Fleksibilitet og gode alliancer er nøglen for Grafisk Forum

PUBLICERET: 15 May 2023
OPDATERET: 15 May
Carsten Thyssen er daglig leder og medejer af Grafisk Forum. Foto: Søren Winsløw

Grafisk Forum i Horsens startede som et fælles offsettrykkeri for syv midtjyske trykkerier ved årtusindskiftet. I dag er de et full-service grafisk handelshus med egen digitalproduktion og efterbehandling.

Medejer og daglig leder, Carsten Thyssen, kom ind i virksomheden i 2001 som produktionsansvarlig og fik ved samme lejlighed en ejerandel. Han er udlært trykker og har, før han startede hos Grafisk Forum, udvidet sine kompetencer på Den Grafiske Højskole, som ordrestyrer hos Color Print og ikke mindst som projektleder på Phønix Trykkeriet.

Da finanskrisen ramte i 2008, kunne Grafisk Forum ikke længere fylde maskinerne op og forsøgte at række ud til en række andre trykkerier med henblik på samarbejde/fusion. Reaktionerne var enten tavshed eller ”Kan I ikke bare lukke?”. Men et friskt indfald gav pote.

– Vores bestyrelsesformand var tilfældigvis i Skjern og var kørt forbi et trykkeri der hed Strandbygaard. Han ringede og spurgte, om han skulle gå ind og spørge, om de var interesseret i et partnerskab. Jeg sagde ”Giv det et skud”, og således blev det. I 2010 købte Strandbygaard halvdelen af aktierne i Grafisk Forum. Offsetmaskinerne blev flyttet til Skjern og vi fortsatte som rent digitalt produktionssted, men med fuld adgang til offset- og storformatproduktion på deres udstyr, fortæller Carsten Thyssen.

Og det er ikke uden en vis stolthed at han fortæller, at de har haft sorte tal på bundlinjen lige siden og stille og roligt er vokset fra at være seks mand ved sammenlægningen, hvor de i dag er 14 medarbejdere. Seks af dem er projektledere, fire arbejder print og efterbehandling og der er tre grafikere. Endelig er der en medarbejder i administrationen.

Grafisk Forum mener, at de fik det bedste fra begge verdener, ved at investere i både en Ricoh- og en Xerox-digitalprinter. Foto: Søren Winsløw
Stor intern fleksibilitet – og loyalitet

Fleksibiliteten kommer til udtryk på flere måder, når Carsten Thyssen fortæller om det. Først og fremmest har de i samarbejdet med Strandbygaard mulighed for at producere næsten alt. Han siger:

– Vi er koblet på deres IT-system. Det betyder, at vi lynhurtigt kan få overblik over, hvad en offsettryksag eller et storformatprint koster og hvornår den kan produceres. Vi har blandt andet adgang til at se deres lagerbeholdning, og kan på den måde give vores kunder en hurtig tilbagemelding.

Carsten Thyssen lægger stor vægt på at kunne svare på en forespørgsel hurtigt. Dels fordi han selv opfatter det som god service, men også fordi hans erfaring er, at det ofte er den, der svarer først, der får ordren. Simpelthen fordi, at når kunden er kommet så langt som til at sende en forespørgsel, så er de oftest klar til at købe, og vil ikke vente unødigt. Så hvis tilbuddet ellers er nogenlunde inden for deres budgetramme, så slår de til.

Men fleksibiliteten gælder i høj grad også medarbejderne. Når de er pressede i fx efterbehandlingen, så kan projektlederne alle give et nap med. Det er der ingen, der er for fine til, som Carsten Thyssen udtrykker det.

Medarbejderfleksibiliteten kom også til udtryk under Coronaen. Her forslog medarbejderne selv, at de gik 20 % ned i løn og holdt en dag fri hver uge mens krisen stod på. På den måde kom de fint igennem 2020 og de gentog øvelsen i 2021, da der kom yderligere en nedlukning. I dag er alt normaliseret med hensyn til løn og arbejdstid.

Tre interne grafikere betyder, at de kan hjælpe kunderne meget tidligt i processen. Foto: Grafisk Forum.
Nyt udstyr giver nye muligheder

For nylig stod Grafisk Forum for at skulle udskifte deres to digitalprintere. Valget stod mellem printere fra Ricoh eller Xerox. Der var mange møder med leverandørerne og mange interne diskussioner indtil Ole Strandbygaard spurgte, om man ville få det bedste fra begge verdener ved at købe en af hver? En overrasket Cartsen Thyssen tænkte lidt over det, og måtte erkende, at det nok var tilfældet – og så købte de en af hver. Han siger:

– Vi har altid været glade for vores Ricoh-maskiner, som er noget af det mest stabile. Men farverne står virkelig mættet og flot på Xerox Iridessen, som ovenikøbet har mulighed for at printe to ekstra farver, herunder både guld og sølv. Det giver bare en række muligheder, som vi gerne vil tilbyde vores kunder.

Carsten Thyssen siger, at 90% af alt det de producerer internt også laves færdigt internt i deres egen efterbehandling. Hardcover-bøger kan de få produceret i store oplag hos Strandbygaard og skulle der være behov for mindre oplag, så kan Grafisk Produktion Odense (GPO) tage over. Sidste år købte Strandbygaard en halvpart i GPO, som på den måde er blevet en tættere partner til Grafisk Forum også.

Receptionen har et omfattende eksempelbibliotek, hvor kunderne kan se et stort udvalg af de produkter, som de kan fremstille hos Grafisk Forum. Foto: Grafisk Forum.

Læs videre

Degn Grafisk investerer i teknologi og miljø

Degn Grafisk har, som nogle af de først i Danmark, investeret i en Canon imagePRESS V1350. Og den kommer til at arbejde hårdt.
Degn_01

Mulighederne med AI er store, men det er udfordringerne også

I vores serie af artikler om kunstig intelligens (AI) i den grafiske industri, har vi talt med Adrian Mayr som er direktør for product management hos Müller Martini
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Fjerritslev Tryk går nye veje – og vokser

– Vi er Nordjyllands største rotationstrykkeri, hvis man lige holder Mors ude af ligningen, siger Martin Eigenbroth med et glimt i øjet.
fjerritslev_03

Signcom går til stålet på Sign Print & Pack-messen

Signcom har eksisteret i 10 år som selvstændig virksomhed i Danmark og er gået hen og blevet en af de største leverandører af Viscom-produkter.
signcom_01

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01