
På Hunkeler Innovation Days viste Horizon og Canon for første gang deres samarbejde om en inline-samlehæfterløsning til Canons varioPRINT iX3200 inkjet arkmaskine.
– Det er en verdensnyhed og baggrunden er, at markedet har efterspurgt en mere avanceret løsning i forhold til efterbehandling til iX3200. Det er en maskine, der især er populær i Norden, så vi tror, at der er mange, der er interesserede i denne løsning, og vi har allerede fået en del henvendelser, siger Jack Dahl, Nordic Sales Manager hos Horizon.
Det er en iCE Stitchliner Mark V, hvor Horizon har udviklet et særligt interface til iX3200. Det betyder blandt andet, at det er muligt at køre ark både på tværs og på langs for at fremstille færdige brochurer og hæfter. Maskinen kan producere op til 6.000 brochurer i timen. Det er planen, at løsningen skal være tilgængelig senere på året.
– Det unikke ved iCE Stitchliner Mark V er, at det er en hybridløsning der kan benyttes til både ruller og ark. Den kan udstyres med afruller og skæreenhed fra Hunkeler til rullemateriale. Det er også muligt at producere brochurer med seks eller otte siders omslag (flapper) i formater fra A7 op til liggende A4, siger Jack Dahl.
Ser potentiale i ark inkjet
Horizon ser en øget efterspørgsel efter løsninger til arkfødet efterbehandling.
– Den prognose, vi har modtaget fra Hunkeler, viser et skift til ark, efterhånden som flere og flere job flytter fra offset til digitalt. Hvis det drejer sig om mange forskellige job og forskellige typer papir, er det nemmere at arbejde med ark end ruller. Til produktion af større mængder bøger og manualer er det dog lettere at køre med ruller.
Det er første gang, at Horizon samarbejder med Canon om en inline-løsning til arkfødet inkjetprinter. Det kunne åbne op for flere partnerskaber i dette segment.
– Vi tror, der er potentiale for at samarbejde med flere printleverandører, fordi vi ser, at der vil komme flere inkjet-løsninger på markedet. Vi er nok kun i begyndelsen af den udvikling.

Robotterne gør arbejdet
På standen viste Horizon også en limbinderlinjer, der kan producere 500 bøger i timen, med en robot, der håndterer af- og pålæsning af bogblokke. Robot- og automationsløsninger som disse kan være interessante for det nordiske marked, hvor lønomkostningerne er høje, siger Jack Dahl. Især da investeringsomkostningerne er faldet de seneste år.
– Det kan give en mere strømlinet produktion fra tryk til færdigt produkt. Her viser vi en robot, der fører bogblokke ind i en limmølle, hvor der normalt ville have været en operatør, dag ud og dag ind, der lavede det samme arbejde og fysisk fodrede bøger ind i systemet. Som branchen ser ud i dag, er det svært at finde mandskab til den type job.
Alt overvåges via Horizons egen iCE LiNK-software, og der arbejder virksomheden på snart at kunne integrere AI-funktioner for at få mere præcise data fra produktionen, men også for at forudsige servicebehov.
Sammen med Hunkeler viste Horizon også en falsemaskine, iCE Folder AFV-566FKT, til bl.a. Horizon som også er forhandler af Hunkelers maskiner i Norden.

Hunkeler præsenterede også nyt
Som arrangør benyttede Hunkeler naturligvis lejligheden til at præsentere en nyhed under HID 2025: GEN8 EVO. Som navnet antyder, er det ottende generation i maskinserien. Målrettet kommercielle trykkerier, der har brug for efterbehandling af tykkere papirkvaliteter, op til 200 gsm, producerer maskinen færdige produkter fra rulle til stak.
Så hvad er nyt? Hunkeler fremhæver frem for alt en intuitiv brugergrænseflade til hurtige jobskift.
– Brugeren guides igennem processen med blandt andet billeder. Displayet kan også flyttes, alt efter hvor operatøren står og arbejder, siger produktchef Nicolas Lansche.
Med hensyn til mekaniske funktioner har Hunkeler udviklet et nyt design til transport af papiret. Det betyder, at papirtransporten er blevet adskilt fra den enhed, der udfører skæringen. Det skal blandt andet mindske skader på papiret, såsom ridser eller udtværet blæk.
Maskinens design er også helt nyt. Måske mest slående er lugens farve, som ændrer sig afhængigt af processens status. På denne måde kan operatøren se, hvad der sker, selv på lang afstand. Sker der noget i maskinen, skifter farven, fx hvis der er nedetid, eller hvis der skal lægges mere materiale i.
– Maskinens kapacitet er steget med 20 procent, i forhold til den forrige generation, siger Nicolas Lansche.
