
Det er, den i branchen kendte, Steen Mikkelsen der står bag produktet FASTSEWN som automatiserer såvel syning som skæring af polyesterbaserede tekstiler.
Steen Mikkelsen har tidligere udviklet det vision-baserede i-cut som i dag bruges af de fleste skære- og fræsesystemer. Han har også stået bag udviklingsprojekter, der blandt andet er solgt til emballageindustrien. Nu har han set sig varm på soft signage.

100% automatisk syning og skæring
FASTSEWN er udviklet af firmaet Mikkelsen Innovation og er en automatiseret symaskine der i sin første fase er udviklet til at sy silikonebånd på tekstiler til smartframes. En ramme med et let udskifteligt tekstilprint. Grunden til, at det er let udskifteligt, er netop, at printet er monteret med et silikonebånd der presses ind i en holder, så det står glat og udspændt i rammen.
Udfordringen er at sy silikonebåndet ensartet og præcist på, hvilket i dag er baseret på håndarbejde. Det er ikke nogen enkel opgave at udføre, og det er slet ikke let at finde nogen der kan og vil det. Med FASTSEWN kan man sy 3-4 gange hurtigere end én person og nok så vigtigt – med en stabil og ensartet kvalitet, fortæller udviklingschef Rasmus Hedeager.
Systemet bygger på et patenteret conveyorbælte- og vakuumsystem kaldet MCT (Moving Cavity Technology), hvor ’symaskinen’ kan bevæge sig i xy-retningen. Kantbåndet sidder i en særligt udviklet dispenser, der ligeledes kan drejes vilkårligt og derfor i princippet kan sy fuldstændigt cirkelrunde tekstiler med silikonebånd. På mit spørgsmål, om man har brug for cirkelrunde smartframes, siger Rasmus Hedeager:
– Det er der ingen der endnu har efterspurgt fordi det er stort set umuligt at lave i hånden. Men det kan du med vores maskine, og når først muligheden bliver kendt skal behovet nok opstå.
Applikations udvikler, Frederikke Bruland, som selv er tøjdesigner og syerske, fortæller at der er mange muligheder rundt omkring. Fx kan man forestille sig at de meget populære akustikplader godt kunne beklædes på samme måde som smartframes, så man ikke behøver at skifte hele akustikpladen, hvis man ønsker at ændre udtryk.
Næste trin er alarmhætter og lignende
De startede med at ville sy airbags til bilindustrien. Det projekt er ikke skrinlagt, men næste trin i udviklingen af FASTSEWN er at sy de hætter der bl.a. sidder over butiksalarmerne og andre bøjlebaserede displaysystemer., som på nogen punkter minder om airbags. Det fungerer ved at sy to lag sammen og skabe en lomme. Frederikke og Rasmus demonstrerede netop denne applikation da jeg besøgte dem, og det tog ingen tid at sy de to lag sammen. Efter syningen kørte en laser rundt og skar objektet fri på ydersiden af syningen og vupti – en færdig hætte!
Tekstilerne, som fx kunne være to lag stof med skum-filler, indføres automatisk fra ruller, og sy- og skæreprogrammerne iværksættes fra en intuitiv og grafisk orienteret software. Her kan alle relevante sy-parametre stilles. Der er ikke brug for håndtering på selve sybordet. Kun når der skal skiftes tråd, silikonebånd eller værktøj. Pt. syes og skæres der alene polyester, men på sigt vil der være muligheder for roterende eller oscillerende skæreværktøjer, så man også kan sy og skære i fx bomuld, fortæller Frederikke.
På udkig efter udviklingspartner i nærområdet
Den viste model, og den som vil stå på FESPA-messen har en sy-flade på 1,2 x 1,2 meter. Det er allerede besluttet, at sortimentet vil bestå af fire modeller der udover den første vil have formaterne 1,8 x 1,8 meter, 2,2 x 2,2 meter og den helt store på 3,3 x 3,3 meter.
Rasmus Hedeager fortæller, at de allerede har solgt to beta-maskiner til det amerikanske marked, men at de håber at finde en bruger lidt tættere på udviklingscentret i Aarhus.
Klar til at blive vist frem
FASTSEWN blev vist første gang på HI-messen i Herning i 2023. Sidste år fik de på Texprocess-messen i Frankfurt en pris i kategorien ’Economic Quality’ for visioner om at skabe et værktøj der løser en konkret økonomisk udfordring i tekstilindustrien.
Du har chancen for at opleve FASTSEWN (Mikkelsen Innovation) på FESPA-messen i maj, hvor de for første gang viser deres produkt til et grafisk publikum.
