metamark.
Vink-Jacob

Tynd beskyttelsesfolie holder bilens interiør flot

Hexis er begyndt at sælge en ny film i Bodyfence-serien. Dfenceonex skal beskytte indvendige overflader og touchskærme i biler.
Screenshot

Tilpas papkassen til indholdet og print direkte på kassen

Sealed Air har lanceret et nyt on-demand printsystem, der leverer print på sekundær- og transportemballage.
BeautyBoxIpack2x

De seneste nyheder

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen til trykkeribranchen

Heidelberg udstikker en stadig mere automatiseret og AI-drevet fremtid for trykkerier verden over.
Homeofprint_01

Antalis udvider Olin-design serien

Antalis relancerer nu Olin Design-serien og udvider også med nye produkter.
OLIN_Design

Maskinleverandøren Kolbus er blevet solgt

Kolbus, der producerer maskiner til fremstilling og raffinering af papæsker, er blevet købt af den tyske investeringsfond Max Valier Holdings.
Kolbus

LM Sign opruster til udvikling

LM Sign i Sønderborg har gennem det sidste år investeret i nye maskiner. Nu er tiden kommet til at opruste på mandskabssiden.
LMS_01