
Det Grafiske CSR-kodeks fra 2012 er blevet opdateret og har samtidig skiftet navn til det Grafiske ESG-kodeks.
Selv om det nye kodeks måske ser ud som et ”uoverstigeligt bjerg” ved første gennemlæsning, så er der tale om forretningsudvikling for virksomhederne og ikke nye administrative byrder, fortæller Carsten Bøg og siger:
– Arbejdet med det nye kodeks er en oplagt mulighed, som de færreste brancher har, for at tilvejebringe et stærkere fundament for virksomhederne. Et fundament, der vil styrke relationen til både medarbejdere, kunder og det omgivne samfund, siger Carsten Bøg fra rådgivningsvirksomheden ESGpilot.
Carsten Bøg har gennem mere end 30 år arbejdet med alle aspekter indenfor ESG i den grafiske branche. Han kender derfor om nogen til, hvordan en grafisk virksomhed kan arbejde med et så komplekst område, som arbejdet med ESG og bæredygtighed er.
– I en tid med stigende krav til ansvarlig virksomhedsførelse er det yderst velkomment, at GRAKOM og HK Privat nu udgiver en opdateret version af det Grafiske CSR-kodeks, hvor der er fokus på netop virksomhedernes ledelse og styring af deres miljømæssige og sociale aktiviteter, siger Carsten Bøg.
Det nye kodeks er som det tidligere kodeks baseret på FN’s Global Compact og forener de 10 principper for ansvarlig virksomhedspraksis med specifikke krav til branchen. Samtidig er det også spejling af de forventninger og krav, der i dag er til virksomhedens ESG-indsats.
– Nye forhold er kommet til og andre er strammet op i forhold til det tidligere Grafiske CSR-kodeks. En af de mere markante nyskabelser i ESG-kodekset er, at governance-aspektet er blevet styrket med fokus på gennemsigtighed, risikostyring og involvering af interessenter, hvilket ikke var centrale krav tidligere, påpeger Carsten Bøg.
Krav om systematisk intern revision er også styrket. Virksomheder skal årligt dokumentere og evaluere deres overholdelse af ESG-principperne, hvilket kræver en mere struktureret tilgang til ESG-arbejdet og stiller krav om løbende forbedring af virksomhedens bæredygtighedsindsats.
– Endelig giver sammenkoblingen til FN’s 17 verdensmål en global dimension til ESG-indsatsen, som virksomheder kan integrere i deres langsigtede strategier. Den nye Grafisk ESG-kodeks 2.0 er alt i alt en påmindelse om, at en bæredygtig udvikling starter med ledelse og samarbejde på tværs af hele værdikæden, siger Carsten Bøg.